۱۶ مرداد ۱۳۹۰، ۱۶:۲۶

سهرابی خبر داد:

راه‌اندازی رصدخانه در قم

راه‌اندازی رصدخانه در قم

قم - خبرگزاری مهر: مسئول گروه نجوم پژوهشگاه علوم وحیانی معارج بنیاد اسراء از راه‌اندازی قریب الوقوع رصدخانه در این پژوهشگاه خبر داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت‌الاسلام مهدی سهرابی در بیان سابقه شکل‌گیری این گروه علمی گفت: آیت‌الله العظمی جوادی آملی در سال 1388 در جلسه‌ای با حضور حجت‌الاسلام موحدنژاد و بنده، گفته بودند ما در مسائل تفسیری و فقهی به مباحث نجومی نیاز داریم و تصمیم گرفتیم این کار به صورت بلندمدت در مجموعه پرداخته شود.

وی افزود: استاد جوادی آملی به طور خاص رصدخانه را به عنوان آزمایشگاهی برای کارهای فقهی و تفسیری دانست که در مسائلی مانند استهلال و برخی دیگر از مسائل نجومی می‌توان از آن استفاده کرد.

مسئول گروه نجوم پژوهشگاه معارج گفت: در راستای مطالبات آیت‌الله جوادی آملی برنامه ساخت رصدخانه در مجموعه پژوهشگاه آغاز شد که در حال حاضر ساخت آن در مراحل پایانی است و ان شاء الله به زودی به بهره‌برداری خواهد رسید.

شکل‌گیری گروه نجوم

وی افزود: در کنار رصدخانه، نیاز به شکل‌گیری گروهی پژوهشی با عنوان نجوم وجود داشت تا در زمینه تفسیر، روایات و فقه به بررسی مباحث مرتبط با نجوم بپردازد.

حجت‌الاسلام سهرابی افزود: در همین راستا مقرر شد در دروس تفسیر آیت‌الله جوادی آملی، مباحث نجومی لازم توسط این گروه بررسی شده و به ایشان اعلام شود.

وی در ادامه افزود: این گروه در نظر دارد در آینده حداقل 5 نفر به عنوان هیئت علمی جذب کند.

سهرابی در خصوص شاخه‌های علم نجوم گفت: شاخه‌های علم نجوم شامل کیهان شناسی، کیهان‌زایی، نجوم به معنی خاص، تنجیم (پیشگویی بر اساس اوضاع ستارگان)، اختر فیزیک (بررسی ساختار اجرام) هستند.

وی در تبیین تفاوت نجوم به معنی عام و نجوم به معنی خاص گفت: نجوم به معنی عام، علمی است که شامل این 5 قسمت می‌شود اما نجوم به معنی خاص همان علمی است که در گذشته با عنوان هیئت شناخته می‌شد و به بررسی کسوف، خسوف و سایر وقایع آسمانی می‌پردازد. هر چند در گذشته نجوم تنها شامل هیئت و تنجیم بوده است اما امروزه همه این 5 مبحث به عنوان نجوم شناخته می‌شود.

مسئول گروه نجوم ادامه داد: در قرآن در زمینه 3 مبحث اول نکاتی وجود دارد اما در روایات و فقه همه این 5 مبحث مورد نیاز است.

آثار آیت‌الله جوادی آملی در مباحث نجومی

وی گفت: آیت‌الله جوادی آملی در مباحث خارج صوم حدود 200 صفحه با مباحث نجومی مرتبط است که مثلا در بحث تطوق، عدم اعتبار قول منجم، حکم حاکم در استهلال و... نکاتی مطرح شده است که با علم نجوم ارتباط دارد.

سهرابی ادامه داد: اصل کار این گروه پژوهشی، کار مشورتی برای مباحث آیت‌الله جوادی آملی است ولی در مورد ارائه نتایج کارهای تحقیقاتی به صورت عمومی نیز برنامه‌هایی در نظر دارد.

حجت‌الاسلام مهدی سهرابی علاوه بر مسئولیت گروه نجوم پژوهشگاه علوم وحیانی معارج، عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری، عضو شورای تقویم مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران و مسئول سایت مرکز تقویم این مؤسسه است.

وی تاکنون نرم‌افزار "قبله" را طراحی کرده است. همچنین مقاله وی با عنوان "شمس در قرآن" در دائره المعارف قرآن پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به چاپ رسیده است.

ترجمه و تحقیق کتاب "تحفه الأجله فی معرفه القبله" تألیف علامه سردار کابلی از دیگر کارهای منتشر شده وی است.

وی همچنین ضمن همکاری در مدیریت نرم‌افزار "هفت آسمان" مسئولیت برنامه‌های محاسباتی این نرم‌افزار را به عهده داشته است. 

کد خبر 1377810

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha