به گزارش خبرنگار مهر در شهرری، رضا قدیمی در مراسمی با حضور ملک زاده دبیرکل شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور، اسماعیلی ریاست هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت فرودگاههای کشور، اعضای هیئت مدیره، معاونان شرکت و مدیران ستادی در مراسم اختتام ستاداستقبال و تسهیلات نوروزی فرودگاه بین المللی امام خمینی با مشارکت شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور در این فرودگاه سخن می گفت.
50 پرواز سالهای گذشته انبوهی از مشکلات را در برداشت
وی افزود: در گذشته اى نه چندان دور، این مجموعه با روزانه قریب به ٥٠ پرواز، انبوهی از مشکلات، نارسایی ها و نارضایتی ها را برای مسافران و مسئولان در بر داشت، به نحوی که هر مسافر، مستقبل یا بدرقه کننده ای که گذارش به فرودگاه می افتاد، به محض ورود، به دلیل کاستی های موجود و ایستایی های خارج از قواره، انتقادات و شکایات را طرح و خواستار رسیدگی می شد.
این مسئول ادامه داد: کار به جایی رسید که جدای از اعتراضات شدید مسافران، بسیاری از مسئولان ذیربط نیز گزارش های مبسوطى از نابسامانى را تدوین و خواستار رفع آنها در اسرع وقت بودند؛ حتى رئیس وقت سازمان بازرسى کل کشور، گزارشى ٧٠ صفحه اى از مشکلات را پیگیرى می کرد و به دلیل عدم توجه جدى و افزونتر شدن مشکلات در جایی بیان کرد که دیگر امیدى به بهبود اوضاع در این فرودگاه نداشته و به عبارتى از وضعیت موجود اظهار نا امیدى داشت.
وی خاطرنشان کرد: یادمان باشد تمام این حدیث ها در خصوص مجموعه اى بود که به عنوان بزرگترین دروازه هوایى بین المللی کشور طى سالها تلاش به بهره بردارى رسیده و در بدو ورود هر مسافر ایرانى و خارجى جلوى دیدگانش خودنمایی می کرد.
خاطرات خوش مسافران در نوروز 90
عضو هیئت مدیره شرکت فرودگاههای کشور افزود: در نوروز 90 مجموعه کارکنان فرودگاه محیطى فراهم کردند تا ضمن امکان انجام ٢٠٠ پرواز روزانه و کاهش مشکلات و نابسامانی ها، کار به جایى برسد که همان مسافران، مستقبلین و بدرقه کنندگان منتقد و ناراضى گذشته، ضمن مسافرت، در فرودگاه از خاطرات خوش خود عکس یادگارى گرفته و به سوغات ببرند.
وی ادامه داد: آنها در همان فضایی که دائم از کمبود امکانات و رسیدگی شکایت می کردند، در سال 90 در فرصت و فراغت بدست آمده حاصل از ارتقاء خدمات و تسهیلات، شاهنامه خوانی دیدند.
قدیمی تأکید کرد: ثبت خاطرات خوش مردم و ایرانیان مقیم خارج از کشور در فرودگاه بین المللی حضرت امام ( ره) مستلزم برنامه ریزى، طراحى، تهیه امکانات و تجهیزات و ابزار، انجام پروژه های کوچک و بزرگ عمرانى، فعالیت شبانه روزی و طاقت فرسا، پرهیز از اوقات فراغت، تعطیل و استراحت کلیه خدمتگذاران در طول زمانی قریب به سه سال در این فرودگاه بوده است.
وی افزود: نمی شود به مسافر خسته از سفر و ناراضی از امکانات فرودگاهی پیشنهاد داد که بیاید و عکس یادگاری بگیرد؛ به عبارتی اول باید مشکلات و نارسایی ها حل می شد و آنگاه انتظار ثبت خاطره خوش از مردم در فرودگاه داشت؛ اتفاق مهمی که طی سه سال اخیر، بدون جنجال و هیاهو در این نقطه از جمهوری اسلامی محقق شد.
200 پرواز روزانه در نوروز 1390 با سطوح پروازی ایمن
مدیرکل فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) تهران اظهار داشت: انجام قریب به ٢٠٠پرواز روزانه در ایام نوروز و جابجایی بیش از 420 هزار مسافر طی این ایام، بدون وجود سطوح پروازی ایمن که به همت همکاران عملیات، بازسازى آن در بخش توسعه و عمران و عملیات هوانوردی در ٤٥ روز فعالیت شبانه روزی و طاقت فرسا در تابستان ٨٩ انجام شد، محقق گردید.
وی ادامه داد: جابجایی بیش از پنج میلیون و 200 هزار مسافر بین المللی طی سال ٨٩ ، بدون وجود تجهیزات کمک ناوبری پیشرفته که با نهایت دقت و به اتکاء دانش فنی پیچیده همکاران در بخش عملیات هوانوردی نصب، راه اندازی و بهره برداری می شود امکان پذیر نبود.
این مسئول تأکید کرد: انجام سریع و به موقع اقدامات امنیتی و حفاظتی این تعداد مسافر که با آرامش و طیب خاطر از گیتهای امنیتی عبور کنند، جز با همدلی و ایثار سپاه حفاظت هواپیمایی، پلیس گذرنامه، پلیس فرودگاه، نمایندگی وزارت اطلاعات و حراست مقدور نبود.
4 هزار میلیارد ریال درآمد گمرکی در فرودگاه امام (ره)
وی افزود: انجام امور گمرکی ضمن رعایت دقیق مقررات در گمرک مسافری و کسب بیش از چهار هزار میلیارد ریال درآمد گمرکی و واریز به خزانه دولت، جز با دلسوزی و دقت نظر کارکنان گمرک، دست یافتنی نبود.
قدیمی یادآور شد: به طور متوسط طی سال ٨٩ جمعیتی قریب به 20 میلیون نفر مستقبل و بدرقه کننده از ترمینال فرودگاه استفاده کردند که انجام امور مربوط به نگهداری و بهره برداری از تجهیزات فنی ترمینال و پاسخگویی مناسب و راهنمایی آنان، همچنین ساماندهی امکانات حمل و نقل از قبیل تاکسی، پارکینگ و سایر امکانات مورد نیاز توسط بخشهای فنی و مهندسی، عملیات فرودگاهی و توسعه مدیریت و منابع به انجام رسید.
وی ادامه داد: همه امکانات و منابع فراهم شده زمانی مؤثر خواهد بود که شرکتهای هواپیمایی موفق و منظم ایفای نقش نمایند که با حضور بیش از٤٠ شرکت هواپیمایی، با کارکنان متخصص و موفق و دو شرکت هلدینگ کننده، انجام امور پروازی با کمترین تأخیرها و نارسایی ها انجام شد.
عضو هیئت مدیره شرکت فرودگاههای کشور افزود: در نهایت، ستاد تسهیلات سفرهای نوروزى فرودگاه که از ماهها قبل ضمن تشکیل جلسات متعدد جهت برنامه ریزی و آماده سازی فرودگاه تشکیل شد و از تاریخ ٢٥ اسفند 89 تا ١٤فروردین ٩٠ با حضور شبانه روزی خود، خدماتی به یاد ماندنی و خاطره انگیز آفریدند.
وی تأکید کرد: ماحصل تلاش همه این افراد، انجام سفر سهل و آسان برای مسافران و ایجاد محیطی دلپذیر برای مستقبلین و بدرقه کنندگان طی این ایام بود که ثبت هزاران عکس یادگاری، گواه حضوری دلپذیر و خاطره انگیز در این فضا بوده است.
نظر شما