دکتر نیک زنگویل استاد فلسفه دانشگاه دورهام انگلستان در مورد میزان شناخت خود از فیلسوفان ایرانی به خبرنگار مهر گفت: فیلسوفان ایرانی چون فارابی و ابن سینا از فیلسوفان قرون وسطی به شمار میروند. برخی فیلسوفان قرون وسطی ادامه دهنده سنت ارسطویی هستند.
وی افزود: فیلسوفانی که ادامه دهنده راه ارسطو و متعلق به سنت فکری ارسطو هستند در هر سه دین توحیدی یهودیت، مسیحیت و اسلام قابل شناسایی هستند. در این دوران تعامل و تأثیرگذاری زیادی میان فیلسوفان این سه دین را شاهد هستیم.
وی در مورد جایگاه فیلسوفان ایرانی در قرون وسطی نیز تصریح کرد: فیلسوفان ایرانی از فیلسوفان مهم قرون وسطی بودند که جایگاه فلسفی مهمی داشتند.
مؤلف کتاب متافیزیک زیبایی یادآور شد: فیلسوفان ایرانی تأثیر زیادی بر فیلسوفان سایر ادیان از جمله فیلسوفانی چون ابن میمون و آکوئیناس داشته اند. بسیاری از مباحث مطرح شده میان فیلسوفان متعلق به سه دین توحیدی از نوع فلسفی بوده است.
وی تأکید کرد: باید توجه داشت که فلسفه قرون وسطی و آرای فیلسوفان این قرون در حال حاضر نیز از اهمیت و جایگاهی بالایی برخوردار هستند.
زنگ ویل در ادامه تصریح کرد: آنچه باعث شد تا اهمیت فلسفه قرون وسطی تحت الشعاع قرار گیرد و به نوعی به حاشیه رانده شود اقدام متفکران عصر روشنگری بود. این اندیشمندان و فیلسوفان درصدد بودند تا فلسفه را با علوم جدید قرون 16 تا 18 ادغام و یکپارچه کنند.
مؤلف "آفرینش زیبایی شناختی" تصریح کرد: بر این اساس بود که فیلسوفانی چون دکارت، هیوم و کانت نزد مردم جایگاه بالایی پیدا کردند.
وی افزود: بخشی از مشکل و مسئله این بود که علوم ارسطویی طی سالیان متمادی برتری و سیطره داشتند. از سوی دیگر مفاهیم و موضوعاتی چون "ماده(جوهر)" که ارسطو مطرح کرده هنوز از اهمیت برخوردار است.
این استاد فلسفه تأکید کرد: همچنین موضوعاتی که فیلسوفان قرون وسطی مطرح کردند هنوز قابل ملاحظه و مهم هستند. البته باید توجه داشت که آرای این فیلسوفان باید در جغرافیای زمانی و مکانی آنها بررسی و آرای آنها بر اساس سیر انقلاب علمی مورد توجه قرار گیرند.
نظر شما