به گزارش خبرنگار مهر، نشست رسانهای سیزدهمین جشنواره سراسری تئاتر مقاومت صبح امروز نهم خرداد با حضور حسین پارسایی دبیر جشنواره در سالن کنفرانس مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.
در ابتدای این نشست پارسایی به تشریح برنامهها و اهداف این دوره ازجشنواره پرداخت و گفت: این جشنواره در دورههای دهم و یازدهم دچار وقفههایی شده است که امیداریم دوره سیزدهم بتواند به بهترین شکل ممکن آغازگر تداوم این جشنواره در سالهای آینده باشد. این دوره از جشنواره به همت انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس، بنیاد فرهنگی روایت و اداره کل هنرهای نمایشی معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار میشود.
وی ادامه داد: دوره سیزدهم این جشنواره با تغییراتی در ساختار، محتوا و بنیاد برگزار میشود. دوازده دوره پیشین صرفا معطوف به مضامین دفاع مقدس بوده اما دوره سیزدهم مضامینی چون انقلاب، دفاع مقدس و مقاومت هم وارد جشنواره شده است. موضوع مقاومت به طور جدی در این دوره مورد بررسی قرار گرفت است و الویتهایی چون وحدت اسلامی، استکبار ستیزی، بیداری اسلامی و احیای تمدن اسلامی در کشورهای اسلامی و همچنین بیان هنرمندانه تغییر نوع دفاع و مقاومت از شیوه جنگ سخت به جنگ نرم از سیاستهای این دوره است.
پارسایی درباره نمایشهای خارجی که قرار است در جشنواره حضور یابند گفت: در بخش بینالملل اگر نمایشهایی با رویکرد مقاومت وجود داشته باشد میتوانند دراین دوره حضور یابند. اگر تعداد نمایشهای خارجی زیاد باشد احتمالا جشنواره در این بخش به صورت سراسری برگزار می شود تا در سالهای آینده بتوانیم جشنواره را به صورت بینالمللی برگزار کنیم.
وی افزود: بخش ویژه جشنواره اختصاص به بازتولید هشت اثر نمایشی دارد که در سالهای گذشته اجرا شده اند و قرار است در جشنواره با گروه جدیدی روی صحنه بروند. همچنین در بخش آثار تلویزیونی نیز قرار است با مشارکت دستگاههای فرهنگی مرتبط دست به تولید آثار تلویزیونی با موضوع مقاومت زده شود.
دبیر جشنواره گفت: این دوره از جشنواره قرار است در دو مرحله و دو فاز برگزار شود. بخش اول که از 31 تا 15 مهرماه است اختصاص به اجرای عمومی آثاری دارد که قبلا بازبینی و ارزیابی شدهاند. این آثار در همان منطقه و شهری که از آن شرکت کردهاند اجرا می شوند. مرحله دوم بخش اصلی جشنواره است که از 28 آبان برگزاری شود. در بخش اصلی نمایشهایی که اجرای عمومی شدهاند دوباره بازبینی میشوند و ممکن است برخی از آنها در جشنواره حضور یابند.
وی خاطرنشان کرد: همچنین برگزیدگان جشنوارههایی هم که تشابه موضوعی با جشنواره دارند مثل جشنواره ایثار یا فتح خرمشهر در بخش غیر از مسابقه میتوانند شرکت میکنند. همچنین در بخش بزرگداشت نیز قرار است شخصیتهای برجسته حوزه مقامت در ایران و خارج از کشور مورد تقدیر قرار گیرند. برگزاری کارگاههای آموزشی و چاپ کتابهای پژوهشی از دیگر بخشهای جشنواره است.
پارسایی در پاسخ به این سوال که چرا چندین جشنواره با موضوع مقاومت و دفاع مقدس در طول سالهاست برگزار می شود گفت: سالها قبل با همت جوانان خوزستانی و به صورت خودجوش جشنوارهای به نام جشنواره تئاتر مقاومت - فتح خرمشهر راهاندازی شد که به تازگی چهاردهمین دوره آن برگزار شد. درزمانی که من در مرکز هنرهای نمایشی حضور داشتم این جشنواره با موضوع ایثار، حماسه و مقاومت البته در راستای فتح خرمشهر به صورت سراسری برگزار شد.
وی ادامه داد: این جشنواره از یک جشنواره استانی آغاز شد و کار خود را دنبال کرده است. قرار است این جشنواره در موازات جشنواره تئاتر مقاومت جریان داشته باشد. البته ما با مدیر کل ارشاد خوزستان به این نتیجه رسیدیم که برای یکسانسازی آثار برگزیده این جشنواره را در جشنوار تئاتر مقاومت شرکت دهیم. اما جشنوارهای با عنوان مقاومت باید پرهیز از هرگونه موازی کاری باشد و ما تصمیم داریم در سالهای آینده این مشکل را برطرف کنیم.
وی درباره برگزاری مجدد جشنواره بعد از وقفهای که در طول این چند سال رخ داده است گفت: در دوره سیزدهم جشنواره به این نتیجه رسیدیمکه هم باید جشنواره را برگزار کنیم و هم کارگاههای آموزشی را. به این ترتیب رویکردهای اجرایی و علمی را خواهیم داشت و زودتر به هدف میرسیم.
پارسایی بیان کرد: موضوع مقاومت موضوعی جهانی است و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در کشورهای همسایه ما هم بحث های جدید در ارتباط با مقاومت به وجود آمده است. در بخش پژوهش قرار است ارتباطی با افراد و سازمانهایی که با تئاتر ایران ارتباط دارند برقرار شود و موضوعاتی که در ارتباط با مقاومت است به آنها سفارش داده شود. همچنین با 110گروه خارجی که با ایران ارتبط داشتهاند تماس گرفته شده است. البته ممکن است برخیگروهةا در ارزیابی موردقبول واقع نشوند.
وی توضیح داد: وقتی عنوان جشنواره بینالمللی روی جشنوارهای قرارمیگیرد سطح انتظار فراتر میرود. پس ما سعی کردیم با توجه به تجربیات گذشته فعلا جشنواره را به صورت سراسری برگزار کنیم و با مروز زمان جشنواره را بینالمللی کنیم.
پارسایی درپاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه چطور آثاری که قبلا مورد بازبینی قرار گرفته و برای اجرای عمومی مناسب دانسته شدهاند برای حضور در بخش دوم جشنواره دوباره باید مورد ارزیابی و بازبینی قرار گیرند توضیح داد: بسیاری از نمایشها در مرحله متن و حتی بازبینی خوب هستن اما بعد از پذیرفته شدن ممکن است سطح شان نزول پیدا کند.
وی ادامه داد: درمرحله اصلی سطح کیفی آثار مورد بررسی قرار میگیرد. ممکن است نمایشی برای اجرا مناسب باش اما شایستگی رقابت در جشنواره را نداشته باشد. پس به جای اینکه کارها چند با بازبینی شوندم ا امکان اجرای عمومی را به کارها می دهیم. با یک بار بازبینی یک نمایش نمیتوان مجوز ورود آن را به همه عرصهها صادر کرد.
رئیس سابق مرکزهنرهای نمایشی گفت: آثاری وجود دارند که در بازه زمانی خودشان دچار مشکل شدهاند. ما برای بازتولید آثار در بخش ویژه همه نمایشهایی را که با موضوع مقاومت تولید شده آند بررسی میکنیم و از میان آنها چند نمایش انتخاب می شود. بعد از آن است که این آثار باید برای اجرا با شرایط و مناسبات کشور تطبیق پیدا کنند. امیدوارم من به عنوان دبیر جشنواره هیچگاه مجبور نشوم کاری را به خاطر سیاست جشنواره حذف کنم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر موضوعات مربوط به مقاومت بررسی و جستجو شوند می بینیم که این یک موضوع و پدیده انسانی است که تاریخ مصرف ندارد. موضوع مقاومت یک پدیده جذاب و فراگیر است که مقوله دفاع مقدس تنها بخشی از آن است. امیدارم این جشنوار بتواند دست یافتنی و با کیفیتی مطلوب ارائه شود.
نظر شما