۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۰، ۸:۲۰

پرورش 900 هزار بلدرچین در یزد/ پرورش‌‌دهندگان بلدرچین انگیزه می‌خواهند

پرورش 900 هزار بلدرچین در یزد/ پرورش‌‌دهندگان بلدرچین انگیزه می‌خواهند

یزد - خبرگزاری مهر: یزد یکی از نخستین مناطقی است که بلدرچین از کشور ژاپن به آن وارد شد و شاید آن زمان کسی گمان نمی کرد که روزی این پرندگان کوچک بانی صنعتی بزرگ در این استان باشند اما اکنون پرورش بلدرچین به یک صنعت در این استان تبدیل شده است.

به گزارش خبرنگار مهر در یزد، یزد پس از آنکه گوی سبقت را از دیگر استانها در زمینه های مختلف از تولید برخی محصولات زراعی و کشاورزی گرفته تا رتبه اول کنکور و صنعت و معدن و دیگر بخشها ربود، در زمینه تولید و پرورش بلدرچین، گوشت و تخم آن نیز هم اکنون در جایگاه نخست کشور ایستاده است.

در حال حاضر 80 درصد بلدرچین کشور در استان یزد تولید می شود و این استان با تولید سالانه بیش از 900 هزار قطعه بلدرچین و هزار تن گوشت بلدرچین بزرگترین تولیدکننده این پرنده زیبا و لذیذ در کشور به شمار می رود.

هم اکنون 80 درصد از گوشت بلدرچین تولید یزد به خارج از استان می‌ شود که استانهای تهران، فارس، اصفهان و کرمان از عمده ‌ترین مصرف ‌کنندگان گوشت بلدرچین استان یزد هستند.

صنعت پرورش بلدرچین در میان مردم میبد با استقبال بیشتری مواجه شده و هم اکنون بیشترین میزان پرورش بلدرچین در این شهرستان صورت می گیرد و سرمایه گذاران بسیاری در این منطقه در این صنعت سرمایه گذاری کرده اند.

سود سرمایه گذاری در پرورش بلدرچین به سرعت باز می گردد

پرورش بلدرچین به دلیل برخورداری از ویژگی های خاص از معدود سرمایه گذاری هایی است که اصل سرمایه به سرعت در آن باز می گردد و روند سود دهی واحدهای پرورش دهنده این پرنده پرخاصیت سریعتر سامان می گیرد.

در یک جمع بندی ساده می توان نتیجه گرفت که مجموع عواملی نظیر سن بلوغ پایین، سن کشتار مناسب، تولید تخم بالا،‌ کوتاهی فاصله بین نسل ها، کیفیت مطلوب گوشت، هزینه های ثابت و جاری مناسب در مقایسه با دیگر شاخه های دامپروری همچنین مقاومت بالای پرنده به شرایط نامساعد محیطی، پرورش بلدرچین را تبدیل به صنعتی سودآور کرده که امروزه مورد توجه بسیاری از پرورش دهندگان در سراسر جهان قرار گرفته است.

بالا بودن تراکم پرورشی در واحد سطح، ارزان بودن جیره مصرفی، حساسیت کم نسبت برخی از بیماری‌ های طیور، قیمت نسبتا بالای تولیدات شامل گوشت و تخم و به ویژه بازگشت سریع سرمایه سبب شده تا بلدرچین به عنوان یک پرنده مطلوب نزد کشاورزان و پرورش دهندگان شناخته شود و علاقمندان بسیاری به پرورش صنعتی این پرنده روی آورند.

میزان تخمگذاری در بلدرچین ها بالا و در حدود 250 عدد در سال است و بلدرچین های ماده در سن 50 تا 60 روزگی به اوج تولید تخم می رسند.

سرعت بالای رشد در این پرنده بسیار قابل توجه و در حدود 2.5 تا 3.5 برابر سایر طیور است به نحوی که بلدرچین ها عموما در 35 تا 45 روزگی به وزن 180 تا 220 گرم رسیده و آماده کشتار می شوند ضمن اینکه سن بلوغ آنها نیز در حدود هفت تا هشت هفتگی است.

فاصله نسلی کوتاه میان این پرندگان نیز، اعمال برنامه های اصلاح نژادی را در آنها به خوبی امکان پذیر می کند.

همه این عوامل سبب شده تا صنعت پرورش بلدرچین در این استان به سرعت رشد کند و هر سال بر تعداد سرمایه گذاران این صنعت افزوده شود.

اما به هر ترتیب صنعت پرورش بلدرچین نیز همانند سایر صنایع از مشکلات خاص خود رنج می برد.

پرورش بلدرچین هنوز از سوی برخی مسئولان جدی گرفته نشده است

یکی از پرورش دهندگان بلدرچین در میبد اظهار داشت: به نظر می رسد این صنعت هنوز آنچنان که باید مورد توجه قرار نگرفته و برخی مسئولان هنوز آن را جدی نمی گیرند.

وی با ابراز خرسندی از اینکه به تازگی کشتارگاه ویژه بلدرچین در استان یزد و در شهرستان صدوق راه اندازی شده است، افزود: با راه اندازی این کشتارگاه بخشی از مشکلات پرورش دهندگان بلدرچین رفع شده است.

وی با بیان اینکه سود پرورش بلدرچین با توجه به سرمایه گذاری که صورت می گیرد، مطلوب است، افزود: پرورش دهندگان بلدرچین در کنار سود نیاز به انگیزه دارند و لازم است متولیان امر با جدی گرفتن این صنعت به پرورش دهندگان بلدرچین انگیزه های لازم را بدهند.

اما گذشته از پرورش دهندگان بلدرچین، برخی صاحب نظران دیگر نیز از نحوه برخورد با این صنعت ارزشمند گلایه دارند.

صنعت بلدرچین بدون یک تشکل منسجم دوام نخواهد آورد

مدیرعامل شرکت دانشگاهی توسعه کشت و دام نواندیش البرز در این زمینه با تاکید بر اینکه صنعت پرورش بلدرچین نیازمند یک تشکل منسجم است، گفت: بدون یک تشکل منسجم، صنعت پرورش بلدرچین در کشور دام نخواهد آورد.

سبحان قاسمیان با اشاره به دیگر مشکلات موجود در پرورش بلدرچین اظهار داشت: به دلیل کوچک بودن این صنعت، دستگاه های خاص پرورش این پرنده در کشور وجود ندارد و برای پرورش آن از تجهیزات صنعت طیور استفاده می شود.

وی تاکید کرد: به رغم استعدادهای این صنعت، برنامه های حمایتی خاصی برای آن پیش بینی نشده و ادامه این روند، انگیزه پرورش دهندگان برای فعالیت را به شدت کاهش داده است.

قاسمیان با اشاره به نبود امکانات بسته بندی و ... در صنعت پرورش بلدرچین، اظهار داشت: متاسفانه به دلیل پراکنده بودن فارم های پرورش بلدرچین در کشور، کشتارگاه ویژه این پرنده ایجاد نشده است.

البته گرچه پرورش دهندگان بلدرچین در یزد نیز به سهم خود از مشکلاتی در رنج هستند اما طی چند ماه اخیر مشکل کشتارگاه بلدرچین در این استان برطرف شده و یزد توانسته به عنوان بزرگترین تولیدکننده بلدرچین در کشور به کشتارگاه انحصاری این پرنده مجهز شود.

نخستین کشتارگاه صنعتی بلدرچین و کبک در یزد راه اندازی شد

این کشتارگاه چندی پیش در شهرستان صدوق در جوار میبد راه اندازی شد تا شاید استارت تزریق انگیزه به صاحبان این صنعت صورت گیرد.

فرماندار صدوق در مورد این کشتارگاه در گفتگو با خبرنگار مهر از افتتاح و راه‌  اندازی نخستین کشتارگاه صنعتی بلدرچین و کبک کشور در استان یزد و در شهرستان صدوق خبر داد.

سعید عبداللهی افزود: استان یزد نخستین تولیدکننده بلدرچین در کشور است که لازم است از این ظرفیت استفاده کامل را ببریم و با ایجاد کشتارگاه صنعتی نظارت ها از شکل پراکنده به شکل منسجم درآید.

وی افزود: واحد کشتارگاه و بسته بندی بلدرچین و کبک به عنوان نخستین واحد کشتارگاه صنعتی در ایران با ظرفیت کشتار دو هزار قطعه در ساعت با هزینه ای بالغ بر دو هزار و 500 میلیارد ریال در فاصله چهار کیلومتری شهر خضرآباد راه اندازی شده است.

با راه اندازی این کشتارگاه یکی از بزرگترین دغدغه های پرورش دهندگان بلدرچین در استان یزد برطرف شد و شاید بتوان از راه اندازی آن به عنوان گامی بزرگ در راه توسعه پرورش بلدرچین یاد کرد.

پرورش بلدرچین تاکنون توانسته درآمدهای خوبی نصیب استان کند و بخشی از صادرات استان به کشورهای خارجی را به خود اختصاص دهد.

بلدرچین سالانه بالغ بر 22 میلیارد ریال عاید استان یزد می کند

معاون امور دام و طیور جهاد کشاورزی استان یزد در این باره اظهار داشت: ارزش تولیدات بلدرچین در استان یزد سالانه بالغ بر 22 میلیارد ریال است و این رقم هر سال افزایش می یابد.

علی ثقفی همچنین از حمایت جهاد کشاورزی استان یزد پرورش دهندگان بلدرچین خبر داد و افزود: بر اساس سیاستها و راهبردهای جهاد کشاورزی از سرمایه گذاران در بخش پرورش بلدرچین حمایت های ویژه ای صورت می گیرد.

در طول سالهای گذشته یکی از مهمترین مشکلات واحدهای پرورش بلدرچین، نبود کشتارگاه، نبود صنایع بسته بندی، عدم تثبیت قیمت بلدرچین در بازار، عدم ارائه تسهیلات برای بهسازی واحدهای پرورش بلدرچین، مشکلات بیمه ای و ... بوده است و این مشکلات می رفت تا صنعت پرورش بلدرچین در این استان را دچار بحران کند اما اکنون بخشی از این مسائل برطرف شده اما برای رفع بقیه موانع نیاز به توجه متولیان امر وجود دارد.

طبیعی است که سرمایه گذاری در هر امری نیاز به انگیزه دارد و بر اساس نظر برخی از سرمایه گذاران، گرچه بسیاری از مشکلات و موانع پیش روی صنعت پرورش بلدرچین در استان یزد رفع شده اما سرمایه گذاران هنوز انگیزه کافی برای سرمایه گذاری در این زمینه ندارند و تنها اندکی توجه و حمایت از آنها می تواند صنعت پرورش بلدرچین در این استان را متحول کند.

و اما خواص بلدرچین

ارزش پروتئین موجود در گوشت این پرنده 25 درصد است و این در حالیست که انواع اسیدهای آمینه کمیاب که در سایر پروتئینها یافت نمی شود، در گوشت این پرنده به وفور وجود دارد به همین دلیل در اغلب نقاط دنیا پزشکان برای افراد مسن و از کار افتاده که احتیاج مبرمی به ترمیم سلولهای از دست رفته بافتهای خود را برای حفظ و بازیابی سلامت و شادابی دارند، مصرف گوشت بلدرچین را تجویر می کنند.

از سوی دیگر وجود عناطر معدنی کمیاب و ویتامینهای عدیده در گوشت این پرنده آن را برای امراض صعب العلاج همچون آسم، تشنج، فشار خون، ضعف اعصاب و یا در مواردی ناراحتی های روانی و عقب افتادگی های جسمی و روانی همچنین بی خوابی همچون دارویی معجزه آساست.

کد خبر 1304444

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha