۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۰، ۱۰:۴۷

استیون فرنچ در گفتگو با مهر:

تأکید رئالیسم در فلسفه علم بر مشاهده و آزمایش است

تأکید رئالیسم در فلسفه علم بر مشاهده و آزمایش است

استاد فلسفه دانشگاه لیدز انگلستان با اشاره به اینکه آنچه در فلسفه علم اتفاق افتاد حضور و تسلط رئالیسم در آن بود، گفت: بر این اساس جهان آنگونه که هست مورد بررسی قرار می‌گیرد. بر اساس این رویکرد مشاهده، آزمایش و روش شناسی علمی نقش بنیادین در حصول دانش و معرفت بازی می‌کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، کتاب "راهنمای فلسفه علم کانتینیوم" با گردآوری استیون فرنچ و جی. ساتسی به تازگی از سوی انتشارات کانتینیوم منتشر شده است.

دکتر استیون فرنچ استاد فلسفه در دانشگاه لیدز انگلستان در مورد این کتاب و محورهای آن به خبرنگار مهر گفت: این راهنما به مسائل و موضوعات مطرح شده در فلسفه علم می‌پردازد و مسائل جدید این حوزه را نیز مورد توجه دارد.

وی افزود: همچنین این راهنما به بررسی جایگاه فلسفه علم در میان حوزه‌های معرفتی می‌پردازد. برای بررسی فلسفه علم و جایگاه آن در میان حوزه‌های معرفتی باید جایگاه و ارتباط آن با فلسفه، علم و تاریخ علم مشخص شود.

وی تصریح کرد: فلسفه علم دربردارنده معرفت شناسی و هستی شناسی است. متدها و روشهای علمی و نقش آزمایش و آزمون و مشاهده و ماهیت و سرشت نظریه‌های علمی و چگونگی ارتباط آنها با جهان از جمله موضوعاتی هستند که در فلسفه علم مورد بررسی قرار می‌گیرند.

وی تصریح کرد: همچنین در فلسفه علم صحبت از آرمان و غایت علم نیز به میان می‌آید و این موضوع نیز مورد بررسی قرار می‌گیرد. همچنین این حوزه به فلسفه‌های علوم خاصی از جمله زیست شناسی، شیمی، فیزیک و علوم اعصاب می‌پردازد و از رهگذر این بررسی موضوعاتی چون ماهیت مکان- زمان، ذهن- جسم و بنیانهای تکامل مورد واکاوی قرار می‌گیرند.

فرنچ افزود: آنچه ابتدا در فلسفه علم اتفاق افتاد حضور و تسلط رئالیسم در آن بود. بر این اساس جهان آنگونه که هست مورد بررسی قرار می‌گیرد. بر اساس این رویکرد مشاهده، آزمایش و روش شناسی علمی نقش بنیادین در حصول معرفت بازی می‌کنند.

استاد فلسفه دانشگاه لیدز در پایان یادآور شد: پس از آن تلاش فیلسوفان علم برای تعیین حدود و مرزهای میان آنچه علم نامیده می‌شود با شبه علم بودند. این سؤال و پرسش فیلسوفان آن را معطوف به خود کرد علم "خوب" چه نوع علمی است.

این راهنما به بررسی فلسفه رشته‌هایی چون فیزیک، زیست شناسی، علوم اعصاب، اقتصاد، شیمی و ریاضیات پرداخته است. موضوعاتی چون تفسیر، رئالیسم، شاهد و تجربه، آموزش، قوانین، علیت و تصدیق از جمله موضوعاتی هستند که در این اثر مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

کد خبر 1302680

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha