۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۰، ۹:۲۳

جلسه نقد فیلم/

زخم های روح دو نسل "مرهم" می شود

زخم های روح دو نسل "مرهم" می شود

شهرستانهای استان تهران - خبرگزاری مهر: جلسه نمایش، نقد و بررسی فیلم "مرهم" به کارگردانی علیرضا داوودنژاد با حضور جواد طوسی و برخی عوامل این فیلم در دومین نشست باشگاه فیلم فرهنگسرای رازی تهران برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر،"مرهم" آخرین ساخته علیرضا داوودنژاد که در جشنواره های گوناگون همچون جشنواره "ژنسیکل" شیکاگو و جشنواره فیلم بمبئی جایزه دریافت کرده و تحسین شده است در دومین نشست باشگاه فیلم فرهنگسرای رازی به نمایش در آمد و نقد و بررسی شد.

بنا بر این گزارش در این فیلم که مورد تحسین هنرمندان و صاحب نظران بسیاری همچون بهرام بیضایی، رخشان بی اعتماد و حسن فتحی قرار گرفته، شکاف میان دو نسل به نمایش در آمده و با رویکردی مثبت از طریق یافتن نقطه مشترک و  ظریفی به نام محبت، میان این نسل ها پیوندی دوباره ایجاد کرده است.

داوودنژاد که در این اثر رجوعی دوباره به کیفیت فیلم سازی گذشته خود با آثاری نظیر "نیاز" و "بهشت از آن تو: بعنوان زبانی شخصی در سینما داشته است، با گوشزد کردن حقایقی تلخ و جاری از بحران هویت به وجود آمده میان جوانان جامعه، مرهم حقیقی این مصائب را در کنار لزوم برطرف نمودن برخی محدودیت های اجتماعی و مادی، افزایش مهر و محبت در خانواده ها و ضرورت بازگشت جوانان به فضای خانواده و تکیه به وجود گرمابخشی چون مادر معرفی کرده است.

در این نشست جواد طوسی با اشاره به اینکه فیلم "مرهم" به دلیل برخی اعمال سلایق در جشنواره فیلم فجر سال گذشته مورد غفلت قرار گرفت گفت: این فیلم می تواند بعنوان اثری برخوردار از مضمون، زبان ساختاری و اجرای خوب و قابل توجه قابلیت بحث و پرداخت جدی در حوزه سینما داشته باشد که متاسفانه چنان که باید در جشنواره فیلم فجر به آن توجه نشد.

وی با اعلام این نکته که وظیفه منتقد بیان حقیقت فارغ از روابط شخصی با فیلم ساز است اظهار داشت: معتقدم این اثر از بهترین های چند سال اخیر سینمای ایران به شمار می رود که به مشکلات عصر حاضر جامعه پرداخته و با استفاده از ریتم مناسب و اجرایی موفق از گرفتار شدن در فضای شعارگونه رهایی یافته است.

رئیس افتخاری باشگاه فیلم رازی "مرهم" را ترکیبی موفق از آثار پیشین این فیلمساز برشمرد و یاد آور شد: سینمای "نیاز"، "مصائب شیرین" و "بچه های بد" در این اثر کنار هم قرار گرفته و "مرهم" را به وجود آورده است که در عین حال به تکرار نرسیده و اجرایی فارغ از کلیشه های رایج دارد.

اگر وضعم خوب بود فیلم نمی ساختم!

کارگردان "مرهم" نیز که در این جلسه حضور داشت اثر فوق را حاصل دیده های اجتماعی خود بعنوان یک فرد از این جامعه در مقام کارگردان دانست و تاکید کرد: فیلم هایی که می سازم اگرچه دارای موضوعاتی اجتماعی و بیرونی است اما از درونم نشأت گرفته و اجرای کار بیش از تکنیک بر اساس تجربه و سابقه کاری انجام می گیرد.

علیرضا داوودنژاد با بیان اینکه خود نیز مثل تمامی افراد جامعه درگیر مشکلاتی چون مشکلات اقتصادی، معیشتی، فرهنگی و سیاسی هستم اظهار داشت: زندگی من هرگز در برج عاج نگذشته  و فیلم هایم حاصل داد و ستدهای بیرونی و نگاه به محیط اجتماعی و اخلاقی جامعه است.

وی در ادامه با مزاح به این نکته اشاره کرد که: شاید اگر وضعم خوب بود اصلا فیلم نمی ساختم اما نمی توانم در خلوت خویش متوقف شوم چرا که اجبار زندگی مرا به درون و بطن جامعه هدایت می کند.

داوودنژاد با تاکید بر اینکه پیش از پیروزی انقلاب به مسائلی چون نظام اجتماعی وابسته و توسعه مشکلاتی نظیر سانسور و واردات در همه حوزه های فرهنگی و اقتصادی حساس بوده ام خاطرنشان کرد: این دغدغه ها پس از شکل گیری جمهوری اسلامی ایران به دلیل رویکرد مذهبی نظام تشدید شد و مرا نسبت به مطالعه بر مسائل جامعه و یافتن راه حلی برای مشکلات موجود حساس تر کرد.

کارگردان فیلم "مرهم" در ادامه بی توجهی برخی مسئولین به حوزه فرهنگ با اقداماتی نظیر به تعطیلی کشاندن سینماها و رها کردن مردم در دست ماهواره و تبلیغات غرب این عوامل را موجب بروز مشکلات فراوان در جامعه و بحران هویت در میان جوانان و در نهایت ایجاد شکاف عمیق میان نسل ها خواند.

سازنده فیلم "بهشت از آن تو" تاکید کرد: متاسفانه وقایعی که به  صورت روزانه در جامعه می گذرد از آنچه در این فیلم به تصویر در آمده بسیار دردناک تر و فجیع تر می باشد و لازم است مسئولین به سرعت برای این مشکلات تدبیری بیاندیشند.

در ادامه این نشست جواد طوسی با اشاره به تدوین بسیار خوب اثر توسط معصومه شاه نظری عنصر تدوین در اثر سینمایی را بسیار موثر ذکر کرد و اظهار داشت: تدوینگر کارگردان دوم اثر سینمایی محسوب می شود و در این فیلم تدوین به خوبی انجام گرفته به طوریکه پلان ها در شرایطی بسیار متناسب کنار هم قرار گرفته اند.

وی یکی از زیباترین لحظات تدوین این اثر را پیوند دو پلان پرسه عزیز در بازار و معماری سنتی آن و سپس نمایش نمایی بسته از زیر ابرو برداشتن مریم دانست و پیام این تصاویر را به نمایش ایجاد شکاف میان سنت و رفتارها و پیامدهای حاصل از مدرنیته میان جوانان عصر حاضر خواند.

معصومه شاه نظری نیز با بیان اینکه به "مرهم" بسیار علاقمند بوده است خاطرنشان کرد: در وهله نخست برای تدوین یک اثر باید با آن ارتباط برقرار کرد، پس از آن خلاقیت به طور خود به خود بروز خواهد یافت.

وی اضافه کرد: تخصص و ذوق باید در کنار هم قرار گیرد تا اثری خوب به جا گذاشته شود.

در ادامه این جلسه که به صورت پرسش و پاسخ میان تماشاچیان و عوامل فیلم برگزار شد جواد طوسی دیگر برگ های برنده فیلم را دیالوگ نویسی خوب آن عنوان کرد و شخصیت رضا داوودنژاد در این اثر را بعنوان نمادی از جوانان بی هویت و متناقض جامعه معرفی کرد.

طوسی در پایان افزود: در پایان بندی فیلم که نمایی زیبا از هم آغوشی دو نسل به تصویر کشیده می شود راه نجات بسیاری از بحران های موجود در جامعه بازگشت به آغوش خانواده و همراهی نسل قدیم با دغدغه ها و مشکلات نسل امروز عنوان می شود.
----------------------------

عادله سادات ارشادی مقدم

کد خبر 1306119

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha