حسن انوشه در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به روند تدوین مجلدات متعدد این دانشنامه گفت: از چندی پیش که کار روی بخشهای "جهان" دانشنامه تمام شد، تدوین بخش "ایران" را شروع کردیم و با توجه به اینکه این بخش به تنهایی 5 مجلد را شامل خواهد شد، پروژه زمانبری است و ما هم مشغول تدوین آن هستیم.
این پژوهشگر پیشکسوت با اشاره به اهمیت برخی قسمتهای بخش "ایران" نسبت به بعضی دیگر افزود: مقالات قسمتهای مهم این بخش توسط استادان فن نوشته شده است؛ مثلاً مقالات مربوط به حافظ را بهاءالدین خرمشاهی، مثلاً مقالات مربوط به سعدی را ضیاء موحد و مقالات مربوط به فردوسی را هم سعید حمیدیان نوشته است.
وی با اشاره به انصراف سازمان چاپ و انتشارات از انتشار مجلدات بعدی دانشنامه ادب فارسی تاکید کرد: متاسفانه این ناشر به وعدههای خود عمل نکرد و ما هم حاضر نیستیم مادامی که پولمان را ندادهاند، با آنها همکاری کنیم و قصد داریم با ناشر دیگری برای انتشار مجلدات بعدی همکاری کنیم.
انوشه همچنین با اشاره به مشکلات بخش خصوصی در عین حال همکاری با ناشران این بخش را بهتر از بخش دولتی دانست و گفت: چند ناشر برای این کار ابراز تمایل کردهاند؛ ولی هنوز قراردادی با هیچ یک از آنها امضا نشده است.
سرپرست دانشنامه ادب فارسی اضافه کرد: به دلیل مشکلات مالی مجبور شدهایم از اعضای گروه کم کنیم و با دست خالی کار را ادامه بدهیم. ما خودمان استطاعت مالی نداریم که مجلدات دانشنامه را چاپ کنیم. اگر بودجه لازم را در اختیار داشتیم تا دو سال دیگر کل دانشنامه را منتشر و راهی بازار میکردیم، ولی باز هم امیدواریم این اتفاق تا پنج سال دیگر بیفتد.
وی همچنین به بازنویسی تمام مجلدات چاپ شده اشاره کرد و گفت: این کار را برای پاک کردن دانشنامه از برخی اغلاط و مشکلاتی که عمدتاً به حروفچنی برمیگردد و در حالی انجام دادیم که مشکلات مالی ما را رها نمیکند.
انوشه در ادامه از خرید و فروش دانشنامه ادب فارسی در بازار سیاه خبر داد و افزود: من خودم یکی از مجلدات دانشنامه را که قیمت پشت جلدش 8 هزار تومان بود، در بازار سیاه 22 هزار تومان خریدم!
سرپرست دانشنامه ادب فارسی گفت: وقتی ناشری پای کار نباشد و قواعد نشر نامشخص باشد، این اتفاقات طبیعی است.
حسن انوشه از سال 1372 به دعوت وزارت ارشاد شروع به تدوین "دانشنامه ادب فارسی" کرد. ناشر این دانشنامه سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود که انتشار جلد اول آن را از سال 75 شروع کرد. بر اساس برآورد بودجه "دانشنامه ادب فارسی" سالانه حدود 12 میلیون تومان است که میبایست از طریق سازمان مذکور تأمین میشد.
مجلدهای 9 گانه این دانشنامه که تاکنون منتشر شده شامل ادب فارسی در آسیای میانه، شبهقاره، قفقاز، افغانستان، آناتولی، بالکان، جهان عرب و فرهنگ اصلاحات، موضوعات و مضامین ادب فارسی است.
نظر شما