دکتر سید محمد ثقفی در گفتگو با خبرنگار مهر در مور تمایز میان "راز"ها و "مسائل" در فلسفه و علوم انسانی و علوم اجتماعی گفت: بشر در طول حیات زیست خود همواره با سؤالاتی دست به گریبان بوده که برایش به عنوان "راز" مطرح بوده که یکسری سؤالات کلی است مانند آدم چیست؟ جهان چیست؟ غایت این دو چیست؟ زندگی و زندگی اجتماعی چیست و غایت آن کدام است؟
وی افزود: علامه جعفری در شرح جلد دوم مثنوی 110سؤال را مطرح کرده که کلی و به اصطلاح شما "راز" هستند. برای اینکه طبیعت این سؤالات بنوعی کلی است در حوزه معرفت بشری تنها فلسفه پاسخگوی این سؤالات است. در هستی شناسی، فلسفه دین، فلسفه زندگی و فلسفههای مضاف دیگر، پاسخ به این سؤالات را میتوان یافت.
ثقفی درمورد اینکه آیا این علوم باید "راز"ها را مورد بررسی قرار دهند یا برروی "مسائل" متمرکز شوند، اظهار داشت: مادر همه علوم در ابتدا فلسفه بود و همه علوم در فلسفه مطرح میشد. لذا این سؤالات کلی هم که در هر علمی مطرح است در فلسفه بیان میشد.
این محقق و پژوهشگر حوزه جامعه شناسی دین یادآور شد: پس از گذشت قرنها علوم از فلسفه جدا و هریک مستقل شدند. اما هنوز هم که هنوز است این علوم جداشده، پاسخهای مشخصی به "راز"ها نمیدهند. برای مثال روانشناسی که همان علم النفس قدیم است و به آن امروزه رفتارشناسی هم میگویند در مقابل "راز"ها پاسخش سکوت و حرف نزدن است برای مثال درباره چیستی روح باید به فلسفه و دین رجوع کرد.
این استاد دانشگاه در پایان متذکر شد: پایگاه علوم دینی وحی است و علوم فلسفی بر عقل استوارند و"راز"ها را این سنخ امور پاسخ میدهند در حالیکه علم از جوابگویی به بسیاری از این پرسشها عاجز است.
نظر شما