۱۷ فروردین ۱۳۹۰، ۹:۴۶

مهر گزارش می دهد/

کشاورزان در انتظار طعم شیرین خرما/ 90 درصد محصول خرمای بم دپو شد

کشاورزان در انتظار طعم شیرین خرما/ 90 درصد محصول خرمای بم دپو شد

کرمان - خبرگزاری مهر: در حالیکه اقتصاد شرق کرمان به واسطه تک محصولی بودن به خرما وابسته است نخلداران بمی پس از گذشت ماهها انتظار برای فروش محصول همچنان شاهد دپوی 90 درصد خرمای خود در سردخانه ها هستند.

به گزارش خبرنگار مهر در کرمان، با وجود گذشت هشت ماه از پایان برداشت محصول خرما در شهرستانهای شرقی کرمان بخصوص بم، ریگان و فهرج همچنان بیش از 90 درصد محصول سال جاری و قسمتی از محصول خرمای سال قبل خرماکاران این بخش از استان کرمان در سردخانه ها انبار شده است و علیرغم درخواستهای مکرر کشاورزان و مسئولان محلی و درنهایت وعده های داده شده توسط مسئولان این مشکل همچنان به مهمترین معضل شرق کرمان تبدیل شده است بگونه ای که علیرغم زلزله خیز بودن این مناطق فروش نرفتن خرما و کمبود نقدینگی کشاورزان بر مشکلات زلزله زدگان فهرجی و ریگانی نیز سایه انداخته است.

عدم فروش خرما و عملی نشدن طرحهای فروش خرمای شرق کرمان موجب شده است علیرغم نزدیک شدن به فصل بارور کردن نخلستانها برخی کشاورزان رغبتی به ادامه کشت خرما نشان ندهند و این مسئله صنعت تولید خرما در شرق کرمان بخصوص بم را با خطر مواجه کرده است.

خرمای مضافتی بم، فهرج و ریگان بخش قابل توجهی از محصول خرمای درجه یک و صادراتی کشور را تشکیل می دهد که بدلیل مصادف شدن برداشت محصول با روزهای انتهی ماه مبارک رمضان و عدم امکان صادرات آن به کشورهای مسلمان بدلیل پایان این ماه که پر مصرف ترین زمان برای محصول خرما محسوب می شود صادرات خرمای بم با مشکل مواجه شده است.

مردم رغبتی به ادامه کار در نخلستانها ندارند

هم اکنون بسیاری از مردم محلی که پیش از این اقدام به اجاره نخلستانها و کشت خرما می کردند اکنون بدنبال راه دیگری برای امرار معاش خود هستند و فروش نرفتن محصول و از سوی دیگر افزایش قیمت نهاده های کشاورزی، گسترش آفت زنجره خرما و از سوی دیگر گرمای بیش از حد و زودرس سالهای اخیر شرق کرمان ادامه صنعت تولید خرما در شرق کرمان را تحت تاثیر خود قرار داده است بگونه ای که حتی کیفیت محصول تولیدی نیز درحال کاهش است.

گزینه جایگزینی محصول روی میز رفت

در همین راستا برخی کارشناسان کشاورزی در استان کرمان با ارائه طرحهای در صدد مبارزه با آفات و پدیده گرمای شدید و خشکیدگی خوشه های خرما برآمده اند و حتی گزینه جایگزینی محصول جدید نیز به صورت جدی مطرح شده است.

از سوی دیگر عدم وجود برند اختصاصی و بسته بندی در خصوص خرمای بم که در جهان شهرت دارد موجب شده است بسیاری از کشاورزان از شهرستانهای مختلف و حتی استانهای مجاور کرمان محصول کم کیفیت خود را با انتقال به بم به اسم خرمای بم بفروش برسانند و حتی از برند های تقلبی خرمای بم برای فروش محصول خود با سوء استفاده از نام خرمای بم استفاده کنند که به گفته صادر کنندگان و همچنین کشاورزان بمی این مسئله به جایگاه خرمای بم ضربه زده است.

هم اکنون خرمای شرق کرمان بخصوص خرمای مضافتی بم که بیش از 90 درصد آن در سردخانه های شرق کرمان دپو شده است با قیمتهای بسیار پائین در سردخانه ها فروش می رود.

یک کشاورز بمی در گفتگو با خبرنگار مهر در بم اظهارداشت: بم در مسیر قاچاق انواع کالاها بخصوص مواد مخدر قرار دارد و این درحالی است که اقتصاد تک محصولی بم برپایه خرما بنا نهاده شده است و جوانان و مردم این شهرستان زندگی خود را برهمین مبنا بنا کرده اند.

افت شدید قیمت خرمای بم

محمد طبسی افزود: وقتی پس از گذشت چندین ماه صبر و انتظار مجبوریم در نهایت محصول خود را با قیمتی بسیار نازلتر ازسال قبل در بازار به دلالان بفروشیم و اکثرا هم با مشکل نقدینگی مواحه باشیم با توجه به وضعیت خاص منطقه مشکلات مختلفی بوجود می آید.

وی ادامه داد: دولت باید از کشاورزان در این منطقه حمایت کند تا رونق کشاورزی در شرق کرمان حفظ شود.

این کشاورز گفت: درحالیکه محصول خود را طی سالهای گذشته با قیمت 1100 تا 2800 تومان برای هر کیلوگرم در بازار می فروختیم و هم اکنون در بهترین شرایط این قیمت بین 700 تا 1800 تومان در صورت وجود مشتری رسیده است باید هر چه زودتر برای این مشکل چاره اندیشی شود.

خرمای سال قبل هم در انبارها است / دلالان تنها مشتری خرما

علی شعبانی نیز در این خصوص به خبرنگار مهر در بم گفت: قسمتی از محصول سال 88 هم در انبارها مانده است و محصول سال جدید کلا فروش نرفته و اگر هم بخواهیم بفروشیم تنها گزینه ما دلالانی هستند که با اکراه و قیمت بسیار پائین خرما را می خرند و تمام کشاورزان به امید فروش محصول در ماه مبارک رمضان محصول را امیدوارانه در انبارها نگاه داشته اند.

این شهروند بمی ادامه داد: این درحالی است که هر روز قیمت محصول کاهش می باد و از سوی دیگر بر قیمت اجاره سردخانه ها افزوده می شود.

وی گفت: عملا بخش قابل توجهی از محصول را هم در صورت فروش باید بعنوان اجاره نگهداری خرما به سردخانه داران پرداخت کنیم.

 

مالکان عمده در بم ساکن نیستند

محمد گلومکی دیگر کشاورز بمی به خبرنگار مهر در بم افزود: سالهای گذشته اقدام به اجاره زمین های کشاورزی از عمده مالکانی می کردیم که خودشان در بم حضور نداشتند اما با شرایط موجود و با افزایش قیمت کود و سم و از سوی دیگر شیوع آفت زنجره خرما و همچنین خشکیدگی خرما در نزدیکی فصل برداشت کمتر کسی برای کشت و اجاره زمینها اقدام کرده است.

وی گفت: حمایت از کشاورزان در شرایط کنونی الزامی است زیرا اقتصاد بم بر پایه خرما است.

خرما مهمترین مشکل شرق کرمان

نماینده مردم شرق کرمان در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در کرمان اظهارداشت: بدون شک فروش نرفتن خرما امروز مهمترین مشکل شرق کرمان است.

حجت الاسلام محمد غضنفرآبادی افزود: هر جا که از مناطق شرق کرمان سفر می کنیم مطالبه اول مردم حل مشکل خرما است زیرا مردم با کمبود نقدینگی مواجه هستند.

این نماینده مجلس گفت: حجم قابل توجهی از محصول در سردخانه ها است و باید هر چه سریعتر در این خصوص چاره اندیشی شود.

وی با اشاره به پیگیریهای مستمر در مجلس و در سطح دولت در این خصوص گفت: جلسات مختلفی در این زمینه تشکیل شده است و امیدواریم با همکاری مسئولان این مشکل با یک راهکار مناسب برای همیشه رفع شود.

کشاوران فهرجی در انتظار مشتری

فرماندار فهرج نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در این شهرستان اظهارداشت: شغل اصلی مردم فهرج کشاورزی است و کمبود آب و خشکسالی طی سالهای اخیر مشکلاتی در این زمینه ایجاد کرده است بگونه ای که نخلداران نیز که اصولا به دلیل کم مصرف بودن آب در نخلستانها نباید مشکل داشته باشند با مسائلی از جمله شیوع آفت و خشکیدگی خرما مواجه شده اند.

حسین زین الصالحین افزود: از سوی دیگر پس از گذشت ماهها بخش عمده خرمای فهرج همچنان فروش نرفته و در سردخانه ها انبار است.

وی ادامه داد: حل این مشکل باید در دستور کار قرار گیرد زیرا اقتصاد و زندگی مردم در شرق کرمان به خرما وابسته است.

زین الصالحین اضافه کرد: برنامه ریزی در این خصوص ضروری است و مهمترین مطالبه مردم و مسئولان فهرج نیز رفع مشکل فروش نرفتن خرمای کشاورزان فهرجی است.

ایجاد برند اختصاصی خرمای بم در دستور کار است

مقداد تکلوزاده، مسئول خوشه صنعتی خرما در بم نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در کرمان یکی از مشکلات خرمای بم را ورود خرمای سایر مناطق به بم و صادرات آن به نام خرمای بم به بازار عنوان کرد.

وی گفت: کیفیت پایین این خرما موجب شده است به جایگاه خرمای تولیدی بم نیز صدمه وارد شود.

تکلو زاده افزود: برای جلوگیری از این مشکل برند اختصاصی خرمای بم از سال آینده به صورت یک هلوگرام اختصاصی ارائه می شود.
 
مسئول خوشه صنعتی خرمای بم خاطرنشان کرد: هم اکنون بیش از 90 درصد خرمای بم در سردخانه ها انبار شده است و باید بازار یابی لازم در راستای فروش آنها انجام شود.
 
این مسئول افزود: با ایجاد هلوگرام اختصاصی و معرفی آن به بازار مصرف از ورود سایر محصولات به نام خرمای بم به بازار جلوگیری می شود.
 
کشاورزان ریگان با کمبود نقدینگی مواجه هستند
 
مسئول جهاد کشاورزی ریگان نیز به خبرنگار مهر در ریگان گفت: طی سال گذشته کشاورزان به دلیل فروش نرفتن 90 درصد محصول خرمای ریگان و برای جبران کمبود نقدینگی مرکبات را به صورت نارس برداشت کردند.
 
موسی جلالی افزود: کشاورزی مهمترین شغل مردم شهرستان ریگان است که طی سالهای اخیر تحت شعاع خشکسالی و افزایش بیش از حد هوا قرار گرفته است.
 
وی ادامه داد: محصول خرما و مرکبات از مهمترین محصولات کشاورزی استان کرمان هستند که متاسفانه در سال جاری همچنان 90 درصد محصول خرمای ریگان به فروش نرفته است و کشاورزان با مشکل نقدینگی مواجه شده اند.
 
این مسئول خاطرنشان کرد: به همین دلیل کشاورزان اقدام به سبزچین کردن 50 درصد محصول مرکبات سال گذشته کرده اند.
 
لزوم جایگزینی خرما بجای پفک نمکی و چیپس
 
به نظر می رسد بازاریابی در سطوح بین المللی برای حل مشکل خرمای شرق کرمان بسیار تاثیر گذار است و این درشرایطی است که بسیاری از محصولات خرمای با کیفیت نازلتر از خرمای بم با قیمتهای مناسب در بازراهای جهانی فروش می رود و جای خرمای بم در این بستر اقتصادی خالی است.
 
از سوی دیگر نبود کارخانه های فرآوری خرما برای تولید محصولات جانبی خرما که در کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز بازار مناسبی دارند از دیگر راهکارهای حل مشکل خرمای بم است.
 
ارائه خرما بجای اقلامی همچون پفک نمکی، چیپس و سایر تنقلاتی که برای سلامتی جامعه مضر است نیز می تواند علاوه بر بالا بردن سلامت جامعه در زمینه استفاده از بازارهای داخلی برای فروش محصولات کشاورزان تاثیر گذار باشد که می توان به ارائه خرما به مسافران در قالب پذیرایی خطوط حمل و نقل و یا تغذیه دانش آموزان در کنار شیر اشاره کرد.
.....................................
گزارش: سحر محمد تقی زاده
کد خبر 1282547

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha