۹ مرداد ۱۳۹۰، ۹:۳۵

به بهانه 1 سالگی/

رازی که فاش نشد/ رقابت برنامه طالب‌زاده با آثار نمایشی

رازی که فاش نشد/ رقابت برنامه طالب‌زاده با آثار نمایشی

برنامه چالشی گفتگو محور "راز" با گذشت یک سال از پخش هنوز به محافظه‌کاری‌ها و عادت‌های برنامه‌های میزگردی تلویزیون تبدیل نشده است.

به گزارش خبرنگار مهر، یکی از نعمات پربار ماه رمضان سال 89 برای صدا و سیما تولد برنامه جذاب و دیدنی "راز" بود. برنامه گفتگو محوری با اجرای نادر طالب‌زاده که ابتدا قرار بود به عنوان محملی برای بررسی سینمای دینی و آثار آخرالزمانی قدم بردارد اما با گذشت زمان علاوه بر موضوعات فرهنگی، مسائل سیاسی، اجتماعی و حتی مباحثی چون ربا در بانکداری اسلامی در آن مورد بررسی قرار گرفتند.

علی رغم آنچه در اکثر برنامه‌های گفتگو محور و میزگردی مشاهده می‌کنیم که سازندگان از صعود به قله‌های پیش بینی شده ابتدایی برنامه نیز باز می‌مانند و حتی به اهداف اولیه خود نمی‌رسند اما "راز" گرچه در مرحله اول با یک دست قصد برداشتن چند هندوانه را داشت، اما به مرور ثابت کرد پشتوانه قوی مطالعاتی، تحقیقاتی و صراحت در پرداخت موضوعات از زمین خوردن آن جلوگیری کرده و به موفقیتش کمک می‌کند.

صراحت و صداقت در طرح موضوعاتی چون اختناق رسانه‌ای در جوامع غربی، سریال‌های استراتژیک، کنکاش در جریان اصلی هالیوود، سرنوشت دیپلماتهای ربوده شده در لبنان، حادثه 11 سپتامبر، نقد مدیریت فرهنگی کشور، پرونده ویکی لیکس و بسیاری موضوعات دیگر به محبوبیت برنامه‌ای منجر شد که استقبال از آن به مثابه آثار نمایشی شبکه‌ها بود.

طرح مسائلی که جامعه تشنه دانستن درباره آن‌ها است و بررسی همه جانبه آن‌ها به استقبال خواصی منجر شد که از تلویزیون دوری می‌کردند. برخی نیز که دلزدگی و بی اعتمادی آن‌ها ناشی از برخی عوامل، مانع حضورشان در تریبون‌های رسمی و رضایتشان برای مصاحبه و انتشار گفت‌وگو شده بود، با حضور و تاثیر نادر طالب‌زاده مجری کارشناس "راز" به برنامه آمدند و حرف زدند.
 
فاصله گرفتن یکی از برنامه‌های رسانه ملی از فضای معمول چهارچوب‌های محافظه‌کارانه تلویزیون که نه پیشرفتی در کار سازندگان آن‌ها ایجاد می‌کند و نه برای مخاطبان قابل توجهند از دیگر گام‌های موثر صدا و سیما در راستای بازگرداندن علاقه از دست رفته مردم به برنامه‌های خود است که با ادامه پخش راز به شکل هفتگی نقطه امیدی برای حرکت برنامه‌سازی به حساب آمد. حرکتی که امیدوار بودیم به تدریج در راستای همان عادی‌سازی و گرفتار شدن در طناب‌های روزمرگی ناخودآگاه به یکی از برنامه‌های بی ثمر تنها در راستای درآمد زایی تبدیل نشود که تاکنون نیز این اتفاق رخ نداده است.
 
 به این ترتیب راز در میان انبوه برنامه‌های به اصطلاح دور میزی گفت‌وگو محور که ضعف‌هایشان شانس کمی برای دیده شدن به آن‌ها می‌دهد، در فرصتی کوتاه به یکی از پربیننده‌ترین برنامه‌های غیر نمایشی تلویزیون تبدیل شد و البته باعث آشتی بسیاری افراد با صدا و سیما که همیشه با افتخار می‌گویند: ما که هیچ‌وقت تلویزیون نمی بینیم!
 
 جوامع دنیا خصوصا کشوری چون ایران که در برابر تیر هزاران دشمن فرهنگی قرار گرفته، برای رویارویی با امواج مهاجم فرهنگی به ابزارهایی چون اطلاعات و سواد رسانه‌ای بالا نیازمند است و تلویزیون با لقب رسانه ملی باید این وظیفه را پذیرفته و به تولید برنامه‌های مشابه "راز" اقدام کند چرا که این برنامه مخالف با جریان برنامه‌‌هایی که چیزی به مردم نمی‌دهند، مخاطب و شعور او را در نظر می‌گیرد و می‌کوشد دانشی بر او بیفزاید.
 
در پایان تحکیم و تقویت "راز" و تولید برنامه‌های مشابه آن چون "نشانی" که از ابتدای ماه رمضان به روی آنتن شبکه چهارم سیما خواهد رفت را آرزو می‌کنیم.
 
مریم عرفانیان
کد خبر 1371244

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha