فیض شریفی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به نحوه ادامه این کار ناتمام از زندهیاد محمد حقوقی، با اشاره به پررنگ بودن نگاه فرمالیستی حقوقی در بررسی آثار شاعرانی مانند نیما، شاملو، فرخزاد، سپهری و اخوان گفت: من به این شیوه زندهیاد حقوقی انتقاداتی داشتم و حدود 6 ماه قبل از فوت او مطلبی درباره کتاب «نظام هندسی واژهها» (اثر حقوقی) نوشتم که او بعد از خواندن این متن، به من گفت «ای کاش مجموعه شعر زمان ما را ادامه میدادی».
وی افزود: بعد از این ماجرا ایرج صفشکن هم بر این کار تاکید کرد و به رئیس دانا (مدیر انتشارات نگاه) پیشنهاد داد که مسئولیت ادامه مجموعه «شعر زمان ما» را به من بسپارد. من البته شرایطی داشتم و بعد از تامین آنها، کار را شروع کردم.
این پژوهشگر حوزه شعر با اشاره به کتابهای تکمیل شده از این مجموعه گفت: هماکنون کتاب سیمین بهبهانی در 285 صفحه، کتاب نصرت رحمانی در 220 صفحه، کتاب نادر نادرپور در 450 صفحه و کتاب منوچهر آتشی در 783 صفحه آماده چاپ و تحویل انتشارات نگاه شده است.
فیض شریفی سپس به شیوه بررسی آثار شاعران یادشده تاکید کرد: من در این کار، زندگی شاعر، زمینه سیاسی - اجتماعی شعرهای او، سبک و نحوه استفاده او از واژگان، بافت و ساخت شعرها، تاثیرپذیری او از شاعران قبل و اثرگذاریاش بر شعر شاعران بعد از خود، وزن شعر، آرایههای شعری و همچنین اظهار نظرهای اهل فن را به عنوان سرفصل مد نظر داشتهام.
وی در عین حال درباره میزان وفاداریاش به سبک کار زندهیاد حقوقی اضافه کرد: سعی کردهام به اصول و مبانی که آقای حقوقی در بررسی آثار شاعران قبل لحاظ کرده بود، وفادار بمانم، ولی نگاه خودم را هم در این بررسی دخیل کردهام. بنابراین خواننده نباید انتظار داشته باشد من از کار او کپیبرداری کنم.
این پژوهشگر عرصه شعر همچنین از تداوم مجموعه «شعر زمان ما» خبر داد و گفت: مقدمات مربوط به کار درباره شعرهای سیاوش کسرایی فراهم شده است. این مجموعه فعلاً و با کار درباره شعرهای سیدعلی صالحی تمام میشود.
«شعر زمان ما» عنوان عام کتابهایی بود که انتشارات نگاه به همت محمد حقوقی منتشر میکرد که با شعر احمد شاملو آغاز شد و با کار درباره نیما یوشیج، فروغ فرخزاد، سهراب سپهری و مهدی اخوان ثالث ادامه یافت.
نظر شما