به گزارش خبرنگار مهر، محمدجواد محمدیزاده صبح پنجشنبه در چهارمین اجلاس وزیران محیط زیست کشورهای عضو سازمان همکاریهای اقتصادی اکو، گفت: آسیا به عنوان مهد تمدنها و فرهنگهای اصیل جامعه منشاء شکل گیری نگرشهای محیط زیستی جهان است. پس از آنکه نخست وزیر وقت هند بانو ایندیرا گاندی به عنوان تنها رئیس دولت شرکت کننده در کنفرانس محیط زیست انسانی در استکهلم در سال 1972 بر ریشه کنی فقر به عنوان بخش لاینفک از استراتژی جهانی محیط زیست تاکید کرد این نگرش باعث شد تا ریشه کنی فقر، ضرورتهای توسعهای و نگرانیهای زیست محیطی به عنوان اهداف وابسته و مرتبط به هم شکل گیرد و نگاه جدیدی در محیط زیست ایجاد شود.
وی افزود: در این راستا و با استفاده از آموختههای فرهنگی، تاریخی و دینی در صیانت از محیط زیست و منابع طبیعی و با شناخت اینکه محیط زیست فراتر از مرزهای جغرافیایی و سیاسی است و تابع زمان و مکان خاصی نیست دولتهای منطقه اکو نیز محیط زیست را به عنوان یکی از دغدغههای خود شناخته و پس از اجلاس سران زمین در ژوهانسبورگ در سال 2002 چارچوب مشخص همکاری در قالب برنامه عمل برای سالهای پیش رو تعریف کردند.
به گفته وی، نخستین برنامه عمل همکاریهای زیست محیطی در منطقه اکو یک مدل کارآمد برای دیگر مناطق دنیا با ویژگیهای مشترک شد که این برنامه عمل چند ماهی است خاتمه یافته است.
محمدیزاده یادآور شد: با گذشت 20 سال از اجلاس ژوهانسبورگ در آستانه اجلاس ریو +20 با موضوعات نوظهور و چالش برانگیزی همچون گرمایش جهانی و اقتصاد سبز سعی شده است تا در چارچوب فعالیتهای آتی منطقه اکو در حوزه محیط زیست تمام این موضوعات در نظر گرفته شود. با این حال همکاریها محدود به آن نبوده و چالشهای زیست محیطی نوظهور همچون پدیده گرد و غبار ناشی از کمبود بارش، خشکسالی، عدم مدیریت صحیح آب، عدم تطبیق تکنولوژیها و تغییرات و آب و هوایی و بیانزایی که تبدیل به معضل منطقهای شده مورد ملاحظه قرار گرفته است.
رئیس سازمان محیط زیست اضافه کرد: ایران با پدیده گرد و غبار در سالهای نه چندان دور هیچ شناخت لمسی نداشته اما این مسئله در سالهای اخیر به معضل اقتصادی، بهداشتی، اجتماعی و زیست محیطی به عنوان ارکان اصلی توسعه پایدار تبدیل شده است.
به گفته وی، جمهوری اسلامی ایران با استقرار نگرش جدید جهانی در مدیریت محیط زیست و با تفکر اهمیت و حفاظت از تنوع غنی زیستی در کشور بر استقرار رویکرد مدیریت زیست بومی در برنامه 5 ساله پنجم توسعه کشور تلاش چشمگیری کرده و مترصد بحث و گسترش این رویکرد به فراتر از مرزهای جغرافیایی و انتقال این تجارب به کشورهای همسایه و منطقه است.
محمدی زاده در پایان گفت: پس از اقدامات مشترک بین نمایندگان سه کشور ترکیه، پاکستان و ایران به منظور شناسایی امکانات آموزشی و پژوهشی در منطقه اکو مقرر شد جمهوری اسلامی ایران میزبان موسسه فناوری و علوم زیست محیطی منطقه اکو باشد که امید است این آموزشها باعث گسترش سطح نگرش زیست محیطی از ملی به منطقهای و رشد همه جانبه شود.
نظر شما