به گزارش خبرگزاری مهر، در ابتدای این آیین که چهارشنبه هشتم تیرماه در موزه ملک برگزار شد، سید محسن هاشمی معاون فرهنگی این موسسه با یاد خاطره حاج حسین ملک بازرگان بنیانگذار و واقف کتابخانه و موزه ملی ملک گفت:بر اساس نیت و توصیه مرحوم واقف هر ساله موسسه باید جشن های میلاد پنج تن ال عبا و میلاد امام رضا علیهم السلام و عید مبعث را جشن بگیرد.
وی افزود:برهمین اساس ما امروز گردهم آمده ایم تا با حضور محمد مهدی عسگرپور، کارگردان و مدیر عامل خانه سینما سه قطعه از پرده کعبه را که 53 سال پیش توسط حاج حسین ملک تهیه شده رونمایی کنیم و از مجموعه برنامه هایی که به این مناسبت فرخنده تدارک دیده شده به تماشا بنشینیم.
پس از چیدن روبان گشایش تالار هنر توسط محمد مهدی عسگرپور، حاضران به دیدار جامه کعبه شتافتند. در این هنگام نمایشی مینیمال توسط علیرضا حنیفی در همان محل برای حاضران اجرا شد. این نمایش از زبان غار حرا و با مضمون پیشینه، شگفتی و افتخار تشرف میزبانی بعثت نبوی نوشته شده و به اجرا درآمد.
در ادامه این آیین، حاضران به سرسرای موزه ملک رفتند تا از کارگاه جلدسازی لاکی افشین مرآتی و شاگردانش بازدید کنند. سه جلدساز در این کارگاه مراحل جلدسازی لاکی را به نمایش گذاشته بودند. مرآتی درباره جلدسازی لاکی توضیح داد: در تاریخ نگارگری تقریبا از اواسط دوره صفویه جلدسازی وجود داشته است ولی بهطور مشخص و با کیفیت بالا این هنر را در اواخر دوران زندیه و در سراسر دوران قاجاریه شاهد هستیم.
وی ادامه داد: جلدهای لاکی به این دلیل لاکی هستند که از کتابهای مهم محافظت کنند؛ زیرا لاک در مقابل رطوبت، هوا و نور محافظ بسیار خوبی است و ماندگاری و ثبات بسیار مناسبی نیز برای حفاظت از نقاشیهای روی مقوای جلد دارد. آثار لاکی در دوره زندیه و قاجاریه بیشتر با نقوش گل و مرغ و تذهیب و بعضا آثاری از نقاشی ایرانی و تشعیر، تزئین شدهاند.
مرآتی گفت: جلدهای لاکی همچون دیگر آثار لاکی مانند قلمدانها، زمینههای متنوع و متعددی دارند که مهمترین آنها مرقش، اکر، ورق طلا و ته طلا است که هنرمندان نقاش و نگارگر آثارشان را روی این زمینهها پیاده میکردند. تکنیک نقاشی این آثار نیز همان تکنیک نگارگری است که از دورگیری و رنگها ی تخت در آن استفاده میشود.
پس از بازدید حاضران از کارگاه جلدسازی، نمایشگاه منتخب جلدهای لاکی با عنوان هشت بهشت نیز توسط محمد مهدی عسگرپور گشایش یافت. در این نمایشگاه که جلدهای لاکی نسخه های خطی موجود در کتابخانه و موزه ملی ملک را به نمایش گذاشته بود، بخشی از تابلوها تصویر انواع گلهایی که در نگارههای ایرانی و بهویژه در جلدسازی تصویر شدهاند را بهصورت بزرگنمایی شده ارائه میداد که در کنار هریک توضیحات کاملی نیز درباره خصوصیان این نوع ازگل همراه با تصویر اصلی آن درج شده بود.
از جلدهای لاکی که ماکت آنها در نمایشگاه هشت بهشت به نمایش گذاشته شده است میتوان جلد ترجمه کتاب مفتاح الفلاح شیخ بهایی اثر آقا لطفعلی صورتگر، جلد دیوان عنصری به کتابت ابراهیم، جلد صحیفه سجادیه اثر محمد زمان و جلد کلیله و دمنه رقم مذهبالسلطان را نام برد.
سید احمد محیط طباطبایی، امیر اثباتی طراح صحنه و مازیار میری کارگردان نیز در این جشن حضور داشتند. نمایشگاه هشت بهشت به مدت دوماه در نگار خانه ملک برای تماشای عموم برپاست.همچنین کارگاه ساخت و آموزش جلد سازی هم از شنبه تا چهار شنبه برابر با 11 تا 15 تیرماه برقرار است.
نظر شما