۹ خرداد ۱۳۹۰، ۸:۴۱

گزارش خبری/

همدان؛ شهری با ظرفیت گردشگری بالا و درآمدی پایین

همدان؛ شهری با ظرفیت گردشگری بالا و درآمدی پایین

همدان - خبرگزاری مهر: همدان شهری با ظرفیتهای گردشگری بسیار و قدمتی تاریخی است که سهم چندانی از درآمد توریستی کشور و جهان ندارد.

به گزارش خبرنگار مهر، همدان تنها در آرامگاه ابن‌سینا، مقبره باباطاهر، کتیبه‌های گنجنامه و غار علیصدر خلاصه نمی‌شود بلکه برخورداری از وضع آب و هوایی ویژه، طبیعت منحصربه‌فرد و مسیرهای گردشگری زیبای آن فرصتی برای سرمایه گذاری بالاخص در بخش گردشگری را در این خطه مهیا کرده است.

همدان شهری کهن با فرهنگ و تمدنی به درازای تاریخ است که با این پیشینه افتخارآمیز شایسته معرفی برای جذب بیشتر گردشگران داخلی و خارجی است.

پرواضح است که آثار تاریخی و فرهنگی متعدد به جای مانده در همدان چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند و دهها، صدها و بلکه هزاران داشته بی نظیر دیگر در این دیار هر یک به تنهایی می تواند بستر بسیار مناسبی برای توسعه صنعت گردشگری این منطقه باشد.

امّا آنچه در این جایگاه باید پاسخی برای آن یافت اینست که چه شده که همواره سهم همدان از درآمد سرشار گردشگری بسیار اندک بوده است؟!

درآمدزایی اندک در بخش گردشگری ناکارآمدی مدیریت را گوشزد می کند

باید یقین حاصل کنیم که همدان از بُعد داشته های گردشگری جایگاه بسیار رفیعی دارد و ناکامی های مربوط به درآمدزایی اندک از این صنعت به عدم مدیریت صحیح بستگی دارد.

اگر متولیان به نقش صنعت گردشگری در توسعه و آبادانی همدان و حل برخی معضلات اجتماعی مانند بیکاری واقف باشند که البته در خطابه ها به آگاهی از آنها واقف هستند باید آستین ها را بالا بزنند و بیش از گذشته در این جهت تلاش کنند تا ضمن جذب گردشگران بیشتر، سهم بالایی از درآمد توریسم عاید همدان شود.

همدان با وجود برخورداری از ظرفیت گردشگری بالا، از دید مسافران و گردشگران پنهان مانده است به نحوی که بر اساس آخرین آمار اعلام شده شمار گردشگران به این استان از حد انتظار پایین تر بوده است.

همدان در گذشته بخشی از مسیر ویژه تجاری بوده است

از سوی دیگر نگاهی به تاریخچه فعالیت های تجاری و گردشگری در استان همدان بیانگر این واقعیت است که همدان در گذشته بخشی از مسیر ویژه تجاری بوده و کاروانسراهای قدیمی به جا مانده از آن دوران نشانگر رونق تجارت و توجه به گردشگری در این منطقه بوده است.

بر اساس اسناد و شواهد در گذشته بیشتر واردات و صادرات از این استان انجام می شده و بسیاری از استان‌های همجوار حتی استان‌های مرکزی به تبع وارداتی که از مرزهای غربی صورت می‌گرفته، در همدان جمع می‌شدند و با این استان تعامل ویژه داشتند.

همدان قدیم از یک نوع آرامش اجتماعی برخوردار بوده و تجار در سایه این آرامش، امنیت خاطر داشتند وهوای نسبتا معتدل منطقه، وجود باغ‌های فراوان چه در مرکز استان و چه در شهرستان‌های مجاور آن، زمینه‌ای را به‌وجود آورده بود که مردم در کنار امور تجاری برای گشت‌وگذار به این‌سو روی بیاورند.

متناسب با ظرفیتهای همدان سرمایه‌گذاری نمی‌شود

وجود بناهای متعدد تاریخی در همدان بیانگر این است که در دوره‌هایی همدان از بالندگی و پویایی ویژه‌ای برخوردار بوده است، اما به نظر می‌رسد که اکنون متناسب با ظرفیت موجود در همدان سرمایه‌گذاری نمی‌شود.

پرواضح است که مسیرهای گردشگری در همدان با بسیاری از نقاطی که در شمال یا بعضی از استان‌ها وجود دارد، امکان رقابت دارد زیرا همدان نزدیک به شش ماه از سال از وضع آب و هوایی بسیار مطبوعی برخوردار است و در 9 ماه از سال توانایی جذب گردشگر به این استان وجود دارد.

این در حالی است که جاذبه گردشگری استان‌های شمالی یا جنوبی کشور به چند ماه در سال محدود می‌شود و از این رو باید مدیران استانی برای معرفی امکانات گردشگری همدان بیشتر تلاش کنند و بهینه کردن این امکانات را مدنظر قرار دهند.

از طرفی دیگر باید گفت که تنها نباید سازمان میراث فرهنگی را متولی این امر دانست چراکه نوع کار فقط به یک دستگاه برنمی‌گردد و دستگاه‌های مختلفی مسئول این امر هستند.

پتانسیل های گردشگری همدان باید احیا شود

در گفتگو با کارشناسان آنچه بیشتر مورد تاکید بود اینکه اجرای‌ طرح‌های مطالعاتی در مسیرهای ویژه همدان مانند مسیر سد اکباتان، مسیر حیدره یا مسیر دره مرادبیک پتانسیل‌های گردشگری استان همدان را احیا می کند.

این مسیرها با سرمایه‌گذاری مناسب می‌تواند به مکان‌هایی برای اسکان موقت و دائم کسانی که می‌خواهند زندگی در دل طبیعت را تجربه کنند، تبدیل شود و از این طریق رونق اقتصادی نیز به منطقه برگردد.

شاید بیراه نباشد اگر گفته شود یکی دیگر از اشکالات رونق ‌نداشتن گردشگری در همدان فراهم نبودن زیرساختهای لازم برای پذیرایی از گردشگران و جذب توریست است.

این گفته از آنجا تایید شدنی است که با وجود امکانات در همدان برای جذب گردشگر و جذب توریسم به این ظرفیت به‌خوبی پرداخته نشده است و همیشه توجه به گردشگری در کنار یا حاشیه دیگر فعالیت‌های روزمره مدیران قرار گرفته است.

با این تفاسیر پرواضح است تا زمانی که عزمی جدی برای مطرح کردن همدان به عنوان قطب گردشگری کشور وجود نداشته باشد، جذب سرمایه گذاران به این بخش انتظاری بیهوده است.

همدان با سابقه بیش از سه هزار ساله در تاریخ، مهد تاریخ و تمدن ایران زمین نام گرفته است اما به واقع خبری از توجه فرهنگی به این خطه کهن شنیده نمی شود.

و در پایان اینکه مسئولان استان همدان باید برای معرفی و ارائه چنین میراث عظیمی به مخاطبان با تدارک امکانات و بسترهای لازم، زمینه حضور خیل مشتاقان سفر به این دیار را از سراسر گیتی فراهم آورند تا به آنچه که شایسته است دست یابیم.

کد خبر 1323996

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha