رحیم باغبانی در گفتگو با خبرنگار مهر در گرگان افزود: لیکن به دلیل شرایط آب و هوایی دوره داشت و لحاظ شدن درصد سن زدگی در جدول پاکی خرید گندم به عنوان معیار تعیین قیمت به تمام کشاورزان عزیز به خصوص کشاورزان مناطق کوهپایه با توجه به ماهیت حشره مورد نظر توصیه می گردد با هماهنگی کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان در صورت مشاهده اقدامات پیشگیرانه لازم به منظورمبارزه با آفت مورد نظر معمول دارند.
وی در خصوص علائم و نشانه ها سن زدگی در گندم ها خاطرنشان کرد: ترشحات وارده معمولاً باعث چروکیدگی کمی در سطح دانه و ایجاد حبابهایی روی آن می کند ، سن گندم ابتدا به ترتیب به ساقه –برگها و بعد خوشه و دانه حمله می کند اما دانه هایی که کاملاً رسیده باشد مورد حمله قرار نمی گیرد.
وی در خصوص روش های تشخیص سن گندم یادآور شد: از متداول ترین روش تشخیص سن زدگی وجود جای نیش و وجود هاله روشن بروی دانه است و دانه هایی که تنها در یک نقطه دارای اثر نیش سن است، سن زدگی تلقی می شود.
باغبانی در ادامه افزود: از دیگر خصوصیات سن زدگی نرم بودن قسمت آسیب دیده از سن است که بافت این قسمت نسبت به سایر مناطق نرم تر بوده و با فشردن دانه گندم با ناخن یا پنس قسمت مورد نظر فرو رفته و باعث پودری و سفید شدن مغز دانه می شود و البته در بعضی مواقع تغییر رنگ دانه بدلیل تغییرات شرایط جوی نیز بوجود می آید.
باغبانی در خصوص اثرات منفی سن زدگی بر خصوصیات آرد گفت: آنزیم موجود در سن باعث تجزیه و تخریب پروتئین بخصوص گلوتن شده و گلوتن را بصورت سیال در می آورد.
سرپرست پژوهشکده غلات شرکت غله استان گلستان در زمینه آمادگی مراکز خرید گندم توصیه های را ارائه کرد که از مهمترین آنها می توان به بازبینی سقف و دیوارهای مراکز نگهداری گندم به منظور جلوگیری از نشت و نفوذ باران، نظافت انبارها، ضدعفونی انبارها پس از نظافت با استفاده از سموم مجاز و هدایت گندمهای باقیمانده از ذخیره سازی سال گذشته به قسمتی از انبار و ضدعفونی گندمهای باقیمانده با استفاده از سموم تدخینی مجاز اشاره کرد.
باغبانی، تهیه ملزومات مورد نیاز جهت خرید گندم از قبیل رطوبت سنج استاندارد، ترازوی دیجیتال استاندارد، الک آزمایشگاهی استاندارد، ذره بین، سوک نمونه برداری و ...، کالیبراسیون رطوبت سنج و ترازوی مورد استفاده توسط اداره کل استاندارد و اخذ تأییدیه، کالیبراسیون باسکول توزین گندم توسط اداره کل استاندارد و اخذ تاییدیه، ثبت و ضبط خصوصیات کمی محمولات وارده از قبیل افت مفید و غیرمفید و رطوبت در دفاتر روزانه را از دیگر اقدامات برشمرد.
نظر شما