به گزارش خبرنگار پارلماني "مهر"، حسن روحاني مسئول پرونده هسته اي ايران كه صبح امروز در جلسه غير علني غير رسمي مجلس براي توضيح توافقنامه اخير پاريس در باره فعاليتهاي هستهاي ايران در مجلس حضور يافته بود، در جمع خبرنگاران با بيان اين مطلب افزود :لازم بود نمايندگان از مسير كار توافقنامه اخير كه ديروز نهائي شد مطلع گردند، از همين رو جلسه غير علني و غير رسمي تشكيل شد تا نمايندگان سوالات، انتقادات و نظرات خود را مطرح نمايند وما نيز وظيفه خود ميدانيم در صورتيكه نمايندگان از توضيحات قانع نشوند توضيحاتمان را به گونهاي ارائه دهيم كه آنان قانع شوند.
دبير شوراي عالي امنيت ملي با بيان اينكه مفاد اين توافقنامه خيلي روشن و معلوم است، افزود: آثار و نتايج توافقنامه اخير در اجلاس آتي نوامبر مشخص خواهد شد و ما به آن خيلي اميدواريم.
وي با تاكيد براينكه اين توافق فرصتي را در اختيار ما ميگذارد تا گروههاي كاري تشكيل شده و نظرات خود را براي اجلاس نوامبر ارائه نمايند افزود : فكر ميكنم موافقتنامه به گونهاي است كه اصول جمهوري اسلامي در آن رعايت شده و نتايج آن را بايد در مقام اجرا ديد چرا كه زمان اجلاس نوامبر، نزديك است و نتيجه اين توافقنامه به زودي آشكار خواهد شد.
وي در پاسخ به سئوالي مبني براينكه آيا اين توافقنامه نياز به مصوبه مجلس دارد يا خير؟ گفت: اين توافقنامه نيازي به تصويب مجلس ندارد زيرا توافق براي انجام نحوه كار با كشورهاي اروپائي است و براي تصويب نهايي به مجلس شوراي اسلامي خواهد آمد كما اينكه لازم است در پارلمانهاي كشورهاي اروپايي نيز به تصويب برسد.
دبير شوراي عالي امنيت ملي درباره اخطارهاي قانون اساسي صبح امروز نمايندگان در مجلس در خصوص غير قانوني بودن اين توافقنامه گفت: به هر حال در مجلس اخطار قانون اساسي داده ميشود و پاسخ آنرا نيز دريافت مي كنند.
حسن روحاني بااشاره به اينكه تاكنون ما تصويب پروتكل الحاقي تا سال 2005 توسط مجلس و ارايه لايحه توسط دولت در اين زمينه را نپذيرفتهايم درباره توقف نامحدود غنيسازي اورانيوم اظهار داشت: بحث توقف غنيسازي در مذاكرات مطرح بود كه ما آن را قبول نكرديم و اين تعليق داوطلبانه تعهد حقوقي نيست، در مذاكرات تهران عبارتها به گونهاي تدوين گرديد تا مورد قبول طرفين باشد و به همين دليل مذاكرات طولاني شد.
وي در پاسخ به سوالي مبني بر اينكه در زمان تعليق، وضعيت كارشناسان هستهاي چه خواهد شد گفت: تا اين لحظه در مدت يك سال ما از لحاظ فني عقب نيفتادهايم بلكه در بحث مونتاژ به ثمر رسيدهايم.
روحاني با بيان اينكه غربيها باورشان نيشد كه كار ما به نهايت برسد به همين دليل در اجلاس قبل از سپتامبر بحث اصفهان را مطرح كردند و پس از آن وقتي كه ما ظرف يك سال پس از تكميل تجهيزات اصفهان را نيز تكميل كرديم و درخواست وارد كردن كيك زرد نموديم حساسيت آنها شروع شد به همين دليل فشارهاي ديگري را بر ما وارد ساختند افزود: ما در بخش UF6 و UF4 به ثمر رسيدهايم و متخصصين ما كارهاي زيادي دارند كه در دوره تعليق آنها را انجام خواهند داد.
روحاني تاكيد كرد: اين براي ما مهم است كه اروپاييها پذيرفتند با جمهوري اسلامي ايران در غنيسازي توام با اعتماد، حاضر به مذاكره شوند.
وي با اعلام اينكه گروههاي كاري براي بررسي مسائل امنيتي منطقه و تكنولوژي هستهاي تشكيل خواهند شد تا نظرات و پيشنهادات خود را براي اجلاس نوامبر ارايه نمايند اضافه كرد: تعهد اروپا براي عاري كردن منطقه خاورميانه از سلاحهاي كشتار جمعي كمك به ايران بر عليه اسرائيل است و حمايت ايران از تروريست يك اتهام دروغ است كه در مسايل سياسي آن را عنوان ميكنند.
وي اضافه كرد: اروپاييها ميگويند از خارج كردن پرونده ايران از دستور كار آژانس حمايت ميكنند و به همين دليل ما به مذاكرات ادامه ميدهيم تا به نتيجه قابل قبول دست يابيم. گرچه ممكن است به بنبست نيز برسيم.
روحاني افزود: اروپا نيز در اين تعهدنامه تعهداتي دارد به اين صورت كه آنها ميپذيرند كه با ايران در مبارزه با تروريسم همكاري نمايد و در مسئله عراق نيز آنها اتهامات آمريكا را در قبال ايران قبول نخواهند كرد و با ايران براي برقراري صلح در عراق همكاري ميكنند.
وي اظهار داشت: ما نسبت به اروپا يك تعهد بيشتر نداريم و آن تعليق غنيسازي اورانيوم تا زماني كه مذاكرات پيش ميرود است و مسائل ديگر كه مطرح است، تعهد نيست بلكه همكاري دو جانبه ميباشد.
دبير شوراي عالي امنيت ملي خاطرنشان كرد: اروپا از ما ميخواست كه تضمين بدهيم كه به دنبال دستيابي به سلاحهاي هستهاي نيستم و اين امري بود كه ما خود بر آن اصرار داشتيم و تضمين داديم به شرطي كه آنها نيز براي اجرايي شدن قراردادهايي كه در زمينههاي اقتصادي، صنعتي و امنيتي بستهايم تضمين بدهند. همچنين آنها در قبال مسئله سازمان تجارت جهاني تعهد حمايت از ايران را براي عضويت در اين سازمان كه مورد مخالفت آمريكا است را دادهاند.
وي در ادامه اين گفت و گو در پاسخ به سوال يكي از خبرنگاران در خصوص اظهارنظر يكي از اعضاي شوراي عالي امنيت ملي مبني بر دادن مرواريد و گرفتن آب نبات گفت: من قبلاً هم گفتهام اين شخص همان كسي است كه خودش موافق اين توافقنامه است.
خبرنگار ديگري پرسيد: نمايندگان مجلس نسبت به اين مذاكرات واكنش تندي نشان دادهاند، چه پاسخي داريد؟ روحاني تصريح كرد: نمايندگان هر كدام نظرات شخصي خود را مطرح ميكنند زيرا اين توافقنامه در تمام نهادها مورد توافق قرار گرفته و چيزي نيست كه يك نفر در مورد آن تصميم گرفته باشد.
خبرنگار ديگري پرسيد: تاثير انتخابات آمريكا در اين مذاكرات چيست، وي گفت: زماني كه ما توافق پاريس را انجام داديم هنوز انتخابات آمريكا انجام نشده بود و برنده شدن بوش هيچ تاثيري در تصميمگيري ما نداشته و نخواهد داشت به اين دليل كه جمهوري اسلامي ايران اعتنايي به اين مسئله ندارد، هر حكومتي كه در آمريكا روي كار آيد حرفشان اين است كه پرونده ايران از طريق شوراي امنيت سازمان ملل حل شود.
روحاني در پاسخ به سوالي درپاسخ به سئوالي درباره نطق احمد توكلي در مجلس كه گفته بود ما به اروپاييها 13 تعهد شفاف دادهايم و آنها در مقابل چهار مورد تعهد گنگ و مبهم به ما داده اند، پاسخ داد: نسبت به اينكه ما چه تعهدي دادهايم يا نوشتهايم موضوع كاملاً مشخص است و در اين نشست دو طرف تعهد تهران را مطرح كردهاند. البته اصرار طرف ايراني بود كه بيانيه تهران در نظر گرفته شود.
روحاني در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه كيهان كه از وي پرسيد: مجلس منتقد اين تعهد است و اين انتقاد ناشي از عدم تعامل شوراي عالي امنيت ملي با مجلس ميباشد، اظهار داشت: شوراي عالي امنيت ملي با مجلس در تعامل نزديك است چرا كه در تمام جلسات شورا رئيس مجلس حضور دارد و يكي از تصميمگيرندگان و مطلعان است و اينگونه نيست كه مجلس از تصميمات شوراي عالي امنيت ملي بيخبر باشد.
وي تصريح كرد: مجلس هفتم نميتواند مدعي باشد كه در تعامل با شوراي عالي امنيت ملي نيست براي اينكه حتي قبل از تشكيل جلسات مجلس هفتم ما جلساتي را با دوستاني كه احتمال ميداديم جزء مسئولان مجلس هفتم باشند داشتيم و بعد از تشكيل مجلس نيز نزديك به چهار بار با نمايندگان دوره هفتم پيرامون مسئله انرژي هستهاي جلساتي را داشتهايم.
مسئول پرونده هسته اي ايران درپايان گفتگو با خبرنگاران تاكيد كرد: شايد رابطه ما با مجلس ششم ضعيف بود والبته من چندين بار به آقاي كروبي عرض كردم آماده ام به نمايندگان مجلس توضيح دهم ولي به خاطر مشغله كاري نمايندگان مجلس دوره ششم در اواخر مجلس نتوانستيم به مجلس بياييم وبه هرحال اميدواريم ارتباط صميمانه شوراي عالي امنيت ملي در مجلس هفتم بيشتر شود.
نظر شما