به گزارش خبرنگار مهر، تودیع های نامتعارف مدیران و فرهنگ مراسمات تودیع و معارفه و عواقب کنشهای غیر مرسوم در کنار گذاشتن و یا گماشتن مدیران در ساختار اداری کشور با عنایت به فرهنگ اسلامی موضوع گفتگویی است که با رئیس مرکز مطالعات و تدوین تاریخ معاصر ایران انجام شده است.
فرهنگ معارفه
عباس سلیمی نمین در مورد فرهنگ تودیع و معارفه و ابعاد اخلاقی آن معتقد است: احترام به منزلت انسان در معیارهای دینی و اسلامی فراتر از فرهنگ تودیع و معارفه است و اصلی پر رنگ در تجلی حفظ کرامت انسانی است. ولی وقتی فردی در منصبی حکومتی و دولتی گمارده می شود و قدرتی به او تفویض می شود قبل از اینکه به این جایگاه برسد خود در درجه اول دارای شان و منزلت انسانی بوده و جایگاه و مقامی اجتماعی و فردی داشته است.
وی می گوید: فردی که در جایگاهی قرار می گیرد حتما با عملکردش ثابت کرده که در خور آن جایگاه است و غالبا معارفه باید برای اقناع جامعه و اثبات صلاحیت فرد برای مسئولیت پذیری باشد. یعنی باید جامعه قانع شود که فرد برای مسئولیت پذیری دارای توانایی و شخصیت است. در اسلام هم داریم که اگر کسی مسئولیتی پذیرفت باید جامعه نسبت به این قابلیت قانع باشد.
این استاد دانشگاه اظهار می دارد که اگر کسی در مقام اجرای امری با مسئول بالاتر از خودش دچار اختلاف شود و نتواند کاری را به درستی دنبال کند و از پس مسئولیتی که به عهده اوست بر نیاید باید شان و شخصیت حقیقی او حفظ شود و مطابق قانون از او پاسخگویی صورت گیرد.
وی می گوید: متاسفانه بعضا این اصل در نظر گرفته نمی شود در حالی که پیوند خوردن و جدا شدن در ساختار اداری و سازمانی امری کاملا طبیعی است اما در این امر باید دقت شود دچار لغرش نشویم.
فرهنگ تودیع
به باور دکتر سلیمی نمین بحث تودیع بحث حساسی است و به نسبت معارفه در ابعاد اخلاقی از اهمیت بیشتری برخوردار است. وقتی مسئولیت تفویضی کسی یا مقامی را از او می گیریم نباید لطمه ای به مقام و منزلت ثابت او بخورد اما گاهی قاعده رعایت نمی شود و کسی که شایستگی ندارد گمارده می شود.
وی معتقد است: باید دقت شود در دوران انفکاک(تفکیک مسئولیت) جایگاه شخصی و اصلی فرد آسیب نبیند مگر اینکه با برخورد قضایی خطا یا لغزشی که از او سر زده باشد اثبات و نیاز به سیر محاکمه قضایی داشته باشد، چون از امور نظام به خطا رفته است.
اصول اخلاقی در تودیع و معارفه
به عقیده رئیس مرکز مطالعات و تدوین تاریخ معاصر ایران، تاثیرات رعایت نکردن اصول اخلاقی در تودیع و معارفه بسیار زیاد است و باید دقت شود فرد نازلی که متناسب با موقعیت نیست بکار گمارده نشود که نتواند صلاحیت خود را به جامعه نشان دهد چرا که با گماردن افراد نا لایق ضمن مشکلاتی از این دست سطح کارشناسی و شان مدیریت کشور را فرو می کاهیم و موقعیت کارشناسی کشور را تنزل می دهیم.
سلیمی نمین می گوید: وقتی مدیر ارشدی سطح جایگاه کارشناسی را تنزل می دهد، یعنی جایگاه پیشرفت کشور را مختل کرده است. اگر بر اساس دوستی، رابطه، باند بازی، خویشاوند سالاری، حزبی و گروهی و منافع نازل شخصی را به مصالح ملی و منافع ملی ترجیح دهیم و افرادی را در پستهایی بگماریم که جایگاه حساس کارشناسی در نظام را بر عهده داشته باشند طبعا در سطوح پائین تاثیر می گذارند و جماعت کارشناس تحت مدیریت او نیز تنزل می یابند.
تاثیر بدنه کارشناسی بر ساختار مدیریت
به عقیده وی فردی که شایستگی موقعیتی را ندارد نمی تواند برداشتهای کارشناسی را از زیر مجموعه استخراج و به رده های بالاتر منتقل کند و به طور طبیعی در بخش هایی کشور و نظام از تولید نظر کارشناسی محروم می شود و مدیران بالادست علیل می شوند.
سلیمی نمین اظهار می کند: مدیر وقتی به سوی خودمحوری و خود برتر بینی پیش می رود و از بدنه کارشناسی جدا می شود، افرادی که که حاضرند به عنوان معاون یا دستیار یا کارشناس با وی کار کنند معمولا افراد کوته نظری هستند و در چنین شرایطی مدیر ارشد فکر می کند که هیچ کس جز خودش توانی برای عرضه فکر و نظر کارشناسی ندارد. مدیر خود بزرگ بین فکر می کند بدنه کارشناسی باید به صورت خوشه ای اطلاعات را به او برسانند.
نظر شما