دکتر منوچهر صانعی درهبیدی در خصوص "رازها" و "مسائل" در فلسفه و علوم انسانی واجتماعی به خبرنگارمهر گفت: راز یک تعریف و معنای شسته و رفته ندارد که بگوییم "راز" یعنی چه؟ یک حرفهایی در عرفان راجع مباحث وحی و نبوت است که اینها راز است، ولی در فلسفه راز نداریم. چیزهایی که خیلی دشوار است و ارسطو به آن آپولیا میگفت که به انگلیسی prablemترجمه کردند و به فارسی مسئله گفته شد.
وی افزود: مسائل همین چیزهایی است که "عویصا" به آن گفتهاند یعنی مسئله دشوار. اینها راز نیستند همان مسئله هستند که عقل انسان یکجاهایی بر سر دوراهی میرسد. اینکه وجود اصل است یا عدم ممکن است یا اینکه وحدت اصیل است یا کثرت اصیل است؟ اینها مسائلی است که در فلسفه مطرح است و نمیتوانیم به آن راز بگوییم. راز فقط در عرفان است.
این استاد گروه فلسفه دانشگاه شهید بهشتی درمورد اینکه آیا فلسفه و علوم انسانی و یا علوم اجتماعی میتواند به رازها بپردازند یا اینکه بهتر است بر روی مسال متمرکز شوند، اظهارداشت: علوم عقلی و فلسفه و آن چیزهایی که با منطق سروکاردارنند روی "مسائل"متمرکزند و به این امور مربوط میشوند. ولی رازها همانطور که گفتم معلوم نیست که چیست؟ و "رازها" در عرفان مطرح است نه در فلسفه یا علوم انسانی یا اجتماعی.
نظر شما