۲۵ مرداد ۱۳۹۰، ۱۲:۵۲

در مجلس اعلام شد:

دلایل مخالفان تصویب فوری انتقال آب به دریاچه ارومیه

دلایل مخالفان تصویب فوری انتقال آب به دریاچه ارومیه

مخالفان دو فوریت طرح "انتقال آب برای نجات دریاچه ارومیه از خشک شدن" جزئیات این طرح را موجب آسیب رسیدن به دیگر استان‌های کشور خواندند و خواستار بررسی های کارشناسانه بیشتر برای اجرای این طرح شدند.

به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه روز سه‌شنبه بررسی دو فوریت طرح "انتقال آب برای نجات دریاچه ارومیه از خشک شدن" در دستور کار داشتند.

نادر قاضی پور نماینده ارومیه از طراحان اصلی این طرح در دفاع از دو فوریت آن اظهار داشت: دریاچه ارومیه جزو ذخایر ملی است.

وی مشکل دریاچه ارومیه را ملی خواند و گفت: 60 درصد دریاچه ارومیه به شوره زار تبدیل شده است و آب ورودی به آن به صفر رسیده است. 40 هزار میلیارد تومان اعتبار برای آن تعریف شده بود که به 18 هزار میلیارد تومان کاهش یافته است و روز به روز دریاچه ارومیه رو به زوال است.

قاضی پور یادآور شد: طرفداران محیط زیست همواره تذکراتی را به مسئولان داده اند اما علیرغم ورود نشانه‌های خشکسالی این مشکل جدی گرفته نشده است.

 وی خاطرنشان کرد: سونامی نمک در راه است و حیات کشاورزان این منطقه را تهدید می‌کند، هم اکنون مردم آذربایجان چشم امیدشان به نمایندگان مجلس است تا طرحی نو در اندازیم و زندگی را به دریاچه ارومیه باز گردانیم.

نورالله حیدری نماینده اردل و فارسان در مخالف آب دو فوریت این طرح یادآور شد: این طرح آثار و پیامدهای سنگینی به همراه دارد و در مغایرت با عدالت است، به نظر می‌رسد که طراحان باید با یک نگاه عام و جامع به کشور پیشنهاداتی در این زمینه ارایه می کردند.

وی به پیشنهاد طراحان مبنی بر طرح انتقال آب به دریاچه ارومیه با اختصاص مبلغ یک میلیارد دلار از بودجه سال 90 اشاره کرد و گفت: این رقم میزان پولی است که مجلس برای کل کشور تصویب کرده است اما طراحان پیشنهاد کردند همه این پول که قرار بوده برای حل معضل گرد و غبار، آبهای مرزی و تالابهای کل کشور هزینه شود یک جا صرف انتقال آب به دریاچه ارومیه گردد.

حیدری خاطرنشان کرد: قرار نیست با طرحهای غیرکارشناسی یک نقطه را آباد و دیگر نقاط را ویران کنیم، به چه قیمت و بر چه اساسی باید از منطقه ارس آب برداریم آیا در آنجا مردم زندگی نمی‌کنند آیا در آنجا آب مورد نیاز نیست، متاسفانه وزارت نیرو توجهی به این مباحث ندارد.

نماینده اردل و فارسان گفت: با یک طرح احساساتی نباید بودجه کشور را در جایی صرف کنیم که بعداً پشیمان شویم.

جواد جهانگیرزاده نماینده ارومیه در موافقت با دو فوریت این طرح اظهارات حیدری نماینده اردل و فارسان را غیرکارشناسی خواند گفت: بسیار متاسفم ما درباره یک موضوع ملی صحبت می‌کنیم که آینده زیستی کشور را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

وی خطاب به حیدری گفت: شما در خصوص آینده کشور پاسخگو هستید، به خاطر خدا دراین باره مطالعه کنید، موضوع فقط آذربایجان نیست بلکه مربوط به کشور و منطقه است.

وی ادامه داد: دریاچه ارومیه زیست بومی است که در عرصه بین‌المللی مشهور است، اگر خشک شود حتماً به دیگر شهرها آسیب وارد می‌شود و باد نمک به شهرهای دیگر هم می‌رسد. آثار آن 13، 14 میلیون انسان را آواره خواهد کرد.

جهانگیرزاده به تمایل وزارت نیرو به آبرسانی به دریاچه ارومیه اشاره کرد و گفت: متاسفانه دولت قصور می کند، در دور دوم سفرهای استانی دو هزار و 700 میلیارد تومان برای آبرسانی به دریاچه ارومیه مصوب شد اما دریغ از پرداخت یک ریال. وقتی دولت کاری نمی‌کند مجلس چه می تواند انجام دهد، ما دست توسل به سوی نمایندگان مردم دراز کرده‌ایم.

وی خاطرنشان کرد: اگر امروز این مبلغ هزینه نشود فردا باید ده‌ها و صدها میلیارد دلار هزینه کنیم تا آثار ناشی از نمک دریاچه ارومیه را برطرف کنیم.

نماینده مردم ارومیه گفت: تنها راه نجات دریاچه ارومیه انتقال آب با فرویت است اگر امروز اقدام نکنیم فردا دیر است مدیریت جمهوری اسلامی به ناکارآمدی در حفظ منابع طبیعی محکوم خواهد شد.

موسی الرضا ثروتی نماینده بجنورد نیز در مخالفت با دو فوریت این طرح از اظهارات احساسی جهانگیرزاده اظهار تعجب کرد و گفت: آقای جهانگیرزاده دولت و کشور را ناکارآمد خواند.

وی گفت: چرا ظلم بزرگ به ایران انجام دادید و سدهای غیرکارشناسی زدید و جلوی آب را بستید.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ادامه داد: چگونه است که دولت در این خصوص برنامه ریزی و مطالعه کرده اما به راهکار انتقال آب به دریاچه ارومیه نرسیده اما شما با ارایه این طرح به این نتیجه رسیدید که یک میلیارد متر مکعب آب را جابجا کنید. اگر همین هزینه انتقال آب را به کشاورزان- که به ناحق سد زده و ظلم به ایران کرده‌اید- بدهید و آنها کشت‌شان را که توجیه اقتصادی ندارد متوقف کنند بسیار پسندیده تر است.

ثروتی گفت: اگر شما امروز احساس ناراحتی می کنید مردم سیستان و بلوچستان سالهاست گرفتار گرد و غبار هستند چطور این موضوع برای شما فوریت پیدا کرد، شما از روی احساسات مطالبی را مطرح می کنید در صورتی که این طرح نیاز به بررسی جامع دارد.

وی همچنین تاکید کرد: شهرستان‌های پایین دست نسبت به چنین طرحی معترض هستند. وزارت نیرو متاسفانه دقت نمی‌کند نباید اجازه دهد دریاچه ماهی و تالاب درست کنند و از آبهای موجود سوء استفاده شود این طرح ضد عدالت است.

نقوی نماینده ورامین نیز در موافقت با دو فوریت این طرح اظهار داشت: در آستانه تصمیم مهمی قرار داریم لازم است نمایندگان بدون توجه به منطقه گرایی نسبت به ین مسئله تصمیم گیری کنند.

وی گفت:‌دریاچه ارومیه شهرت جهانی دارد نباید نگاه استانی به آن داشته باشیم، مجلس شورای اسلامی همواره براساس منافع و حیثیت ملی تصمیم گیری می‌کند این موضوع نیز حیثیتی است.

وی طرح ارایه شده را بسیار کارشناسانه خواند و گفت: بهتر است به دو فوریت این طرح رای مثبت داده شود.

به گزارش مهر نمایندگان مجلس پس ا ز استماع اظهارات مخالفان و موافقان با 57 رای موافق، 94 رای مخالف و 35رای ممتنع از 204 نماینده حاضر با دو فوریت این طرح مخالفت کردند و طرح مذکور به صورت عادی در مجلس بررسی خواهد شد.

کد خبر 1384950

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha