۱۵ تیر ۱۳۹۰، ۱۱:۱۱

نقد فلسفه غرب -6/

اتکای محض به عقل ضعف عمده فلسفه غرب است

اتکای محض به عقل ضعف عمده فلسفه غرب است

استاد گروه فلسفه تربیت دبیر مجتمع آموزش عالی پیامبر اعظم(ص) تکیه بیش از حد به عقل محض و استدلالی عمل کردن را از عمده ضعفهای فلسفه غرب دانست.

دکتر علی محمد صابری در مورد جایگاه فلسفه غرب در دنیای امروز به خبرنگار مهر گفت: فلسفه غرب به یک معنا فلسفه دنیایی و مادی است . در واقع یک نوع غروب حقیقت است. زیرا در یونان باستان و قبل از سقراط این حکمت ذوقی و شهودی بود که حاکم بود اما با آغاز پیدایش فلسفه یونانی بویژه از ارسطو به بعد این شهود و کشف به اندیشه‎ها و تفکرات بحثی و برهانی تقلیل یافت

این استاد فلسفه تربیت دبیر مجتمع آموزش عالی پیامبر اعظم(ص) تصریح کرد: در دوره جدید کشف و شهود و حتی مبانی عقلی هم مورد شک و تردید قرار گرفت و دکارت تفکر برهانی و استدلالی مبتنی بر ریاضیات را در فلسفه وارد کرد. تفکر بنوعی اثباتی شد و کشف و شهود کنار گذاشته شد. آنها غافل از این بودند که خدا را نمی‎توان با براهین ریاضی اثبات کرد بلکه باید از طریق کشف و شهود به وجود او پی ببریم. فیلسوفان از این زمان به بعد به جای اینکه به کشف حقیقت بپردازد به اثبات آن مشغول شدند و علوم تجربی و شیوه اثباتی را بالاترین علوم دانستند.

صابری در مورد ضعفهای عمده فلسفه غرب نیز اظهار داشت: هم فلسفه شرق و هم فلسفه غرب به تنهایی پاسخگوی سؤالات اساسی بشر نیستند. در شرق نوعی کشف و شهود مطرح است و چنینی نورانیتی در فلسفه غرب نیست. باید از فلسفه غرب هم بیاموزیم زیرا که فلسفه غرب مدام درحال نوزایی و اندیشه پشت اندیشه است ولی فلسفه شرقی و اسلامی دچار رکود شده‏اند. ما بعد از ملاصدرا دارای یک منظومه منسجم فلسفی نبوده‎ایم و آن با کلام و بحثهای جدلی آمیخته شده است.

وی ضعف فلسفه غرب را هم تکیه بیش از حد به عقل محض انسان برشمرد، اینکه به عقل تحقیقی بها نداده و شیوه ریاضی و برهان و استدلالی عمل کردن و بطور کلی عقل ریاضی و حسابگرانه را که همه چیز را با سود و زیان خود می‏سنجد .

کد خبر 1345465

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha