علی هاشمی شهرکی، رئیس هیئت مدیره انجمن تصویرگران در گفتگو با مهر، ظاهر و صفحهآرایی کتاب را برای اغلب ناشران کم اهمیت توصیف و بیان کرد: گرافیک هر کتاب باید با محتوایی که ارائه میدهد، متناسب باشد، اما اغلب ناشران توجه مستقیم به این امر ندارند و گرافیک تنها در زیبایی جلد کتاب و تامین فروش بیشتر برای آنان اهمیت دارد.
وی تصریح کرد: از همین رو کمتر شاهد هستیم که کتابها گرافیک خاص و خلاق داشته باشند و تعریف مشترکی بین گرافیک و محتوای کتاب وجود داشته باشد. همین مسئله باعث میشود تنوع در ظاهر کتابها کم و وقتی خلاقیتی نو در گرافیک ارائه میشود، همه ناشران از آن الگوبرداری کنند و تکرار صورت گیرد.
رئیس هیئت مدیره انجمن تصویرگران، فقدان مدیر هنری را در اغلب انشاراتیها علت این امر دانست و گفت: کار مدیر هنری این است که بر اساس مفهوم و ساختار کتاب، یک گرافیک منسجم طراحی کند، اما وجود مدیر هنری اهمیت چندانی برای مسئولان نشر ما ندارد و اغلب، مدیر هنری را هزینهای اضافه تلقی میکنند. از همین رو کار را به صفحهبند یا تایپیست میسپرند. در نهایت تنها طراحی جلد را بر عهده گرافیست میگذارند؛ بدون آنکه به گرافیک کتاب در فروش آن اهمیت دهند.
وی تاکید کرد: حتی در بحث یونیفرمسازی کتاب نیز تعداد انگشتشماری از ناشران به این مسئله دقت میکنند که باید یونیفرم منحصر و یک شکل داشته باشند. از همین رو هر کدام از محصولات مجموعه به یک شکل است.
هاشمی شهرکی در پایان گفت: همچنین وقتی یک گرافیست به عنوان طراح برتر شناخته میشود، همه ناشران کار خود را به او میسپرند یا از طرحهای وی الگوبرداری میکنند. به همین علت شاهد هستیم به طور مثال اغلب کتابهای آموزشی یا ... دارای فرمت یکسانی هستند.
نظر شما