مصطفی امیدقائمی در گفتگوی مشروح با مهر با بیان اینکه فرابورس محلی برای ورود اخراجی های بورس نیست، تصریح کرد: تمام شرکتهای دارای یک چرخه زندگی هستند که در این فرآیند ابتدا یکسری سرمایه گذار در آنها سرمایه گذاری می کنند، سپس گزارش و برنامه راه برای آنها ترسیم می شود، پس از اینکه شرکت به شرف تاسیس می رسد، کار پذیره نویسی را انجام می دهد و بعد از تامین منابع حاصل از پذیره نویسی، پروژه ها تعریف می شود.
مدیرعامل فرابورس ایران تصریح کرد: پس از آن شرکتها برای راه اندازی پروژه به وام بانکی نیاز دارند، بعد بهره برداری و پس از گذشت چند سال زمان و رسیدن به سودآوری و فراهم شدن تمام شرایط اقتصادی، شرکتها می توانند وارد بورس شوند.
وی عنوان کرد: در گذشته شرکتها قبل از اینکه آمادگی پذیرش در بورس را احراز کنند، برای بسیاری از آنها بازار دست دوم وجود نداشت، اما هم اکنون در فرابورس این امکان برای آنها فراهم شده است.
اخراجی ها در بازار پایه
مدیرعامل فرابورس ایران با تاکید بر اینکه بخش بسیاری از حجم عملیات فرابورس انجام اینگونه پذیره نویسی شرکتها است، افزود: شرکتهای جدید بر روی صنایع جدید سرمایه گذاری می کنند، در عین حال این شرکتها با فکرها و نیروهای جدید به فعالیت می پردازند و ارزیابی های اقتصادی نیز نشان داده است که معمولا اینگونه شرکتها نسبت به شرکتهای موجود در بورس گزینه های بهتری برای سرمایه گذاری هستند، به عبارت دیگر در فرابورس گزینه های بهتری نسبت به بورس برای سرمایه گذاری پیدا می شود.
امیدقائمی به بازار اوراق مشارکت، بازار استفاده از حق تقدم مسکن و بازار سوم در فرابورس اشاره و تصریح کرد: تا این لحظه هنوز شرکتهای اخراجی بورس در فرابورس پذیرش نشده اند.
وی ادامه داد: اما بر اساس برنامه ها قرار است که شرکتهای اخراجی بورس وارد بازار پایه شوند و سهام آنها در این بازار مورد معامله قرار گیرد و اگر روند این شرکتها رو به بهبود گذاشت و قابلیت پذیرش در بورس و فرابورس را یافتند، از همان بازار پایه مورد پذیرش قرار می گیرند، بنابراین حجم کوچکی از فعالیت فرابورس به شرکتهای اخراجی بورس تعلق خواهد گرفت.
سخت گیری های فرابورسی
امیدقائمی اظهارداشت: لیست شرکتها نشان می دهد که با شرایط فعلی پذیرش شرکتها در فرابورس، سخت گیری های بیشتری در این بازار نسبت به بورس صورت می گیرد، به عنوان مثال هیئت پذیرش در فرابورس سخت گیری های بیشتر نسبت به بورس به ویژه در بحث عرضه های اولیه انجام می دهد.
مدیرعامل فرابورس ایران در مورد 6 نوع اوراق مشارکتی که در حال حاضر در فرابورس عرضه می شود، افزود: اوراق صکوک شرکت هواپیمایی ماهان، اوراق مشارکت پالایش نفت تهران، اوراق مشارکت پروژه بعثت شرکت بین المللی ساختمان، گواهی سپرده عام بانک کشاورزی، گواهی سپرده سرمایه گذاری خاص پروژه سعدی شیراز و اوراق مشارکت شرکت لیزینگ ایران و شرق اوراق مشارکت فرابورس هستند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به مدت زمان ثبت این شرکت در بیش از دو سال پیش و همچنین فعالیت فرابورس در مدت 1.5 سال گذشته اشاره و بیان کرد: پیش بینی نمی شد که روند رشد فرابورس به اینصورت باشد، یعنی تصور نمی شد که فرابورس با این شدت و حدت مورد پذیرش شرکتها قرار گیرد، اما باز هم تصور نمی کنم که با این شدت و حدت بتواند ادمه دهد.
موج اولیه فرابورس
به گفته امیدقائمی همواره هر آنچه که آغاز می شود، با موج و رشد خوبی همراه است، اما این میزان رشد به دلیل بازار محدودی که وجود دارد، نمی تواند همچنان ادامه داشته باشد، در مرحله اول سریعا 20 یا 30 شرکت بازار جذب می شوند، فرضا اگر دارای 100 شرکت هستیم و 20 یا 30 شرکت فعال تر در وهله اول پذیرش می شوند و بقیه که کند تر هستند، پذیرششان هم سخت تر است.
وی با بیان اینکه رشد بورس و فرابورس همزمان اتفاق می افتد، عنوان کرد: سیستم معاملاتی، سپرده گذاری و کارگزاران مشترک هستند و تمام این موارد کمک می کند که بورس و فرابورس یک مسیر را طی کنند.
مدیرعامل فرابورس ایران افزود: از حدود 80 کارگزار بورس، 74 کارگزار در فرابورس فعالیت می کنند یعنی 90 درصد کارگزاران بورس در فرابورس فعالیت دارند.
نظر شما