سرانجام پس از گذشت حدود 5 ماه ازآغاز قیام مردمی بحرین علیه رژیم دیکتاتوری آل خلیفه که با کشتار، بازداشت، شکنجه و انواع محرومیت ها همچون محرومیت از تحصیل و کار همراه بود مسئولان دولت اعلام کردند که گفتگوهای ملی بحرین با هدف پایان بخشیدن به تنش های موجود در کشور از روز شنبه آغاز خواهد شد.
قرار است در این گفتگوها اصلاحات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی مورد بحث و بررسی قرار گیرد. این در حالی است که اپوزسیون که اغلب آن را گروه های شیعه تشکیل می دهند با گسترش دامنه مذاکرات مخالفند چرا که به اعتقاد آنها این مسئله فرصت های دستیابی به توافق و دمکراسی واقعی را کاهش خواهد داد.
طرفداران دولت بر این باورند که گروه های غیر سیاسی نیز باید به عنوان نمایندگان مردم بحرین در گفتگوهای ملی مشارکت کنند اما اپوزسیون شدیدا با این موضوع مخالف است زیرا معتقد است مشارکت این گروه ها گفتگوهای سیاسی را به یک نشست اجتماعی تبدیل خواهد کرد.
احزاب مخالف و اغلب شیعه معتقدند شیعیان بحرین همواره در جامعه و در زمینه خدمات و مشاغل با محرومیت مواجه بوده اند بنابراین اپوزسیون شیعه که تنها 35 کرسی از 300 کرسی گفتگوهای ملی را در اختیار دارد احتمالا نمی تواند خواسته های خود را محقق کند.
حزب وعد یکی از احزاب لائیک چپگرا و دومین حزب شیعه مخالف در بحرین آمادگی خود را برای حضور در گفتگوهای ملی اعلام کرده است. این حزب در عین حال نسبت به برافروختن آتش اختلافات طائفه ای در صورت مثمر ثمر نبودن گفتگوهای ملی و عدم اصلاحات سیاسی واقعی هشدار داده است.
"رضی الموسوی" معاون دبیرکل حزب وعد در این رابطه هشدار داده این حزب در صورتی که گفتگوهای ملی به اصلاحات واقعی منجر نشود از گفتگوها عقب نشینی خواهد کرد.
بنا بر اعلام مخالفان دولت، حزب وعد تحت فشار از گفتگوهای ملی استقبال کرده است. موافقت حزب وعد با مشارکت در گفتگوهای ملی پس از آن صورت گرفت که مسئولان رژیم آل خلیفه اواخر خرداد تحریم های حزب وعد را لغو کرد. آل خلیفه در ماه آوریل در پی قیام مردمی بحرین فعالیت های جمعیت وعد را ممنوع اعلام کرده بود.
از سوی دیگر مخالفان از انتخاب رئیس پارلمان بحرین برای نظارت بر گفتگوهای ملی ناراضی هستند و وی را یکی از اصولگرایان در رژیم آل خلیفه می دانند. گروه های اپوزسیون تمایل دارند ولیعهد بحرین که در میان خاندان آل خلیفه شخصیتی میانه رو محسوب می شود اداره گفتگوهای ملی را به دست بگیرد.
مخالفان عقیده دارند رژیم آل خلیفه باید فضای حاکم بر کشور را برای انجام گفتگوهای ملی فراهم کند و این شرایط تنها با آزاد کردن زندانیان سیاسی، توقف بازداشت دانشجویان و کارمندان و بازگرداندن آنها به محیط کار، پایان بخشیدن به نقض حقوق بشر و از بین بردن تمامی مظاهر امنیتی، اجازه برپایی اعتراضات مسالمت آمیز و توقف محاکمه افراد بازداشت شده و سپس تشکیل پارلمانی با اختیارات کامل و نیز دولت منتخب فراهم خواهد شد.
نظر شما