۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۰، ۸:۲۲

میوه های نوبرانه کام خراسانی ها را شیرین نکرد

میوه های نوبرانه کام خراسانی ها را شیرین نکرد

مشهد - خبرگزاری مهر: در حالی گرانی قیمت میوه به مشکل روز خانواده های خراسانی تبدیل شده است که نوبرانه بهاری نیز کام مشهدی ها را شیرین نکرد.

به گزارش خبرنگار مهر در مشهد، با گذشت تعطیلات نوروزی، مردم انتظار داشتند، قیمت میوه در مشهد تعدیل شده و سطح عمومی قیمت ها به روزهای قبل از آغاز سال جدید نزدیک شود، اما این انتظار نه تنها محقق نشده است، بلکه نرخ بعضی از میوه ها به روند صعودی خود همچنان ادامه می دهد.

بررسی قیمت ها در چند ماه پایانی سال و مقایسه آنها در روزهای اخیر بیانگر این موضوع است که قیمت بعضی از محصولات باغی تا 70 درصد افزایش یافته است؛ به عنوان مثال هر کیلوگرم سیب زرد مرغوب از 1200 تومان به بیش از دو هزار تومان و یا موز به عنوان یکی از میوه های پر تقاضای بازار از هر کیلوگرم 950 تومان به 1750 تومان افزایش یافته است.

طعم ارزانی فقط در شب عید

از سوی دیگر هر چند که به اقدامات مؤثر سازمان بازرگانی خراسان رضوی در تنظیم بازار میوه شب عید، مردم این شهر طعم ارزانی را چشیدند، اما به نظر می رسد با پایان یافتن تعطیلات نوروزی آشفته بازار میوه این شهر به حال خود رها شده است.

در این باره رئیس سازمان بازرگانی خراسان رضوی می گوید: در ایام نوروز با توزیع سیب و پرتقال بازار میوه استان مدیریت شد.

علی صفرزاده به مهر می گوید: در ایام پایانی سال 89 و نوروز 90، سیب و پرتقال به منظور مدیریت و کنترل بازار میوه استان، توزیع شد.

وی با اشاره به همکاری مناسب مجامع امور صنفی، اتحادیه بارفروشان و صنف فروشندگان میوه در تأمین و توزیع میوه نوروزی استان، اضافه می کند: میوه نوروزی در مشهد، از طریق 80 واحد صنفی، 36 بازار الگویی سازمان میادین میوه و تره بار شهرداری و شش کانتینر عرضه مستقیم، توزیع شد.

صفرزاده با بیان اینکه توزیع میوه تنظیم بازار در مشهد کماکان ادامه دارد، اظهار می دارد: کیفیت همه محموله های میوه عرضه شده توسط شرکت بازرگانی تجاری در مبدا کنترل می شود.

با این حال بررسی نظرات مردم نشان می دهد چند نرخی بودن محصولات با کیفیت مشابه، گرانی، هرج و مرج در تعیین قیمت میوه از جمله چالش ها و معضلاتی است که شهروندان با آن مواجه هستند.

رضا خردمند یکی از کارکنان بخش خصوصی که برای خرید به بازار میوه مراجعه کرده است، مشاهدات خود را این طور بیان می کند: باور کنید بازار میوه مشهد در سطح خرده فروشی تابع مقررات و ضوابط خاصی نیست.

وی می گوید: هر مغازه ای محصولات خود را با قیمت دلخواه عرضه می کنند در یک فروشگاه پرتقال تامسون 1300 تومان قیمت دارد در مغازه دیگر شاهد هستیم که همین محصول به قیمت 1700 تومان عرضه می شود.

وی با بیان این که مشهد به بازار عرضه مستقیم میوه در همه مناطق نیاز دارد، می افزاید: در حال حاضر نظارت و قیمت گذاری تنها در بازار روز شهردای مشهد انجام می شود.

علی حمیدی یکی دیگر از شهروندان مشهدی نظر دیگری دارد، او می گوید: پس از نوروز بازار میوه به حال خود رها شده است، این درحالی است که نظارت ضرورت این بازاراست.

وی با تأکید به ضرورت برخورد با گرانفروشان تصریح می کند: مسئولان اعلام کرده اند عرضه موز به قیمت بیش از 1300 تومان گرانفروشی است، اما شهروندان شاهد هستند که موز به قیمت بیش از 1700 تومان حتی در بازار روز شهرداری عرضه می شود.

وی با بیان این که  قیمت سیب و پرتقال و کیوی تا دو برابر افزایش یافته است، ادامه می دهد: در حال حاضر تنها میوه ای که قیمت مناسب دارد خیار و هندوانه است، به همین دلیل شاهد هستیم که خیلی افراد از بازار میوه دست خالی خارج می شوند.

این شهروند ادامه می دهد: به نظر می رسد حلقه گمشده در بازارمیوه علاوه بر نظارت، فراموشی حمایت از حقوق مصرف کننده باشد که شاید در کلام و صحبت از آن یاد شود، اما عملاً هیچ محلی از اعراب ندارد.

گرانی در فصل بهار طبیعی است

اما در حالی گرانی میوه گلایه شهروندان مشهدی را به همراه داشته است، که بعضی از دست اندرکاران میوه بالا بودن قیمتها در فصل بهار را طبیعی ذکر می کنند.

علی سهرابی یکی از فروشندگان بازار میوه در این باره به خبرنگار مهر می گوید: همه ساله در چنین ایامی سطح قیمتها تا حدودی بالا می رود که این امر بیشتر ناشی از پایان تدریجی ذخیره میوه سردخانه ای است.

وی ادامه می دهد: البته گرانی میوه مقطعی بوده و با ورود میوه نوبهارانه و تابستانی قیمتها تعدیل می شود.

وی یکی از عوامل گرانی میوه در مشهد را وجود واسطه ها در عرضه میوه می داند و تصریح می کند: بخش عمده ای از میوه مورد نیاز مردم بین واسطه ها تا چند دست می چرخد، همین مسئله باعث می شود تا اختلاف عمیقی میان سطح  قیمتها از تولید تا مصرف داشته باشد.

وی می افزاید: حذف واسطها و ایجاد مراکزعرضه مستقیم یکی از راهکارهای مهم برای ارزان فروشی میوه است.

نوبرانه ها فقط تماشا می شوند

اما در شرایطی این اظهارات مطرح می شود که میوه های نوبرانه همچون گوجه سبز و توت فرنگی در حدی گران است که بسیاری از مشهدی ها این محصولات را تنها پشت ویترین مغازه نگاه می کنند.

میوه های خارجی موجود در بازار مشهد نیز به دلیل گرانی خریداری ندارد و تنها قشر متمکن خریدار میوه های لوکس وارداتی هستند.

در عین حال و به گفته رئیس اتحادیه فروشندگان سبزی و میوه مشهد، این اتحادیه مصمم است میزان بازرسی از واحدهای تحت پوشش خود را افزایش دهد.

حسین مصدق می افزاید: در این راستا واحدهای صنفی را که تاکنون از دید بازرسان اتحادیه مخفی مانده‌ و بدون مجوز و پروانه کسب اقدام به فعالیت صنفی و کسب درآمد می‌کنند، شناسایی و ملزم به دریافت پروانه کسب خواهند شد.

رئیس اتحادیه فروشندگان سبزی و میوه مشهد ادامه می دهد: یکی دیگر از برنامه‌های اتحادیه الزام بازارهای میوه و تره‌بار شهرداری به اخذ مجوز و تبعیت از قوانین و مقررات نظام صنفی است که این برنامه بدون همکاری و مساعدت مجمع امور صنفی و سازمان بازرگانی میسر نخواهد شد.

در حال حاضر بخش عمده ای از فعالان بازار میوه بدون کسب مجوز در این شهر فعالیت می کنند.

............................

گزارش: امیر پرورش

کد خبر 1304446

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha