۵ شهریور ۱۳۹۰، ۱۲:۳۹

دیوار کوتاه نویسندگان و سرنوشت مبهم 100 اثر چاپ نشده

دیوار کوتاه نویسندگان و سرنوشت مبهم 100 اثر چاپ نشده

بیش از یک سال پس از انتصاب بهمن دری به سمت معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ابهام درباره منتفی کردن یک سویه طرح انتشار سری دوم یکصد کتاب از یکصد نویسنده معاصر همچنان باقی است.

به گزارش خبرنگار مهر، بیش از یک سال پس از انتصاب بهمن دری، انتشار سری دوم مجموعه کتاب‌های «یکصد اثر از یکصد نویسنده» که در زمان انتشار سری نخست خود، عناوینی چون «پیشخوانی ادبیات داستانی ایران در خارج از کشور» و نیز «مجموعه بهترین‌ داستان‌های نویسندگان ایران برای کتابخانه‌های عمومی» را دنبال می‌کرد، با ابهام و یا عدم تصمیم‌گیری مشخص روبرو است.

سری نخست این مجموعه در زمان معاونت محسن پرویز در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر و در نمایشگاه کتاب سال 89 نیز رونمایی شد، اما سری دوم از این مجموعه با وجود شناسایی نویسندگانی که از آنها اثر منتشر خواهد شد و حتی سفارش آن و پرداخت حق‌الزحمه آن هنوز رنگی از انتشار بر تن خود ندیده است.

کامران پارسی‌نژاد که با همراهی محمدرضا سرشار، دبیری انتخاب و انتشار این مجموعه و نیز برگزاری جلسات نقد و بررسی این آثار در سرای اهل قلم را بر عهده داشت، در این باره به مهر گفت: این طرح در زمان تصویب و برگزاری خود از جنبه‌های مختلفی قابل تامل بود. نخست اینکه آثار یکصد نویسنده معاصر کشور در قالبی شکیل در کتابخانه‌های کشور و به صورت غیر پراکنده در معرض دید قرار می‌گرفت و دوم اینکه امکان همه خوان شدن این آثار برای مخاطبان به راحتی فراهم می‌شد.

وی ادامه داد: برآورد ما در این باره این بود که در دوره دوم برخی از پیشکسوتان حوزه ادبیات داستانی ایران را هم به این موضوع وارد کنیم  و حتی از نخستین داستان نویسان مدرن ایران را هم سعی داشتیم در این طرح وارد کنیم تا وجه‌ای ملی به خودش بگیرد و در این راه گام‌هایی هم برداشته شد و حتی چند اثر هم جمع آوری شد.

پارسی‌نژاد ادامه داد: وزارت ارشاد، انتشار این مجموعه را که باعث ایجاد شور و شوقی تازه در مخاطبان شده بود و برای آنها به منظور تولید آثار تازه ایجاد انگیزه می‌کرد را در بدعتی تازه منتفی کرد.

وی ادامه داد: ما برای انتشار این مجموعه در سری دوم تفاهمنامه داشتیم و حداقل این بود که با بنده و مشورت و آقای سرشار این مضوع منتفی می‌شد. صرف تغییر مدیریت به نظرم نمی‌تواند موجب خوابیدن طرحی با این اندازه و با اهمیت باشد.

چاپ نمی‌کنیم، ولی حق التالیف می‌دهیم

وی در پاسخ به سئوالی درباره دلیلی که موجب این کار شد نیز گفت: به ما فقط اعلام شد که دیگر تمایلی به ادامه انتشار این مجموعه نداریم؛ در حالی که ما 18 اثر از 100 مجموعه جدید را هم از نویسنده‌ها گرفتیم و حتی حق‌التالیف آن نیز پرداخت شد و می‌شود، اما اعلام کردند که کتابی منتشر نخواهد شد.

پارسی‌نژاد درباره پیگرد حقوقی منتفی کردن یکسویه قرارداد و تفاهمنامه امضا شده نیز گفت: من و آقای سرشار ترجیح دادیم که تابع باشیم. البته کار سختی بود، ولی آقای سرشار از طرح شکایت و پیگیری این موضوع اجتناب می‌کنند.

پیگیر ناشر نباشید؛ از معاونت بپرسید

در همین راستا خبرنگار مهر به سراغ مدیر انتشارات تکا به عنوان ناشر و عامل توزیع این آثار رفت و پیگیر این موضوع شد. احسان الله حجتی که در حال حاضر عهده‌دار این سمت به شمار می‌رود، در این ارتباط گفت: ما سری اول کتاب‌ها را کامل منتشر و حق التحریر آن را نیز پرداخت کردیم. در سری دوم هم من نمی‌دانم چرا قرارداد منتفی شد، اما برخی از آثار به صورت پراکنده می‌آیند و قرارداد انتشارشان منعقد می‌شود. من همین الان که با شما صحبت می‌کنم قرارداد 20 عنوان جدید را امضا کردم که به زودی هم حق التالیف آن پرداخت می‌شود و هم کتاب منتشر خواهد شد.

وی همچنین گفت: تفاهمنامه صورت گرفته با معاونت فرهنگی وزارت ارشاد بوده و ما به عنوان ناشر در آن نقشی نداشتیم و مسئولیتی در برابر علت توقف انتشار آن نیز متوجه ما نیست.

حجتی تاکید کرد: بر اساس اطلاعات من، این تعداد اثری که قرارداد آنها امضا شده در راستای همان طرح در دست چاپ قرار گرفته است.

کد خبر 1393103

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha