به گزارش خبرنگار مهر، محسن پرویز معاون فرهنگی دانشگاه علوم پژشکی تهران که خود با شیوه ای غیر مرسوم از معاونت فرهنگی وزارت ارشاد کنار گذاشته شد معتقد است:" تودیع های ناگهانی توام با تحقیر و اهانت قطعا کاری غیر اخلاقی است و نتیجه آن نه تنها در آخرت که در همین دنیا نصیب کسانی می شود که مسبب اصلی این بی فرهنگی ها هستند."
وی می افزاید:" اگر کسی در مقام مسئولیتی تخلفی مرتکب شده است و با ابقای او باعث تداوم آن تخلف شویم نیاز به عکس العمل سریع و صریح هست اما اگر با کسی که به پاکدستی مشهور و در حال انجام مسئولیت است طوری رفتار شود که شایسته نیست، این تودیع ناگهانی می تواند سبب یاس و ایجاد نوعی نا امیدی سازمانی شود."
پرویز تاکید می کند: " گاهی بعد از چنین تودیع هایی واژه هایی به سر زبان کارکنان آن دستگاه می پیچید که بسیار خطرناک و هشدار دهنده است و این یعنی ترویج بد بینی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران!
به باور پرویز جابجایی مدیران امری طبیعی است و هر مدیری قطعا باید با زیر دستی هماهنگ تر فعالیت کند که از هر لحاظ نوعی نزدیکی و هماهنگی بین آنها وجود داشته باشد اما نوع برخورد در سازمان و بر روی تک تک افراد تاثیر منفی می گذارد و مدیری که صادقانه در حال خدمت بوده ممکن است مورد بی احترامی قرار گیرد و در مسیر خود دچار تردید شود.
وی با تاکید بر اینکه نگاه مسلمانی و مدیریت اسلامی اقتضا می کند مسئولیت را به معنای واقعی پست و مقام و ریاست تلقی نکنیم، قبول مسئولیت در جامعه اسلامی را از میان برداشتن باری دانست که به زمین مانده و یکی داوطلبانه آن را از میان بر می دارد و این موضوع با این تفکر که مسئولیتی بگیریم تا به واسطه آن به جایی و مالی برسیم بسیار متفاوت است.
این نویسنده اظهار داشت: باید بین کسی که به بهانه مسئولیتش چشم به دنبال ارضای نفس و بدست آوردن مال و مسائل مادی دارد با کسی که مسئولیت بار بر زمین مانده را متحمل می شود تفاوت قائل شد و نباید با رفتارهای غیر اسلامی شان و شخصیت افراد را تباه کرد.
معاون پیشین فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معتقد است: وقتی زحمات افراد نادیده گرفته شود و با بی احترامی از کار برکنار شوند و اخلاق زیر پا گذاشته شوده، اساسا بنیانهای ارزشی جامعه هدف قرار گرفته و تاثیرات منفی زیادی به بار می آورد.
پرویز با اشاره به اینکه بعضی فکر می کنند مسئولیت واگذار شده به کسی برای ایجاد ریاست و استفاده از موقعیت است و اگر مدیری بر خلاف میل و خواسته مدیر بالادست اقدامی انجام دهد یا دستوری نپذیرد و چاپلوسی نکند به بدترین شکل ممکن کنار گذاشته می شود.
وی به چگونگی تودیع خود اشاره می کند و می افزاید: پیش از اینکه به من گفته شود حکم برکناری ام بیرون از وزارتخانه تایپ و تائید و ارسال شده بود.
این استاد دانشگاه معتقد است: رعایت نکردن اصول اخلاقی در تودیع مدیران نه تنها بی اخلاقی که اساسا رفتاری ضد اخلاق است و چنین افرادی تاوان برخوردهای غیر اخلاقی خود را پس خواهند داد.
نظر شما