پیام‌نما

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ‌اللَّهِ جَمِيعًا وَ لَا تَفَرَّقُوا وَ اذْكُرُوا نِعْمَتَ‌اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَ كُنْتُمْ عَلَى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ‌اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ * * * و همگی به ریسمان خدا [قرآن و اهل بیت (علیهم السلام)] چنگ زنید، و پراکنده و گروه گروه نشوید؛ و نعمت خدا را بر خود یاد کنید آن گاه که [پیش از بعثت پیامبر و نزول قرآن] با یکدیگر دشمن بودید، پس میان دل‌های شما پیوند و الفت برقرار کرد، در نتیجه به رحمت و لطف او با هم برادر شدید، و بر لب گودالی از آتش بودید، پس شما را از آن نجات داد؛ خدا این گونه، نشانه‌های [قدرت، لطف و رحمت] خود را برای شما روشن می‌سازد تا هدایت شوید. * * * معتصم شو به رشته‌ى يزدان / با همه مردمان با ايمان

۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۰، ۱۴:۱۰

حسینعلی افخمی:

ترس از نوشتن مانع تولید کتاب‌های خلاق شده است/ یادی از صدرالدین الهی

ترس از نوشتن مانع تولید کتاب‌های خلاق شده است/ یادی از صدرالدین الهی

یک استاد رشته علوم ارتباط اجتماعی با انتقاد از آنچه عقیم ماندن روند تولید اندیشه مستقل در جامعه دانشگاهی نامید، گفت: ‌متاسفانه ترس از نوشتن و اینکه مبادا دیگران درباره این نوشته‌ها قضاوت کنند، تولید کتاب‌های خلاقانه را با دشواری مواجه کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست چالش‌های نشر کتب روزنامه‌نگاری در ایران صبح امروز با حضور حسینعلی افخمی مدرس علوم ارتباطات اجتماعی، سیدرضا یکرنگیان مدیر انتشارات خجسته و گیتا علی‌آبادی مدیر انتشارات مرکز مطالعات و برنامهریزی رسانه‌ها در محل غرفه سرای روزنامه‌نگاران ایران در نمایشگاه کتاب برگزار شد.

در این نشست حسینعلی افخمی با انتقاد از برخی کتابهایی که به گفته او نه تنها علمی نیست، بلکه تنها می‌توان نام کتاب‌های مشکل‌گشا را بر آنها گذاشت گفت: در دهه 50 حدود 7 کتاب در زمینه روزنامه‌نگاری منتشر شد و با اینکه در دو دهه اخیر بیش از 100 عنوان کتاب در این حوزه منتشر شده، هنوز هم نمی‌توانند با آن 7 کتاب رقابت کنند.

وی همچنین خواستار سوق دادن یارانه کاغذ به سمتی شد که نقد کتاب قوت بگیرد؛ چیزی که به گفته او منجر به تقویت نویسندگان قوی و حرفه‌ای و خارج شدن مولفان کم کار و غیرحرفه‌ای از عرصه کتاب خواهد شد.

افخمی همچنین با انتقاد از نظام آموزشی در دانشگاه‌ها ادامه داد: متاسفانه خلاقیت علوم دانشجویان ما در حد انشاهای توصیفی و گفتن داستان‌های روایی است.

وی از صدرالدین الهی به عنوان روزنامه‌نگاری حرفه‌ای و کم ادعا یاد کرد و گفت:‌ باید سال‌ها بگذرد تا جای خالی کسانی مانند الهی پر شود. او همیشه در کلاس‌هایش می‌گفت من تا 10 سال تدریس نکنم، جزوه نمی‌دهم و تا 10 سال جزوه‌ام را هم تدریس نکنم، کتاب منتشر نمی‌کنم اما الان جزوه را با کتاب اشتباه می‌‌گیریم و به عنوان کتاب آن را به مخاطبان عرضه می‌کنیم.

این استاد رشته علوم ارتباطت اجتماعی همچنین ترس از نوشتن و اینکه مبادا نوشته‌های افراد در معرض قضاوت دیگران قرار بگیرد را مانعی در تولید کتابهای خلاقانه توصیف کرد و گفت: به همین دلایل است که تولید اندیشه مستقل در ما عقیم شده است. کتابهای زیادی را دیده‌ام که نمایه ندارند و عموم آنها هم توسط ناشران دولتی منتشر شده‌اند.

عضو گروه علوم ارتباطات اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی در ادامه با انتقاد از عملکرد دانشگاه‌های مرجع در تولید کتابهای این حوزه گفت: من از دانشگاه خودمان هم گله‌مندم، چرا که عملاً کارکرد موثری در تولید کتابهای مناسب برای دانشجویان رشته روزنامه‌‌نگاری نداشته است.

افخمی همچنین با اشاره به دشواری‌های کار ترجمه در عین حال وضعیت آثار ترجمه شده در حوزه روزنامه‌نگاری را نسبت به کتابهای تالیفی این حوزه بهتر توصیف کرد.

وی در عین حال انتخاب افرادی را به عنوان داور برای ممانعت از نگارش و چاپ آنچه آنها در مورد کتابهای حوزه علوم ارتباطات اجتماعی نامناسب می‌دانند، کاری بیهوده توصیه کرد و گفت: این گونه دروازه‌بانی به صلاح نیست و باید یک وجدان آگاه در خود نویسنده یا ناشر وجود داشته باشد؛ به طوری که اگر تشخیص دهد کتابش مفید نیست آن را منتشر نکند.

در این نشست همچنین گیتا علی‌آبادی از مسئولان مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی رسانه‌ها با ارایه گزارشی از فعالیت‌های انتشاراتی این مرکز گفت: در فاصله سالهای 1370 تا 1390 بیش از 116 عنوان کتاب تالیفی و ترجمه‌ای در حوزه‌ رسانه‌ها در مرکز ما چاپ شده است ک البته از این تعداد تنها 10 عنوان به روزنامه‌نگاری پرداخته‌اند.

وی همچنین از تاثیر موازی مسایل اقتصادی و فرهنگی در تولید کتابهای علمی مناسب و منابع دانشجویان حوزه روزنامه نگاری اشاره کرد و گفت: ما همیشه سعی بر این داشته ایم که هیئتی را بگذاریم برای بررسی کتابهای تالیفی و ترجمه‌ای حوزه روزنامه نگاری.

علی آبادی همچنین از آغاز جلسات نقد و بررسی کتاب مرکز مطالعات و برنامه ریزی رسانه‌ها از 31 اردیبهشت خبر داد.

در این نشست همچنین سیدرضا یکرنگیان مدیر انتشارات خجسته با اشاره به آنچه سیستم بیمار آموزش و پرورش در کشور خواند، گفت: متاسفانه این نظام آموزشی دانش‌آموز را وادار می‌کند که کتاب را حفظ کند و بعد هم بدون فهم مطالب آن به معلم و استادش مطالب را تحویل دهد.

یکرنگیان افزود: زیرساخت‌های آموزشی ما بیمار است و این هم دست من ناشر نیست و دولت باید در این زمینه تمهیدی بیادیشد. آن قوت است که می‌شود از استادان دانشگاه برای تقویت این زیرساخت ها کمک گرفت.

مدیر نشر خجسته با ذکر مثالی گفت: متاسفانه الان کار به جایی رسیده است که روی دیوارهای خیابان انقلاب این برگه را می‌چسبانند که "فروش پایان نامه".

یکرنگیان همچنین به نحوه قیمت گذاری کتاب اشاره کرد و گفت:‌ متاسفانه غالب ناشران دولتی اصول و مهندسی تولید و انتشار یک کتاب را رعایت نمی‌کنند؛ بسیاری از آنها نیازی به نمایه‌سازی و وجود نمایه در کتاب نمی‌بینند. علت این مسایل هم به غیرحرفه‌ای بودنشان برمی‌گردد.

مدیر انتشارات خجسته ادامه داد: مسلماً در چنین شرایطی ناشران بخش خصوصی که از کاغذ آزاد استفاده می‌کنند و مجبورند صفحه‌ای 2 هزار تومان برای نمایه سازی هزینه کنند و طبیعتاً کتابشان را باید گرانتر به مخاطب عرضه کنند امکان رقابت را با ناشران دولتی از دست می‌دهند.

وی همچنین بر لزوم برگزاری جلسات نقد و بررسی کتاب های حوزه علوم ارتباطات اجتماعی و بهره گیری از نظارت استادان فن در این زمینه تاکید کرد و گفت: استادان رشته علوم ارتباطات باید کمبودها را در این جلسات بازگو کنند و کمک کار ناشران در این زمینه باشند.

کد خبر 1307780

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha