به گزارش خبرنگار مهر، با توجه به ویژگی های مردم گیلان به لحاظ فرهیختگی و سطح آگاهی ، کتابخانه به اندازه نیاز در استان وجود ندارد از این رو باید زیر ساخت های لازم در این عرصه به خوبی فراهم شود.
دنیای بزرگ و شگفت انگیز کتاب وکتابخوانی به گروه خاصی و ویژه ای تعلق نداشته وهرفرد باید با کتاب زندگی کند، مطالعه و کتابخوانی باید به عنوان یک نیاز واحساس دائمی لازم و روزانه درمیان عموم رایج و مطرح باشد تا افراد جامعه به خواندن و مطالعه ترغیب شوند و فرهنگ کتاب و کتابخوانی رواج یابد.
یک کارشناس کتابداری و اطلاع رسانی به نقش و اهمیت کتاب و کتابخوانی اشاره کرد و گفت: متاسفانه هنوزعادت به مطالعه جایگاهی در رشد همه جانبه لایه های اجتماع پیدا نکرده است .
علیرضا مجد اظهارداشت: عده ای ازخواندن کتاب سرباز می زنند که باید درپیشگیری ازتوسعه وگسترش بیشتراین آفت با هدف رشد واعتلای فرهنگ عمومی، کوشش و تلاش مضاعفی انجام داد تا این معضل بزرگ را با جدیت و سخت کوشی هرچه تمامتر ازجامعه دورکرد.
این کارشناس کتابداری و اطلاع رسانی گفت: همه انگیزه ها و موانعی که به هردلیل درزمینه کتاب وکتابخوانی ایجاد شده است باید کنار رانده شود و با یاری، کمک، اراده قاطع، تصمیم شکست ناپذیری گرفته و نسبت به احیای کتاب وکتابخوانی اقدام کرد.
وی همچنین با اشاره به اینکه موضوع کتاب و کتابت در رشد حیات اجتماعی تأثیر بسزایی دارد، اظهارداشت: روح یک جامعه در پرتو این مهم بارور می شود و به این دلیل میراث فرهنگی و تمدن اسلامی همیشه مملو از کتابهای بزرگانی است که افتخار جامعه بشری بوده و همه همت اولیای دین اسلام بر این است که بندگان خدا را به سوی روشنایی کتاب رهنمون سازند.
مجد گفت: کتاب از دیرباز، حافظ و احیا کننده تفکر و اندیشه های والا و منبع عظیمی بوده است که طالبان علم، اندیشه و حقیقت را سیراب کرده، ارزیابی شرایط و امکانات موجود فرهنگی مبین این نکته است که امروزه کتاب می تواند به عنوان یک وسیله مطمئن و کار آمد در بهینه سازی فضای فرهنگی جامعه مورد استفاده قرار گیرد.
بدون رشد فرهنگ کتابخوانی در جوامع، نمی توان به رشد هیچ تمدنی دل خوش کرد
وی در ادامه با اشاره به اینکه رشد و توسعه تمدنها، ریشه در رشد فکری و فرهنگی هر جامعه دارد، یادآورشد: بدون رشد فرهنگ کتابخوانی در جوامع، نمی توان به رشد هیچ تمدنی دل خوش کرد.
این کارشناس کتابداری و اطلاع رسانی تأکید کرد: علیرغم رشد رسانه های گوناگون جمعی تاکنون هیچ رسانه ای نتوانسته نقشی را که کتاب در رشد تمدنها داشته ایفا کنند.
به هر حال نقش کتابخانه در انتقال علوم به افراد، بسیار سازنده است، از اینرو کتابخانه را می توان به عنوان کانون همایش صاحب نظران و موزه پرطراوت اندیشمندان درنظر گرفت.
این نهاد کانونی می تواند بالندگی و شکوفایی استعدادهای دانش آموزان و دانشجویان را به ارمغان آورده و در فرجام به تولید اندیشه، دانش و رشد فرهنگ مطالعاتی جامعه منجر شود.
در این ارتباط مدیرکل کتابخانه های عمومی استان گیلان از فعالیت 99 کتابخانه رسمی و مشارکتی در استان خبرداد و افزود: از این تعداد 74 کتابخانه رسمی و 25 کتابخانه مشارکتی است و این کتابخانه ها 73 هزار و 285 عضو دارند.
محمد احمدی پور همچنین از به امانت دادن یک میلیون و400 هزار جلد کتاب در سال گذشته اشاره کرد و اظهارداشت: در کتابخانه های استان 66 هزار و 400 جلد کتاب موجود است، پارسال یک میلیون و 550 هزار نفر به کتابخانه استان مراجعه کردند.
تمامی کتابخانه های گیلان به سیستم مدیریت کتابداری و نمایه نشریات مجهز هستند
مدیرکل کتابخانه های عمومی گیلان گفت: تمامی کتابخانه های گیلان به سیستم مدیریت کتابداری و نمایه نشریات مجهز هستند و همینطور یک میلیون و 200 هزار مقاله دربخش های مختلف هر کتابخانه وجود دارد.
وی در ادامه از تشکیل 50 انجمن کتابخانه در استان خبرداد و افزود: در این انجمنها 250 نفر عضو حقیقی و 134 نفر عضو حقوقی هستند.
احمدی پور یادآورشد: در حال حاضر 35 کتابخانه در استان به اینترنت مجهز است و پارسال 25 هزار نفر از این امکان استفاده کردند.
26 هزار مترمربع فضای فیزیکی کتابخانه ای در گیلان وجود دارد
مدیرکل کتابخانه های عمومی گیلان از وجود 26 هزار متر مربع فضای فیزیکی کتابخانه ای در استان خبر داد و بر ضرورت هدایت و سوق دادن نسل جوان جامعه به سمت کتابخانه ها تاکید کرد.
وی افزود: در حال حاضر جذب نسل جوان از داخل پارکها به محیط امن کتابخانه ها یک ضرورت اجتناب ناپذیر است.
احمدی پور همچنین با اعلام اینکه در سالن هیچ کتابخانه عمومی گیلان همزمان دختر و پسر استفاده نمی کنند، اظهارداشت: در فضای کتابخانه ها نظارت و کنترل بیشتری اعمال می شود.
مدیرکل کتابخانه های عمومی گیلان با بیان اینکه هم اکنون 157 کتابدار در کتابخانه های عمومی استان فعالیت دارند، گفت: از این تعداد 87 درصد خانم هستند.
وی درادامه با اشاره به اینکه درگیلان 26 هزار مترمربع فضای فیزیکی کتابخانه ای وجود دارد، یادآورشد: همچنین بیشترین حجم دستگاه های نرم افزاری به غیراز آموزش و پرورش مربوط به کتابخانه های عمومی استان است.
سرانه مطالعه در گیلان 84 دقیقه در روز است
احمدی پور با اعلام اینکه سرانه مطالعه در استان 84 دقیقه در شبانه روز و در کشور 74 دقیقه است، افزود: استان گیلان به عنوان فرهنگی ترین استان کشور است و در برآورده کردن نیازهای فرهنگی مردم استان باید همتی مضاعف به خرج داد.
وی همچنین در خصوص مصوبات سفر ریاست جمهوری به استان در بخش کتابخانه ها اشاره کرد و گفت: احداث شش کتابخانه دو هزار و 200 مترمربعی در شش شهرستان و احداث چهارکتابخانه 650 متر مربعی در منجیل، چمخاله، بره سر و شلمان از سوی دستگاههای اجرایی پیگیری می شود.
مدیرکل کتابخانه های عمومی گیلان در ادامه رسانه ملی را به عنوان موثرترین رسانه فرهنگ ساز در جامعه معرفی کرد و یادآورشد: صدا و سیمای استـان می تواند به منظور اطلاع رسانی به عموم اقشار جامعه با تهیه برنامه های با محتوای معرفی کتاب و آشنایی به محیط کتابخانه و کتابخوانی نقش اساسی را ایفا کند.
شهرداری رشت آماده ایجاد کتابخانه عمومی مشـارکتی است
شهردار کلانشهر رشت نیز در این باره گفت: در پرداخت معوقات نیم درصد درآمدهای شهرداری به کتابخانه های عمومی متعهد هستیم و این شهرداری با هدف استفاده بیشتر شهروندان از فضای کتابخانه و کتابخوانی آماده ایجاد کتابخانه عمومی مشـارکتی با اداره کل کتابخانه های عمومی استان است.
محمود فریدونی افزود: کتاب به عنوان میراث ماندگار و سودمند، پدیده ای شکوهمند و با ارزش و عنصری رشد آفرین و روشنگر در پهنه زندگی بشر معرفی شده است.
وی همچنین با بیان اینکه اهمیت کتاب به عنوان یکی از مهمترین ابزار انتقال فرهنگ و تمدن بشری بر کسی پوشیده نیست بر لزوم ترویج فرهنگ کتابخوانی با استفاده ازابزارهای نوین و برنامه ریزی هوشمند تاکید کرد.
بدین ترتیب کتابخانه به عنوان گنجینه دانش بشری، سهیم شدن در پیشرفت دانش و حلقه ارتباطی مهم در زنجیره پیشرفت دانش خواهد بود که باید به این مهم توجهی ویژه شود.
در این ارتباط رئیس انجمن کتـابخانه های عمومی استان گیلان کتاب را مهمترین و ارزشمندترین میراث بشری دانست و گفت: رشد ارتقای فرهنگی و ارزشی هر جامعه به میزان برخوداری از کتاب و کتابخوانی مردم آن جامعه وابسته است.
لزوم تشکیل انجمن خیران کتابخانه ساز در گیلان
مهدی سعادتی در ارتباط با نقش بزرگ خیران افزود: خیرینی که عهده دار ساخت مدارس و اماکن فرهنگی در استان هستند می توانند در راستای تشکیل انجمن خیران کتابخانه ساز استان هم فعالیتی تأثیرگذار و ماندگار داشته باشند.
وی در ادامه همکاری همه ادارات و سازمانهای استان را به منظور ارتقای فرهنگ مطالعه مفید لازم و ضروری دانست و افزود: امسال پروژه های ارزشمند کتابخانه های عمومی استان که در سفر سوم ریاست جمهور تصویب و ابلاغ شده است اجرایی می شود، اعتبار این پروژه ها 10 میلیارد ریال است.
استاندار گیلان همچنین با اعلام اینکه گسترش فرهنگ کتابخوانی در جامعه نیازمند برنامه ریزی است، اظهارداشت: گسترش این فرهنگ نیازمند برنامه کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت است.
وی همچنین با اشاره به جایگاه کتاب در بین رسانه های دیداری، شنیداری و نوشتاری گفت: هدف دولت نیز نهادینه کردن فرهنگ کتاب و کتابخوانی در جامعه است.
کتابخوانی بزرگترین هدیه به هر شهروند است
سعادتی با اعلام اینکه کتابخوانی بزرگترین هدیه به هر شهروند است، یادآورشد: در صورتی می توان کتاب را در دسترس همه مردم قرار داد که این امر سرآغازی برای حرکتهای پرشتاب به سوی کتاب و کتابخوانی در جامعه باشد.
به هرحال خانواده به عنوان اصلی ترین رکن پرداخت به کتاب کتابخوانی، آموزش و پرورش و سوق دادن دانش آموزان به سوی مطالعه جانبی، اهمیت مدیران به بحث اطلاعات و آگاهی و ارزش آن در محیط کاری و دسترسی آسان اقشار مختلف مردم به کتابخانه در تمام نقاط شهری و روستایی از جمله موضوعاتی است که می تواند در ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در جامع موثر باشد.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در این زمینه با اشاره به اهمیت کتابخوانی و مطالعه در جامعه گفت: توسعه کتابخانه ها در مناطق روستایی ضروری تر از مناطق شهری است.
اسدالله عباسی افزود: مردم روستاها به دلیل کم برخوردار بودن از امکانات رفاهی علاقه بیشتری به کتابخوانی و مطالعه دارند و این امر ضرورت احداث کتابخانه در مناطق روستایی را بیشتر کرده است.
استفاده از ظرفیت های مردمی برای توسعه کتابخانه امری ضروری است
وی همچنین بر استفاده از نظر اندیشمندان به جهت استفاده از طرح های نوآورانه در راستای افزایش سطح مطالعه در جامعه تاکید کرد و گفت: استفاده از ظرفیت های مردمی برای توسعه کتابخانه امری ضروری است.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به اینکه ترویج فرهنگ کتابخوانی در جامعه به ویژه در میان جوانان در راستای مقابله با هجمه فرهنگی ضرورتی اجتناب ناپذیر است، گفت: برای گسترش فرهنگ کتابخوانی در جامعه باید نیاز مخاطبان شناسایی شود.
وی ادامه داد: برای دستیابی به این مهم مسئولان کتابخانه ها راههای مختلف جذب مخاطبان را شناسایی کنند و با اجرایی طرح ها و برنامه های جدید جوانان را به سمت کتابخانه ها سوق دهند.
بدون شک گیلان دارای پیشینه غنی در حوزه کتاب و کتابخوانی است بطوریکه سرانه آمار مطالعه در این استان از میانگین کشوری نیز بیشتر است، اگر شرایط خوب فراهم شود مردم استان مستعد هستند تا بهترین کتابخوانها باشند و کتابخوانی می تواند موجب افزایش ظرفیت ها و پروش استعدادها شود.
نظر شما