۱۲ مهر ۱۳۹۰، ۱۴:۱۶

مهر گزارش می دهد/

فعالیت 43 نشریه و 10 خبرگزاری در قزوین/ رپرتاژ آفت مطبوعات

فعالیت 43 نشریه  و 10 خبرگزاری در قزوین/ رپرتاژ آفت مطبوعات

قزوین - خبرگزاری مهر: با فعالیت 43 نشریه و 10 خبرگزاری فعال استان قزوین از جایگاه مناسب رسانه ای در کشور برخوردار است.

به گزارش خبرنگار مهر، رسانه ها در شرایط کنونی از مهمترین دستاوردهای پیشرفت بشری و یکی از با ارزش ترین وسایل آگاهی رسانی همگانی هستند که پیوسته و با سرعت سرسام آوری به دلیل جایگاه و اهمیت کلیدی و طبق نیازمندی متقاضیان در حال گسترش و فراگیری هستند. 

در این میان استان قزوین به عنوان یکی از استانهای شاخص در بخشهای صنعتی، کشاورزی و گردشگری در حال حاضر از جایگاه رسانه ای مناسبی برخوردار است و توانسته علیرغم حساسیت کار رسانه ای در استانی سیاسی در مسیر اطلاع رسانی عمومی و نیز توسعه این خطه از میهن اسلامی گامهای ارزشمندی بردارد.
 
در این گزارش با نگاهی اجمالی به وضعیت رسانه های استان دیدگاههای استاندار، معاون فرهنگی ارشاد و تعدادی از فعالان رسانه ای استان را نیز جویا شده ایم.
 
فعالیت 43 نشریه مکتوب در استان قزوین
 
مهدی رمضانی معاون فرهنگی هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین در گفتگو با خبرنگار مهر با تشریح وضعیت رسانه ای استان گفت: در حال حاضر در استان 43 نشریه مکتوب فعالیت می کند که 17 نشریه عمومی و 17 نشریه تخصصی و 9 نشریه ویژه و اختصاصی هستند.
 
رمضانی تصریح کرد: روزنامه های فعال استان به نامهای ولایت و صبح قزوین در حال انتشار است و 12 هفته نامه، هفت ماهنامه، 18 فصل نامه و یک دو شماره در هفته در این استان مجوز فعالیت گرفته و در عرصه اطلاع رسانی حضور دارند.
 
16 نشریه غیر فعال
 
معاون فرهنگی هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین یادآور شد: از مجموع نشریات استان 16 نشریه تخصصی غیر فعال هستند که علت عدم نشر آنها این است که به دلیل تخصصی بودن باید گرید علمی (گواهی اعتبار علمی) از وزارت علوم دریافت کنند که به همین دلیل در نوبت کسب درجه علمی هستند و متوقف شده اند.
 
10 خبرگزاری فعال
 
این مسئول فرهنگی یادآور شد: خوشبختانه در استان قزوین خبرگزاریها در چند سال اخیر توانسته اند فعال و پر تحرک ظاهر شوند که در حال حاضر 10 خبرگزاری مهر، فارس، ایرنا، برنا، ایسنا، ایلنا، ایکنا، شبستان، آریا و موج در عرصه اطلاع رسانی حضور موثر دارند که فعالیت سه خبرگزاری مهر، فارس و ایرنا شاخص تر است.
 
وی وضعیت کمی رسانه های استان را مطلوب دانست و گفت: از نظر تعداد نشریات منتشر شده در وضعیت مناسبی قرار داریم و توجه به کیفی سازی در عرصه اطلاع رسانی در سالهای اخیر با برگزاری کارگاههای آموزشی و جشنواره ها شتاب بیشتری پیدا کرده است.
 
وجه تمایز رسانه ای استان قزوین 
رمضانی اظهارداشت: چند اتفاق مهم وجه تمایزی رسانه ای استان قزوین در کشور شده است که از جمله آنها فعالیت خانه مطبوعات بدون حاشیه در مسیر منافع فعالان رسانه ای است.
 
وی افزود: منتخبان خانه مطبوعات استان دغدغه حل مشکلات صنفی رسانه ها و کار تخصصی در حد توان خود را دارند و در دوره جدید فعالیت خود این موضوع را سر لوحه کار خود قرار داده اند که توانسته اند ضمن انسجام بخشی به وحدت رسانه ای به حرفه ای شدن اطلاع رسانی کمک کنند.
 
معاون فرهنگی هنری اداره کل  ارشاد استان جشنواره مطبوعات استان را در ردیف جشنواره های کیفی و خوب کشور ذکر کرد و اظهارداشت: جشنواره مطبوعات علیرغم همه نقاط ضعف و قوت با توجه به استمرار در برگزاری در یک بازه زمانی پنج ساله توانسته است فعالان رسانه ای را دور هم جمع کند و آثار ارائه شده ستودنی است.
 
وی گفت: نگاه ما این است که برپایی جشنواره مطبوعات فقط برای گرفتن جایزه نباشد بلکه به سمت کیفی سازی حرکت کند لذا با برگزاری دوره های تخصصی در حاشیه جشنواره و نقد و بررسی آثار رسانه ای با تشکیل تیم آموزشی در این دوره ملاک های انتخاب آثار برتر اعلام می شود و شاخص ها و الگوهای تولید یک خبر خوب و رسانه ای مناسب به فعالان رسانه ای ارائه خواهد شد.
 
رمضانی افزود: برگزاری جشنواره مطبوعات موجب شده است تا انگیزه بیشتری در چهره های مطبوعاتی ایجاد شود و حرکت رو به رشد و ترقی و تعالی شتاب بیشتری گیرد. 
 
دوره های تخصصی خبرنگاران اولویت دارد
 
وی برگزاری دوره های تخصصی ویژه خبرنگاران را در اولویت برنامه های امسال اداره ارشاد عنوان کرد و گفت: در سال قبل یک دوره تخصصی و امسال هم یک دوره در پنج حوزه تخصصی برگزار شد که با برپایی یک دوره دیگر آموزشی این روند تداوم خواهد یافت.
 
رسانه های قانون مدار تشویق و حمایت می شوند
 
رمضانی اضافه کرد: سیاست امسال ما به گونه ای است تا تفاوت بین نشریاتی که قانون مند حرکت می کنند و آنهایی که به رسالت حرفه ای و اخلاقی پایبند نیستند مشخص شود و به دنبال آن هستیم تا با استفاده از همه ظرفیتهای قانونی از رسانه های قانونمند و اخلاق گرا حمایت کنیم.
 
وی یادآورشد: در حمایت از خبرنگاران با راه اندازی صندوق اعتباری حمایت از هنرمندان و خبرنگاران زمینه ارائه تسهیلات لازم به اعضاء فراهم شده که با عضویت 130 فعال رسانه ای در این صندوق تا کنون 63 بیمه شده تامین اجتماعی، هشت متقاضی بیمه و 15 متقاضی بیمه تکمیلی تعیین وضعیت شده اند و 25 نفر نیز وام یک تا دو میلیون تومانی دریافت کرده اند.
 
 
رمضانی بیان کرد: سال گذشته مجوز فعالیت 14 نشریه صادر شد و امسال پرونده سه نشریه (یک هفته نامه و دو نشریه تخصصی) در هیئت نظارت در حال بررسی است.
 
معاون فرهنگی هنری اداره کل ارشاد استان قزوین همچنین گفت: به عنوان متولی امور رسانه ای از نقد سازنده حمایت کرده ایم و اجازه نداده ایم هیچ رسانه ای به دلیل انتقاد و انعکاس مسائل دچار مشکل شود و با ایجاد فضای باز مطبوعاتی از رسانه ها انتظار داریم ارزشهای اخلاقی، مذهبی و قانونی را رعایت کرده و در انعکاس اخبار به رسالت خطیر خود عمل کنند.
 
وی تصریح کرد: اگر نشریه ای موازین قانونی را در کار خود رعایت کند از حمایت همه جانبه ارشاد استان برخوردار خواهد شد.
 
اعتبارات جوابگوی نیاز نشریات استان نیست
 
وی از کمبود یارانه و اعتبارات حوزه مطبوعات به عنوان یکی از مشکلات موجود نام برد و یادآورشد: با توجه به افزایش کمی مطبوعات در هر سال اعتبارات جوابگوی نیازها نیست که این موضوع مشکلاتی را برای مطبوعات محلی ایجاد می کند که در صورت واگذاری اختیارات استان می توان در توزیع اعتبارات و یارانه نشریات دقیق و عادلانه تر عمل کرد.
 
رمضانی از رسانه ها خواست به رسالت فرهنگی خود عمل کنند و در توسعه و پیشرفت استان، افزایش آگاهی مردم کمک کنند.
 
وی گفت: اگر مدیران مسئول با نگاه اخلاقی و سعه صدر با کار تخصصی در مطبوعات فعالیت کنند می توانند در تحول استان نقش آفرین بوده و زمینه حل مشکلات و ارائه خدمات بیشتر به مردم را فراهم کنند.
 
علی محمد مرادی خبرنگار پیشکسوت روزنامه کار وکارگر  نیزمعتقد است: فعالیت رسانه ها در برخی موارد ضعیف و با موضع گیری است و قضاوت یک طرفه مشکل ساز شده است.
 
وی عنوان کرد: برخی خبرگزاریهای استان مانند مهر و فارس در استان خوب و حرفه ای کار می کنند و اخبار جامعی دارند اما برخی دارای ضعف هستند که باید برطرف شود.
 
مرادی عدم تعامل برخی مدیران دستگاههای اجرایی با رسانه ها را از مشکلات موجود می داند و می گوید: متاسفانه برخی مدیران از رسانه و خبرنگار گریزان هستند که شاید به دلیل ضعف کاری آنهاست که نمی خواهند این نقص ها مشخص و منعکس شود زیرا با شفاف سازی رسانه ها افراد فعال و خدمتگزار برای مردم مشخص می شود.
 
وی فعالیت روزنامه های سراسری در استان را موفق تر از بقیه دانست و یادآور شد: با توجه به محدودیت حرفه ای خوشبختانه نمایندگان روزنامه های سراسری با ارائه اخبار کیفی توانسته اند موفق عمل کنند که جای تقدیر دارد.
 
مرادی تصریح کرد: به نظر من نشریات استان از نظر کمی و کیفی رشد مناسب نداشته اند و محدودیت برای فعالیت خبرنگاران در استان در سالهای اخیر بیشتر شده است.
 
استاندار: خبرگزاری های استان قزوین حرفه ای تر عمل کرده اند

استاندار قزوین در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به رسالت مهم خبرنگاران در توسعه و پیشرفت استان گفت: از آنجا که در یک جامعه اسلامی زندگی می کنیم انتظار داریم فعالیت رسانه ای ما نیز اخلاقی باشد و رسانه ها شفاف و دقیق عمل کنند.
 
احمد عجم  افزود: باید خبر را از تحلیل و نظر جدا کنیم و اگر هم می خواهیم خبر را تحلیل کنیم باید شرایط آن را بلد باشیم و آنالیز و تجزیه خبر موجب نشود تا اصل خبر زیر سوال برود و به خبر پیرایه ببندیم.
 
اوی تصریح کرد: در برخی موارد دیده می شود که مطبوعات گزینشی می نویسند در حالی که باید دنبال اطلاع رسانی سیال و شفاف باشند.
 
آموزش خبرنگاران ضروری است
 
استاندار قزوین یادآورشد: مطبوعات استان نیاز به آموزش دارند تا اطلاع رسانی دقیق و شفاف شود، به هرحال در همه جا ممیزی وجود دارد و من مخالف آن نیستم .باید به گونه ای حرکت نشود که حقایق را جایگزین کنیم و قلب واقعیت شود بلکه باید به حوزه آموزش بپردازیم و بیشتر سراغ کارهای حرفه ای برویم و در مسیری گام برداریم که مطبوعات در توسعه استان شرکت کنند نه اینکه فقط ایراد بگیرند.
 
وی اظهارداشت: از خبرنگاران به عنوان افراد تاثیرگذار جامعه انتظار داریم در کارهای مهم وارد شوند و برای نمونه سند توسعه استان را نقد کنند، کارهای بزرگی مانند CDS شهری در استان اتفاق افتاده که نباید از منظر رسانه ها پنهان بماند بلکه خبرنگاران حرفه ای می توانند در این حوزه وارد شوند اما متاسفانه برخی این اطلاعات تخصصی را ندارند و به حاشیه می روند.
 
استاندار حفظ استقلال مطبوعات را مهم دانست و گفت: نگاه ما این است که نشریات سرپا بایستند و مخاطبشان را از دست ندهند لذا باید اطلاعات خود را در همه زمینه ها افزایش دهند تا بتوانند حرفه ای عمل کنند.
 
وی نقش رسانه های مجازی مکتوب را بسیار مهمتر از مطبوعات عنوان کرد و افزود: امروزه دسترسی به اینترنت بسیار آسان شده و با یک تلفن همراه می توان به راحتی وارد اینترنت شد و در جریان خبرهای دنیا قرار گرفت لذا رسانه های مجازی بی بدیل هستند و حتی از دیداری نیز مهم ترند چون ماندگار و قابل دسترسی است و همیشه در منظر قضاوت قرار دارد.
 
خبرگزاری مهر معقول و منطقی 
 
عجم  با تقدیر از تلاش همه رسانه های استان گفت: به اعتقاد من در بین خبرگزاری ها، مهر تاکنون منطقی و معقول حرکت کرده و از رسانته های موفق استان است و ایرنا نیز در انعکاس اخبار درست موفق بوده و در بین روزنامه ها نیز از ایران ( ایران زمین، بخش محلی استان ) تشکر می کنم.
 
وی یادآورشد: در کل از همه اصحاب رسانه راضی هستم ولی بهتر است در نوع فعالیتها تجدید نظر شده و فعالیت ها حرفه ای شود که در این راستا آموزش می تواند ما را به این هدف برساند که توصیه می کنم کمی از تعصبات فاصله بگیریم و اگر نقد می کنیم نقد ما منصفانه باشد.
 
عجم افزود: خبرنگار باید صداقت داشته و امانتدار باشد و این ویژگی لازمه کار همه خبرنگاران است زیرا اگر یک خبر قلب شود خلاف امانتداری است.
 
استاندار قزوین تصریح کرد: به نظرم خبرگزاری ها در استان موفق تر و حرفه ای تر از مطبوعات هستند چون در سطح ملی کار می کنند و مخاطب کشوری دارند مسائل استان را راحت تر به گوش دیگران می رسانند و خوشبختانه حرفه ای هم کار کرده اند اما همچنان انتظار داریم که در انعکاس اخبار استان بیشتر تلاش کنند بویژه از مطبوعات ملی و روزنامه های سراسری صاحب نام توقع داریم در انعکاس خدمات استان پر رنگ تر عمل کنند.
 
رپرتاژ آگهی/ آفت خبرنگاری
 
دادگر خانبان با 52 سال سن از پیشکسوتان عرصه مطبوعات استان که سرپرستی روزنامه اطلاعات را بر عهده دارد از خبرگزاری های استان به عنوان شاخص عرصه اطلاع رسانی یاد می کند و می گوید: خبرهای خبرگزاری های استان به روز است اما مطبوعات ما وابسته به پول شده اند و بیشتر دنبال آگهی هستند تا خبر و گزارش تولیدی، هر چند در روزنامه خود تلاش کرده ایم از این وضعیت دور شویم اما برخی این فضا را آلوده می کنند.
 
وی افزود: در گذشته خبرنگار قداست و جایگاه خاصی داشت اما از وقتی آگهی نامه ها رواج یافته ارزش رسانه ها  کمتر شده و به محض اینکه با مدیری صحبت می کنی فکر می کند دنبال آگهی آمده ایم و آنقدر ذهنیت مدیران خراب شده که کمتر با خبرنگاران ارتباط برقرار می کنند.
 
خانبان افزود: به نظرم رسانه های مجازی بهتر کار می کنند چون دنبال آگهی نیستند و فقط خبر تولید می کنند و خوراک بسیاری از مطبوعات محلی توسط آنها تامین می شود، هر چند تنظیم و نگارش برخی بدون پردازش  است اما در استان خبرگزاری مهر و فارس خیلی خوب عمل کرده اند و فارس در سرعت و مهر در کیفیت نگارش حرف زیادی برای گفتن دارند.
 
وی تصریح کرد: باید موضوع خبر و آگهی در رسانه تفکیک شود و هر کدام در جای خود مورد توجه قرار گیرد، به هر حال مطبوعات وابسته به آگهی هستند اما نباید همه فعالیت آنها در آگهی خلاصه شود و نماینده مطبوعات در جلسات پوششی و یا مصاحبه ها به جای فکر کردن روی خبر و گفتگو دنبال آگهی نباشد.
 
این خبرنگار گفت: اداره ارشاد هم وظیفه دارد در خصوص رعایت موارد قانونی نظارت کند و تذکر دهد تا مسیر درست طی شود زیرا برخی هفته نامه ها از صفحه اول تا صفحه آخر گزارش ویژه و آگهی دارند و درصد کمی از صفحات خود را به درج خبر اختصاص می دهند در حالیکه باید مشکلات مردم را منعکس کنند.
 
پیشکسوتان دلسرد شده اند
 
خانبان اظهارداشت: تعداد نشریات استان به نظرم کافی است . در سالهای گذشته مجوزهای زیادی صادر شده و کسانی وارد این عرصه شده اند که بدون تخصص حرفه ای و یا گذراندن دوره ای توانسته اند جواز کار بگیرند که این کار موجب دلسردی پیشکسوتان و اهل فن شده و آنها را بی انگیزه کرده است.
 
وی گفت: نظارت ارشاد و بررسی صلاحیت افراد در دادن مجوز نشریه ضعیف است و مشکل دیگر نبود افراد حرفه ای در کار خبرنگاری است که باید این مسئله پیگیری و حل شود.
 
فرض الله فرامرزی از دیگر پیشکسوتان مطبوعاتی استان قزوین در این باره گفت: فعالیت مطبوعات از دو منظر درون سازمانی و برون سازمانی قابل تامل است که در بخش درون سازمانی مسائلی از قبیل مشکلات نقدینگی، کاهش میزان درآمدهای ناشی از آگهی ها، عدم حمایت های دولتی در تامین برخی اقلام مورد نیاز نشریات که تقریبا رکن اصلی حیات نشریات هستند مانند کاغذ، زینک، فیلم بویژه برای نشریات منتقد دولت مشکل ساز شده است.
 
این خبرنگار تصریح کرد: در کنار این مسائل عدم انتقاد پذیری مسئولان مشکلات را مضاعف کرده و کار در رسانه را با استرس و اضطراب خاصی روبرو کرده است.
 
وی گفت: در بخش درون سازمانی هم نبود فضای مناسب مطبوعاتی در بیان و ابراز برخی مسائل و رقابت غیراصولی و نامهربانانه برخی نشریات که به ظاهر همسو با دولت هستند ما را رنج می دهد و متاسفانه در این مورد فضا به  قدری آلوده شده که امکان فعالیت سالم را برای نشریات منتقد دولت سخت کرده است.
 
فرامرزی یادآورشد: عدم حمایت مسئولان از نشریات هم به مشکلات دامن می زند و در این میان عدم استفاده از خبرنگاران حرفه ای و ماهر موجب کاهش کیفیت کار خبررسانی شده بطوری که افراد بیکار بدون دانش و تخصص و انگیزه و فقط برای مشغول شدن در یک کار وارد این عرصه می شوند که به جایگاه رسانه آسیب جدی می زند.
 
وی گفت: این مسئله در کنار محدودیتی که در انتشار وجود دارد موجب شده رسانه هایی که پل ارتباطی مردم و مسئولان نامیده می شوند در عمل نتوانند به رسالت خود عمل کنند و باعث آزردگی مسئولان هم شوند.
 
خبرگزاری های استان جایگاه بهتری دارند
 
این خبرنگار با سابقه جایگاه خبرگزاری های استان را بهتر از نشریات دانست و اظهارداشت: خبرگزاریها از آنجا که هزینه مطبوعات را ندارند و از گرفتن آگهی پرهیز می کنند و تنها دغدغه خبر را دارند، توانسته اند رسالت خود را بهتر انجام دهند.
 
فرامرزی گفت: خبرگزاری مهر و فارس در استان بهتر از دیگران عمل کرده اند و تولیدات خوبی دارند که به سایر نشریات هم کمک می کنند.
 
رحیم سرکار  سردبیر هفته نامه حدیث قزوین که شغل معلمی دارد و با قلم شیوا و بسیاری اوقات تیز و انتقادی خود در استان شاخص است در خصوص موضوع گزارش مهر دیدگاه خود را بیان کرد.
 
سرکار گفت: به دلیل بی دقتی در واگذاری برخی نشریات استان متاسفانه این نشریات جدید با مشکلات مدیریتی، مالی و کادر حرفه ای مواجهند و در دولت نهم هم با هدف ارائه آمار توسعه اطلاع رسانی در کشور، نشریاتی مجوز گرفتند که توان تخصصی ندارند و افزایش یکباره تعداد نشریات هم برای فعالان جدید و هم قدیمی مشکلات زیادی را ایجاد کرده است.
 
وی افزود: به دلیل فضای موجود در استان مدیران دستگاههای اجرایی حاضر به گفتگو با نشریات منتقد نیستند و لذا عرصه برای فعالیت  نمایندگان دولتی بهتر فراهم شده و رسانه ها مجبور می شوند فقط دیدگاه یک طیف خاص را منعکس کنند.
 
سرکار یادآورشد: در این فضا رسانه ها ترجیح می دهند دنبال خبر رسانی راحت و بی دغدغه بروند تا پاسخگو نباشند و استفاده از اخبار رسانه های مجازی و خبرگزاریها بهترین شیوه ممکن است.
 
سردبیر حدیث قزوین اظهارداشت: اگر معتقد به چند صدایی هستیم باید عدالت را در توزیع امکانات، حمایتها و فشاریهای مطبوعاتی هم رعایت کنیم تا رقابت جدی شود.
 
وی گفت: هدایت آگهی ها به سمت روزنامه های طرفدار دولت، فشار های پنهان و آشکار به مطبوعات منتقد و ترویج نشریات زرد با سیاست های نظام هماهنگ نیست و در حالی که در تهران فضا برای فعالیت نشریات منتقد کاملا فراهم شده متاسفانه در استان راههای درآمد ما را بسته اند، فشار زیاد است و از دادن امکانات دولتی به ما خودداری می شود.
 
این خبرنگار همچنین گفت: فعالان سیاسی هم به دلیل مشکلات موجود خودسانسوری می کنند و حاضر به گفتگوی شفاف و طرح مسائل نیستند، در دفتر هفته نامه ما حاضر نمی شوند و از پذیرش خبرنگار ما برای مصاحبه خودداری می کنند که فضا را محدود کرده است.
 
استاندار از نشریات حمایت کند
 
سرکار از استاندارقزوین به عنوان نماینده عالی دولت در منطقه خواست با حمایت از همه نشریات منتقد و دولتی زمینه اطلاع رسانی شفاف، صادقانه و حرفه ای را در استان فراهم کند تا مشکلات و نواقص نیز شناسایی و برای حل آن اقدام شود.
 
وی افزود: وقتی همه این مشکلات را کنار هم می گذاریم ناچار می شویم به سمت آگهی، خبرهای رسانه های مجازی و تملق و چاپلوسی هدایت شویم که کار راحت، بی دغدغه و بی حاشیه ای است. 
 
خبرگزاریها عالی کار کرده اند
 
سرکار در خصوص وضعیت خبرگزاریهای استان هم اینچنین گفت: به اعتقاد من خبرگزاریهای استان عالی کار کرده اند و اگر آنها نبودند ما نشریات محلی فلج می شدیم . با قاطعیت می گویم حیات نشریات استان بسته به فعالیت خبرگزاریهاست و اگر فارس و مهر در استان نبودند بسیاری از نشریات ما معطل می ماندند.
 
وی یادآورشد: کیفیت خبرگزاریهای استان متفاوت است و فکر می کنم برنا، ایلنا، فارس و مهر توانسته اند رضایت مخاطب را جلب کنند و موفق هستند.
 
سرکار گفت: جسارت خبرگزاری فارس و کیفیت خبرهای مهر در استان ما را اقناع می کند.
 
این  فعال رسانه ای گفت: اگر دیالوگ بین مطبوعات و اداره ارشاد، استانداری و سایر ادارات برقرار شود تا آنها دیدگاهها و صحبت های مارا مستقیم بشنوند و ما هم از نیازها و درخواست های آنها مطلع شویم به نظر می رسد توهم و برداشت های غلط برطرف شده و فضا برای کار حرفه ای در استان بیشتر فراهم خواهد شد.
 
این بار به سراغ صاحب امتیاز اولین روزنامه استان که چند دهه در عرصه مطبوعات صاحب تجربه،فکر و اندیشه است و همواره به صورت حرفه ای کار خود را دنبال کرده رفتیم..
 
عبدالعظیم موسوی که از سال 62 وارد این عرصه شده توانست با پیگیری فراوان مجوز روزنامه شدن ولایت قزوین را بگیرد و این استان را پس از سالها صاحب روزنامه ای وزین کند.
 
موسوی در مورد وضعیت کمی و کیفی نشریات استان به خبرنگار مهر گفت: وضعیت کمی نشریات به معنای تنوع آن خیلی زیاد و بیشتر از ظرفیت استان است چون ما دو یا سه گروه حرفه ای داریم که نشریه چاپ می کنند که گرایش اقتصادی دارند تا فرهنگی و همین افراد در نشریات جدید هم وارد شده اند و پشت صحنه  یا مستقیم چند نشریه را اداره می کنند.
 
موسوی افزود: متاسفانه مجوز بگیران جدید نشریات روزنامه نگار نیستند بلکه وقتی دیده اند عده ای در نوبت هستند و ورود آنها هیچ هزینه ای هم ندارد وسوسه شده و وارد گود شده اند تا توشه ای برای خود بردارند اما تخصص و هنر کار را ندارند لذا هم خود و هم دیگران را دچار مشکل کرده اند.
 
این فعال رسانه ای تصریح کرد: صاحبان چهار یا پنج نشریه جدید استان یا کشتی گیر یا کارمند و یا شاغل جای دیگر هستند و کمتر شخص رسانه ای وارد کار شده لذا باید اداره ارشاد که بدون نگاه تخصصی به این افراد مجوز داده شرایطی را تعیین کند و از آنها مقاله، تحلیل و یا خبری بخواهد و عیار آنها را مشخص کند.
 
وی گفت: افراد فاقد تخصص وقتی وارد کار می شوند چون توان اجرایی ندارند معمولا نشریات را به افراد حرفه ای واگذار می کنند که نگاه اقتصادی و رپرتاژ آگهی دارند و به همین دلیل ادارات و نهادها را در فشار قرار می دهند تا با تزریق مالی آنها را سر پا نگه دارند و از فضای خبری و رسالت رسانه ای دور می شوند.
 
موسوی بیان کرد: نشریات جدید که جنبه خبری ندارند و برخی نشریات قبلی هم به صورت خانوادگی و زن و شوهری اداره می شود و از خبرگزاریها بهره می گیرند تا بخش خبری خود را تامین کنند و رقابت آنها خارج از اصول حرفه ای است.
 
وی گفت: کار غیرحرفه ای نشریات به آنجا رسیده که برخی ادارات به ستوه آمده اند و در یک مصاحبه مطبوعاتی استاندار یا مدیرکل 50 نفر با نام خبرنگار حضور پیدا می کنند که جایگاه رسانه ای را پائین می آورد.
 
مدیر مسئول روزنامه ولایت یادآورشد: وقتی رگ حیات نشریات استانی به آگهی بسته است لذا آن نشریه به سمت آگهی می رود و به هر قیمتی به دنبال کسب آگهی از ادارات است و تفکر خاصی پشت نشریه آنها وجود ندارد و نگاه اقتصادی است .فقط در استان دو نشریه بینش و تفکر حرفه ای و خاص دارند و بقیه به روابط خصوصی گرایش دارند.
 
ایرنا بهتر عمل کرده است
 
موسوی هم فعالیت خبرگزاریهای استان را قابل قبول می داند و می گوید: قبلا فقط ایرنا در استان فعال بود اما امروز چند رسانه مجازی دیگر وارد عرصه اطلاع رسانی شده اند که جای خوشحالی دارد.
 
وی گفت: کیفیت خبرگزاری های استان متفاوت است، برخی ضعیف هستند و برخی خیلی خوب کار می کنند که به نظر من ایرنا از همه بهتر عمل کرده و خبرهای خوبی دارد.
 
موسوی یادآورشد: در برخی خبرها و گزارشها متاسفانه اصل خبر گنجانده نمی شود و یک سخنرانی یا گفتگو به دلیل بی توجهی گزارشگر یا خبرنگار دقیقا منعکس نمی شود و مسائلی بزرگ نمایی می شود که در سخنان فرد آنگونه نبوده است که باید در این زمینه حرفه ای تر عمل کرد.
 
مجوز نشریات آزاد شود/ رقابت حرفه ای می شود
 
موسوی در خصوص راهکار کیفی سازی نشریات هم گفت: باید مجوز رسانه ها آزاد شود تا این رسانه ها در یک رقابت تخصصی و سالم بتوانند به حیات خود ادامه دهند و پس از آن هم نهادهای مسئول مانند استانداری، اداره ارشاد، دادگستری و خانه مطبوعات با نظارت جدی بر فعالیت رسانه ها زمینه هدایت اصولی و منطقی رسانه ها در مسیر اطلاع رسانی و تحقق اهداف رسانه ای را فراهم کنند.
  
وی افزود: در مورد رسانه های مجازی استان قزوین اعم از وبلاگها، وب سایت ها که حاصل تلاش شخص یا اشخاص با بودجه محدود شخصی است می توان گفت وضعیت مطلوب و قابل قبول است اما متاسفانه فعالیت رسانه ای نهادها و سازمان های دولتی با داشتن بودجه های مناسب در این عرصه بسیار ضعیف است که در مجالی دیگر به کیفیت و نوع مطالب این رسانه ها خواهیم پرداخت.
 
نتیجه گیری: تسلط بر دانش روز و رعایت انصاف و اعتدال در کار
 
لازمه رسیدن به توسعه کیفی مطبوعات این است که مطبوعات و خبرگزاری ها نگاه همه سونگر داشته باشند و بتوانند افق های آینده را با نگاهی تیزبینانه رصد کنند.
 
رسانه ها در دنیای امروز، ترکیب پیچیده ای از فناوری های روز و علوم ارتباطی هستند و یکی از لوازم رسیدن به توسعه کیفی در عرصه مطبوعات و خبرگزاری ها این است که رسانه خود را براساس دانش روز پیش ببرند.
 
توسعه و نقد کارآمد و اثربخش از دیگر نیازهای امروز مطبوعات و خبرگزاری هاست و برای دست یافتن به فضای نقد موثر باید آن را با دانش، بینش و پشتوانه مطالعاتی همراه کنیم و ظرفیت نقد پذیری و آستانه صبر مدیران نیز افزایش یابد. 
 
خبرگزاری های کشور باید نسبت خود را با رسانه های جهان تغییر دهند و از حالت مصرف کننده خبری به تولید کننده و صادرکننده خبر تبدیل شوند.
 
در بخش مطبوعات نیز ضمن افزایش کمی یارانه ها در صورت پرداخت هدفمند یارانه ها در جهت کیفی سازی فعالیتها و با
متناسب شدن شمارگان مطبوعات کشور با جمعیت کشور می توان به ارتقاء جایگاه رسانه ای کمک کرد.
 
در این گزارش سعی شد دیدگاه اکثر فعالان  و مسئولان رسانه ای استان با گرایش های مختلف منعکس شود هر چند به دلیل محدودیت گزارش نتوانستیم از نظر همه متخصصان و اهل فن بهره مند شویم اما به نظر می رسد برای ارتقاء جایگاه رسانه ای استان هم باید کمی جدی تر عمل کرد.
 
بدیهی است نظارت جدی در صدور مجوز برای افراد متخصص و اهل فن، نظارت بر فعالیت نشریات و خبرگزاریها، جلوگیری از ورود افراد غیر حرفه ای و غیر متعهد در حوزه رسانه ها، ارزیابی مستمر فعالیت نشریات و خبرگزاریها، اعطای تشویق های موردی به افراد متخصص و پر تلاش، برگزاری جشنواره های فصلی و منطقه ای و دادن تسهیلات به رسانه های برتر، استفاده از اهرم های تشویقی سفرهای آموزشی خارج از کشور، دوری از نگاه سلیقه ای و خطی و توجه به کیفی سازی کار، آموزش خبرنگاران و توجیه مسئولان و مدیران به جایگاه رفیع رسانه ها می تواند به تحقق اهداف ارزشمند رسانه ها و کمک به انعکاس دیدگاههای مردم، حل مشکلات و رشد و توسعه استان قزوین کمک کند.
 
امید است رسانه های ایران اعم از مطبوعات و خبرگزاری ها با حرکت در چارچوب اهداف تعیین شده و رسالت حرفه ای خود، نماد عقلانیت، پیشرفت و عدالت خواهی ملت ایران باشند و در شرایطی که دولت های نهم و دهم در عرصه بین المللی به الگوی آرمان گرایی و عدالت گرایی تبدیل شده اند، انتظار می رود مطبوعات و رسانه های کشور نیز بتوانند در ایجاد آرمان عدالت خواهی مردم و اطلاع رسانی موثر، گام های مثبت و تاثیرگذاری بردارند.
 
.........................................
 
گزارش: محمد رضا جباری
کد خبر 1395953

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha