به گزارش خبرنگار مهر در ایلام، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان ایلام در این ارتباط اظهار داشت: 9 فصل کاوش و پژوهشهای باستانشناسی در محوطه درهشهر استان ایلام طی سالهای 1374 تا 1382 به سرپرستی سیمین لکپور انجام گرفت و نتایج حاصل از این تحقیقات به همت ادارهکل میراثفرهنگی استان ایلام، در قالب کتاب کاوشهای شهر تاریخی سیمره به چاپ رسیده است.
مسعود اسکندری با بیان اینکه این کتاب شامل سه بخش معماری، تزئینات معماری (گچبریها) و مطالعات انجام شده است که در کاوشهای باستانشناسی به دست آمده و معرفی شدهاند، گفت: در بخش معماری این کتاب، شهر کهن درهشهر با معرفی ویژگیهای کلی شهرسازی اعم از بنای مذهبی (مسجد) مطرح شده است.
وی ادامه داد: بقایای مسجد مکشوفه از کاوشهای درهشهر یکی از کهنترین مساجد ساخته شده در ایران محسوب میشود که بعضی از اجزا تشکیلدهنده آن برای نخستینبار شناخته شده است.
وی خاطرنشان کرد: خانه اعیانی، کاروانسرا، خانههای مسکونی عام، راههای ارتباطی (معابر شهری به صورت ساباط و معابر سرپوشیده)، شیوههای آبرسانی و ... پلان و ویژگیهای هر یک از بناها و معابر کاوش شده به طور جداگانه ارائه و بررسی شدهاند.
این مسئول در اداره کل میراثفرهنگی استان ایلام ادامه داد: در این کتاب مجموعه یافتههای معماری و تزئینات وابسته به آن در شش نقطه شهر با آثار و بقایای شناخته شده از دوره ساسانی و بناهای به دست آمده از سدههای اولیه اسلامی در ایران و خارج از مرزهای کنونی کشور مقایسه شده است.
مدیر کل میراث فرهنگی استان ایلام تصریح کرد: همچنین با مطالعه این کتاب میتوان به این نکته دست یافت که اطلاعات تاریخی و باستانشناسی مربوط به سده اولیه اسلامی بسیار اندک است و انتشار این کتاب میتواند مرجعی برای شناسایی هنر و تمدن ایران در این برهه مهم تاریخی و مورد استفاده مراکز دانشگاهی، کتابخانهها و پژوهشگران معماری اسلامی و قرون اولیه اسلامی قرار گیرد.
چاپ نخست کاوشها و پژوهشهای باستانشناسی درهشهر (سیمره) به سرپرستی سیمین لکپور، کارشناس ارشد پژوهشکده باستانشناسی سازمان میراث فرهنگی در 671 صفحه با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری ایلام و موسسه فرهنگی انتشاراتی پازینه منتشر شده است.
نظر شما