به گزارش خبرگزاری مهر، در این همایش که با حضور سفیر جمهوری اسلامی ایران در رم و شماری از شخصیتهای فرهنگی ایرانی و ایتالیایی و همچنین اساتید و دانشجویان دانشگاههای 'کا فوسکاری' میلان و ونیز برگزار شد، تصاویری از کلیساهای تاریخی و معروف در شهرهای ایران به نمایش در آمد و سپس سخنرانان در خصوص ضرورت و چگونگی اقدام برای حفظ و مرمت اماکن مقدس ارامنه سخنرانی کردند.
سید محمدعلی حسینی سفیر جمهوری اسلامی ایران در رم، ضمن تبیین حیات اجتماعی مسیحیان ایرانی، ارامنه را بخشی از تاریخ و تمدن پرافتخار ایران زمین توصیف کرد و گفت: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران جایگاه حقوقی، فرهنگی و آزادی دینی پیروان ادیان زرتشتی، مسیحی و کلیمی را به رسمیت شناخته که بر این اساس آنها در مجلس شورای اسلامی پنج نماینده دارند که دو نماینده از هموطنان ارمنی هستند.
حسینی از افتخار حضور گسترده مسیحیت و مقامات و رهبران کلیسایی در ایران و حیات اجتماعی شهروندان سخن گفت و در تشریح ساختار تشکیلاتی مسیحیان در ایران خاطرنشان کرد که مسیحیان ایران از 350 کلیسای فعال و تاریخی برخوردارند که 122 کلیسا به عنوان میراث فرهنگی ملی توسط دولت ایران و سه کلیسای بزرگ به عنوان میراث جهانی بشریت در سازمان یونسکو به ثبت رسیده است.
وی گفت: پیروان ادیان بویژه مسیحیان ارمنی از حیات اجتماعی پرنشاط و بالنده ای برخوردارند و حضور مؤثر شهروندان مسیحی در صحنه های فرهنگی، هنری، ورزشی، سیاسی، اقتصادی و علمی آموزشی جمهوری اسلامی ایران غیر قابل کتمان است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در ایتالیا با اشاره به حضور حق طلبانه مسیحیان در کنار سایر هموطنان ایرانی در دفاع از جمهوری اسلامی ایران نیز گفت: صحنه دفاع مقدس در مقابل تجاوزات رژیم بعثی صدام که از حمایت قدرتهای سلطه گر نیز بهره می برد، عرصه دیگری از حضور شجاعانه و حق طلبانه و کم نظیر هموطنان ارمنی در کنار سایر همرزمان مسلمان ایران زمین بوده است که در این راه، شماری از هموطنان ارمنی به شهادت رسیدند.
وی خاطرنشان کرد: مسیحیان از شبکه گسترده تشکیلات مذهبی در سراسر ایران ، کلیساهای فعال و امکانات فراوان و با حضور دهها مقام ارشد کلیسایی، اسقفها، کشیشان و خواهران راهبه برخوردارند.
حسینی ادامه داد: جالب است بدانید که بیش از 12 رهبر مسیحی با حکم مأموریت از مراجع مذهبی خارج از کشور با صدها پرسنل با برخورداری از امنیت کامل در راستای اهداف کلیسا به طور دائم در ایران مشغول به فعالیت هستند و با قاطعیت می توان گفت که وضع مسیحیان ایران در میان کشورهای خاورمیانه مثال زدنی است. بنابر این اعلام می دارم که حمایت، تأمین حقوق و امنیت پیروان کلیه ادیان از سیاستهای راهبردی دولت جمهوری اسلامی به شمار می رود.
در این همایش 'شرلی آودیان' مدیر پایگاه میراث جهانی کلیساهای تاریخی ایران، با اشاره به اینکه در برخی کشورها شاهد رفتارهای ضد فرهنگی و از بین بردن شماری آثار تاریخی از جمله میراث فرهنگی و دینی ارامنه بودیم گفت: جامعه ارامنه ایران به یاری و همت قابل تقدیر سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشورمان به طور مستمر در حال بازسازی آثار تاریخی و فرهنگی ارامنه است.
وی در این راستا با یادآوری اینکه احیا و نگهداری شواهد گذشته توسط فناوریها و ابزارهای نوین برای استفاده در عصر حاضر و مطالعات در آینده است، حضور متخصصان ایتالیایی برای مرمت و بویژه حفظ و نگهداری این آثار را مورد توجه قرار داد.
وی با بیان اینکه در ایران، نخستین سازمان مستقل دولتی در راستای شناسایی، حفظ ، نگهداری و معرفی ابنیه تاریخی با نام سازمان میراث فرهنگی ایران در سال 1985 تأسیس و در سال 2003 با تغییر نام تحت نظر ریاست جمهوری اسلامی ایران به کار خود ادامه داد، افزود: در راستای حفاظت از این شاهکارها، پروژه ای ملی برای مدیریت و نظارت بر این ابنیه در سازمان یادشده تعریف شد که به عنوان مجموعه پایگاههای میراث فرهنگی شناخته می شود که در حال شناسایی اکثر بناها برای ثبت در فهرست میراث جهانی سازمان یونسکو است.
خانم شرلی با برشمردن بناهایی که در فهرست و یا نامزد ثبت در میراث جهانی هستند، گفت: پایگاه کلیساهای تاریخی ایران با دستور معاون رییس جمهوری و با همکاری شورای خلیفه گری ارامنه تهران در محل کلیسای مریم مقدس آغاز بکار کرد و با شروع فعالیت آن، تحقیقات گسترده ای در جهت شناسایی و مستند سازی کلیساهای تاریخی ایران آغاز شد.
وی با اشاره به ثبت جهانی کلیساهای تاریخی ایران به عنوان میراث جهانی، گفت که پایگاه کلیساهای تاریخی ایران اقدام به یافتن استنادات تاریخی و گسترش پژوهشهای مربوط به این مقوله کرده است که در نهایت، منجر به ثبت جهانی بخشی از این کلیساهای زیر مجموعه در سال 1387 شمسی ازجمله کلیسای 'تادئوس مقدس' ، 'استپانو مقدس' و ' مریم مقدس' شد.
در این همایش پرفسور'آگوپ مانوکیان' نماینده افتخاری ارامنه ایتالیا، دکتر 'میناس لوریان' مسئول مرکز تحقیقات و اسناد فرهنگی ارامنه، پرفسور 'جان کلادیو ماکرلا' رییس مؤسسه تحقیقات کلیسایی بالکان، دکتر 'جورجو جانیگیان' رییس بخش روابط بین الملل دانشگاه ونیز و 'استفانو بالترامه' مشاور دیپلماتیک استان ونتو درخصوص اهمیت گسترش همکاریهای فرهنگی وهمچنین راهکارهای حفظ ، مرمت و نگهداری محوطه ها و بناهای تاریخی، تهیه و نگهداری آرشیوها، مطالعات و تحقیقات علمی و تاریخی سخنرانی کردند و برگزاری کنفرانسها و سمینارهای مختلف تخصصی برای ایجاد بحث و مناظره بویژه بین ارامنه ایران و ایتالیا را مورد توجه قرار دادند.
مرکز تحقیقات و اسناد فرهنگی ارامنه ونیز با همت چند شخصیت ارمنی ایرانی بویژه 'هرمان وارطانیان'، 'نوردویک بازیل'، 'واهرامیان' و 'وارمن حق نظریان' در سال 1967 در ایتالیا تأسیس شده است.
نظر شما