۲ خرداد ۱۳۹۰، ۱۰:۳۲

گزارش فناوری مهر/

جهان به چه فناوریهای پاکی نیاز دارد/ تولید آب کم‌انرژی و گوشتهای غیرطبیعی

جهان به چه فناوریهای پاکی نیاز دارد/ تولید آب کم‌انرژی و گوشتهای غیرطبیعی

منابع مختلفی در جهان وجود دارند که کمبود آنها می تواند زندگی انسان را زیر و رو کند، اما تمامی این منابع از جمله آب و غذا رابطه ای دوجانبه با انرژی دارند، از این رو به نظر می آید برای رفع مشکلات جهان راهکارهایی برای تولید پاک انرژی و کاهش دادن مصرف انرژی نیاز خواهد بود.

به گزارش خبرگزاری مهر، در صورتی که بتوانید ابزاری را برای از بین بردن یکی از مشکلات کنونی جهان ابداع کنید، این ابداع چه خواهد بود؟

شیوه ای کم هزینه برای تبدیل کردن آب دریا به آب آشامیدنی؟ شاید این بهترین ابداع ممکن باشد زیرا در حال حاضر کشورهای زیای وجود دارند که با بحران افزایش جمعیت و کاهش منابع زیر زمینی آب دست و پنجه نرم می کنند. برای مثال در پایتخت اردن لوله های آب در برخی از روزها به دلیل کمبود آب خشک می شوند. خشکسالی در چین، استرالیا و اوکراین نیز منجر به از بین رفتن محصولات کشاورزی و بالا رفتن قیمت مواد غذایی شده است. 

ایده اول: تولید آب کم انرژی

در اواسط قرن 20 میزان آب آشامیدنی کل جهان برای هر نفر سالانه چهار هزار متر مکعب بود، در حالی که امروز این میزان به هزار متر مکعب برای هر نفر کاهش پیدا کرده است، و هزار متر مکعب آب برای مصرف سالانه هر انسان یعنی کمبود آب!

از آنجایی که 97 درصد از آب قابل دسترس جهان به اقیانوسها تعلق دارند، فناوری های سبز ارزان قیمت مانند نمک زدایی، فرایند تبدیل آب دریاها به آب آشامیدنی، می تواند دریچه هایی جدید را به منابع بزرگتری از آب بگشاید. این تکنولوژی ها می توانند شامل غذاهای تراریخته و یا کشاورزی خورشیدی باشند اما از دیدگاهی دیگر نمک زدایی صنعتی که معمولا به ساخت نیروگاه های بزرگ صنعتی برای تبدیل میلیونها لیتر آب شور به آب آشامیدنی نیاز دارد، به شدت به منبع ارزان قیمت انرژی نیازمند است.

دو سوم هزینه تبدیل آب دریا به آب آشامیدنی صرف بودجه مورد نیاز برای انرژی می شود، از این رو اگر بتوانید دستگاهی ابداع کنید که بتواند به شیوه ای پاک و کم هزینه الکتریسیته تولید کند، توانسته اید دو بحران انرژی و آب را حل کنید.

در حال حاضر یکی از امیدهای کم فروغی که برای دسترسی به انرژی کم هزینه و پاک وجود دارد، در لابراتوار لارنس برکلی مورد مطالعه قرار دارد. محققان این لابراتوار سیستمی مجهز به 192 لیزر پر قدرت ابداع کرده اند که بر روی اتاقکی به اندازه یک آبنبات نعنایی متمرکز شده اند. در صورتی که همه چیز درست پیش برود، تابش لیزرها منجر به گداختن اتمهای هیدروژن و ایجاد هلیوم خواهد شد، فرایندی که در پی آن مقادیر هنگفتی انرژی پاک و کم هزینه خلق خواهد شد.

در حالی که آزمایشهای ابتدایی بر روی این سیستم امیدوار کننده است، هنوز مشخص نیست این دستگاه عملکرد موفقیت آمیزی داشته باشد و انتظار می رود استفاده کامل از چنین سیستمی بیش از یک دهه دیگر امکان پذیر شود. تکنولوژی های واقع گرایانه تری نیز برای تولید انرژی پاک و کم هزینه وجود دارند، مانند استفاده از انرژی امواج، اما کارایی آنها به اندازه کارایی این سیستم نخواهند بود.

ایده دوم: تولید گوشتی که گوشت نیست

تولید گوشت در حدود 1.3 درصد از کالری های مصرفی توسط انسانهای جهان را به خود اختصاص داده است در حالی که دامها تنها 60 درصد از مزارع و مراتع را اشغال کرده اند. برای تولید هر 500 گرم گوشت 31.5 کیلووات ساعت انرژی و دو هزار و 500 گالن آب مصرف می شود در حالی که تولید غلات برای مصارف انسانی کمتر از یک کیلووات ساعت انرژی و 25 گالن آب مصرف می کند.

با اینهمه در صورتی که شیوه ای متفاوت از شیوه های سنتی و رایج برای تولید گوشت بکار گرفته شوند، مشخص نیست آیا انسانها از این محصولات استفاده خواهند کرد یا نه. از این رو این صنعت همچنان در انتظار ابداعی جدید است که در عین کاهش دادن میزان مصرف انرژی، محصولات تولیدی را برای مصرف کنندگان قابل قبول و مورد اطمینان سازد.

کد خبر 1312925

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha