به گزارش خبرنگار مهر، یکی از بسترهای نهادینه کردن فرهنگ کتابخوانی و مطالعه ایجاد فضای مناسب برای مطالعه در کتابخانه هاست اما فضای کتابخانه و سرانه فضای مطالعه در خراسان شمالی تفاوت معنا داری با سرانه مطالعه در کشور دارد و از سویی خراسان شمالی شاید از معدود استان های باشد که هنوز حتی در مرکز استان از داشتن کتابخانه مرکزی محروم است.
در بعضی از ایام سال در کتابخانه ها جای سوزن انداختن نیست!
اگر در خرداد ماه و اوایل تیرماه به کتابخانه های مرکزی بجنورد مراجعه می کردید جای سوزن انداختن هم نبود اکنون هم استفاده از فضای کتابخانه دهخدای بجنورد و یا دیگر کتابخانه ها، باید از اولین ساعت های صبح مراجعه کرد. این گفته ها، گفته هایی است که یکی از دانشجویان بجنوردی که در کتابخانه دهخدا حضور داشت بیان کرد.
محمد سرایدار افزود: فضای کتابخانه در بجنورد بسیار کم است و با توجه این که در اسفراین تحصیل می کنم در آنجا نیز کتابخانه ای که فضای آن بتواند پاسخگوی مراجعه کنندگان باشد وجود ندارد.
وی بیان کرد: گاه به کتابخانه مراجعه کرده ام اما به علت نبود جا برای مطالعه برگشته ام.
وی تصریح کرد: استفاده از کتابخانه های دیگر که کتاب های مورد نظر برای استفاده ندارد، فایده ای ندارد و بسیاری از مردم و کتابخوان های بجنوردی برای مطالعه به کتابخانه های عمومی این شهر مراجعه می کنند.
کمبود فضای مطالعه در کتابخانه های استان
یک دانش آموز نیز در این مورد گفت: در ایام امتحانات سال تحصیلی به علت آرامش و سکوتی که در کتابخانه ها وجود دارد برای مطالعه به کتابخانه مراجعه می کردم اما به علت کمبود امکانات داخلی کتابخانه ها مثل نور و روشنایی کافی، آب سرد کن و امکاناتی این چنین مجبور به بازگشت می شدم.
وی تاکید کرد: منابع و عناوین کتاب های موجود در کتابخانه ها نیز نیاز به بروز رسانی دارد و بسیاری از کتاب های جدید در کتابخانه ها نیست و یا به به اندازه کافی وجود ندارد تا بتوان از آن استفاده کرد.
یک شهروند دیگر هم گفت: بجنورد و دیگر شهرستان های استان از داشتن کتابخانه مرکزی که پاسخگوی همه امکانات کتابخانه ای باشد محروم است در حالی که با توجه به تعداد دانشجویان و دانش آموزان این استان، لازم است برای مراکز شهرستان ها کتابخانه های مرکزی احداث شود.
علی اصغر توکلی افزود: ساخت کتابخانه مرکزی بجنورد از پنج سال قبل آغاز شده است و بدون داشتن هیچ گونه پیشرفتی در مرحله اسکلت بندی باقی مانده است و تا چند سال دیگر شاید بتوان از آن به عنوان موزه استفاده کرد و یا مانند پروژه فرهنگ سرای بجنورد به تاریخ بپیوندد.
همه امکان دسترسی به کتابخانه های تخصصی را ندارند
یک دانش آموخته رشته کتابداری نیز در این مورد گفت: کتابخانه مرکزی تنها جایی است که می تواند پاسخگوی نیاز همه اقشار کتابخوان و اهل مطالعه باشد.
حمید توحیدی افزود: با توجه به این که همه امکان دسترسی به کتابخانه های تخصصی را ندارند و با توجه به این که تعداد دانشجویان و دانش آموزان سطح شهرستان ها در مقاطع متوسطه بیشتر از دیگر اقشار است، لازم است ساخت کتابخانه مرکزی در خراسان شمالی سرعت بگیرد تا بتواند پاسخگوی نیازهای خراسان شمالی باشد.
وی تاکید کرد: سرانه فضای مطالعه در استان به ازای هر 100 نفر 1.5 متر مربع است در حالی که استاندارد کشوری 2.8 متر مربع است و این تفاوت با توجه به عصر کنونی که عصر اطلاعات است و نیاز به بهره گیری از اطلاعات و کتاب های منتشر شده بیشتر است، لازم است سرانه فضای مطالعه استان هم به استاندارد های تعریف شده برسد.
متولی ساخت کتابخانه ها اداره کل ارشاد است
مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان شمالی در این مورد گفت: متولی ساخت کتابخانه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی است و ما پس از ساخت از آن بهره برداری می کنیم.
علی رحیمی اظهار داشت: ساخت کتابخانه مرکزی هزینه بالایی را می طلبد و بدون اعتبارات دولتی نمی توان به این کار اقدام کرد.
وی اضافه می کند: قرار است امسال در شیروان و اسفراین هم عملیات ساخت کتابخانه مرکزی آغاز شود.
رحیمی با اشاره به کتابخانه های مورد استفاده در سطح استان گفت: هم اکنون از 62 کتابخانه در استان استفاده می شود که از این تعداد 21 کتابخانه مشارکتی و 41 کتابخانه نهادی است که 17 کتابخانه از این تعداد روستایی و 45 کتابخانه شهری است.
وی افزود: 23 کتابخانه روستایی هم در استان در حال ساخت است و اگر کتابخانه های مرکزی بجنورد، شیروان و اسفراین هم ساخته شود با توجه به وسعت آن ها به ویژه کتابخانه مرکزی بجنورد که دو هزار و 800 متر زیر بنا دارد به سرانه مطلوب فضای مطالعه کشور نزدیک می شویم.
رحیمی یاد آور شد: 15 کتابخانه شهری نیز قرار شد با تامین اعتبار 50 درصد استانی و 50 درصد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ساخته شود که اگر این کار انجام شود فضای مطالعه مطلوب تا 20 سال آینده در استان فراهم خواهد شد.
وی تاکید کرد: 399 هزار جلد کتاب در کتابخانه های فعلی استان موجود است و عناوین کتاب ها نیز در چند سال گذشته رشد چشمگیری داشته است.
وی بیان کرد: در حال حاضر هر عضو کتابخانه ها می تواند تا هشت عنوان کتاب بسته به مقطع تحصیلی خود سفارش دهد که از طریق نهاد کتابخانه ها خریداری و برای کتابخانه ها ارسال می شود.
وی ادامه داد: با این طرح مشکل کمبود منابع و نبود دسترسی به بعضی از کتب حل شده است.
وی افزود: در چهار ماه ابتدای سال 284 هزار و 616 نفر به کتابخانه ها مراجعه کرده اند و زیر بنای کتابخانه های استان 12 هزار و 586 متر مربع است.
اعتبارات ناچیز است/ مسئولان از بودجه فرهنگی اعتبار تخصیص دهند
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی بجنورد نیز در این مورد گفت: از زمان پروژه احداث کتابخانه مرکزی بجنورد پنج سال می گذرد.
رضا رضایی اظهار داشت: اعتبار اولیه این پروژه پنج میلیارد ریال بود که در شورای برنامه ریزی به چهار میلیارد ریال کاهش یافت و اکنون نیز سه میلیارد و 800 میلیون ریال برای آن در نظر گرفته شده است.
وی بیان کرد: اعتبارات کم مشکل این پروژه را برطرف نمی کند و باید از اعتبارات فرهنگی نیز برای ساخت آن استفاده کرد.
نظر شما