احمد کوشا در گفتگو با خبرنگار مهر در تبریز افزود: با اجرای این نظام ابتکاری، علاوه بر بهبود فضای کار، مشکلات حوزه بهداشت آذربایجان شرقی به صورت کارشناسی احصاء و مورد حل و فصل قرار می گیرد.
وی با بیان اینکه تلاش کارگزاران بهداشت آذربایجان شرقی این است که داده های ورودی به چرخه فرایندهای از پیش طراحی شده، خروجی هایی را به ارمغان بیاورد که هدف نهایی آن تضمین سلامت جامعه است، اظهار داشت: طی سال گذشته اقداماتی صورت گرفت تا مطابق این طرح، بهترین خروجی ها حاصل شود که شاید عملیاتی کردن نظام "پایش و ارزیابی سیستماتیک" در حوزه مدیریت و طراحی "پانل سلامت" در حوزه بهداشت مهم ترین این خروجی ها باشد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز افزود: نظام پایش و ارزیابی سیستماتیک بهداشت آذربایجان شرقی در واقع گامی در راستای تحقق کار تیمی است که در آموزه های دینی مورد سفارش قرار گرفته و منابع علمی نیز بر اهمیت آن تاکید دارند.
وی افزود: در قالب این نظام، طی یک فرایند ارزیابی آبشاری هر سطح مدیریتی سطوح پائین تر از خود را پایش می کند که برای این امر چک لیست هایی با نظر گروه ها و کارشناسان حوزه های مختلف تهیه و به همه شاغلان و یا همکاران مرکز بهداشت و رده های تحت پوشش، ابلاغ شده است.
کوشا گفت: به عنوان مصداقی از کار تیمی در نظام یادشده، هر سطح مدیریتی با سطح پائین تر خود جلسات هماهنگی منظم و با فواصل مشخص تشکیل می دهد تا در اجرای آن بین مسئول و کارشناسان هر یک از سطوح، برای شناسایی مشکلات و انجام اقدامات لازم جهت رفع آنها هماهنگی های لازم ایجاد شود.
کوشا بازدیدهای سرزده مسئولان و یا مچ گیری هایی در جریان این بازدیدها صورت می گیرد را تقبیح کرد و اظهار داشت: امروز دیگر چنین مدیریتی مبنای علمی ندارد زیرا فرض بر این است که اگر سیستم درستی در مجموعه وجود داشته باشد نیازی به بازدید سرزده نیست.
وی توضیح داد: در مجموعه های مبتنی بر سیستم، هر فرد طبق معیارها و شاخص های از پیش تعیین شده کار خود را به پیش می برد و همواره در معرض نظارت مسئول خود قرار دارد و همیشه نسبت به پاسخگویی در قبال عملکرد خود آمادگی لازم را دارد.
رئیس مرکز بهداشت آذربایجان شرقی خاطرنشان کرد: در نظام یادشده استانداردسازی جلسات هماهنگی به همراه توافق بر معیارهای مورد پایش، کیفیت برگزاری جلسات بین بخشی و نیز پایش های میدانی مورد توجه قرار گرفته است که هر کدام اهمیت خاصی در تحقق اهداف پیش بینی شده دارد.
کوشا گفت: چک لیست های مورد توافق بین مسئولان و کارکنان تحت پوشش، به نوعی گارانتی نظام پایش وارزیابی است زیرا به محض مشخص شدن مشکلات احتمالی، رسیدگی تا رفع کامل آن ها ادامه می یابد.
وی ادامه داد: سیاستگذاری مدیریتی صورت گرفته در سیستم بهداشت آذربایجان شرقی طی سال گذشته باعث شد روند تعامل مناسب بین مرکز بهداشت استان و ارگان های مختلف تقویت شود و همین امر، کمک بزرگی برای پیشبرد اهداف سلامت ارزیابی می شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز لزوم تعیین شاخص های دم دستی برای هر یک از گروه های کاری جهت جلوگیری از سردرگمی های احتمالی که از وسیع و گسترده بودن دایره فعالیت مرکز بهداشت ناشی می شود را یادآور شد و افزود: بر همین اساس شاخص های استانداردی برای هر یک از گروه ها طراحی و در قالب پانل سلامت تدوین شد.
وی از شاخص های سلامت و نظام مراقبت های اولیه بهداشتی در قالب پانل سلامت به عنوان ابزارهای مدیریتی نام برد که در سالجاری نیز کامل تر خواهند شد.
وی گفت: پانل های سلامت در حال حاضر در تمام سطوح ارائه خدمت و نیز سطوح مدیریتی نظام بهداشتی آذربایجان شرقی نصب شده و طراحی جداول در این پانل ها به نحوی است که هر سطح با مروری کوتاه به سرعت می تواند وضعیت خود را در شاخص مورد نظر با سطوح بالاتر از خود و نیز با وضعیت خود در سال های گذشته مقایسه کند.
نظر شما