به گزارش خبرگزاری مهر، این تیم که دو برنده نوبل فیزیک سال گذشته، "اندره گایم" و "کستیا نووسلوف" نیز در آن حضور دارند، دریافته است که با ترکیب کردن گرافن با نانوساختارهای فلزی می توان میزان ذخیره سازی نور و تبدیل آن به برق را در گرافنها 20 برابر افزایش داد.
گرافن شکلی از کربن است که ضخامت آن تنها یک اتم کربنی است و با وجود این ضخامت کم هنوز 100 برابر قدرتمند تر از فولاد است. همچنین مطالعات پیشین نشان داده بودند که با قرار دادن دو رشته فلزی بالای لایه ای از گرافن و تاباندن نور بر روی این مجموعه می توان یک سلول خورشیدی ساده به وجود آورد.
محققان می گویند با وجود تحرک و سرعت بالای الکترونها در گرافن، ابزارهایی که با استفاده از این ماده ساخته می شوند از سرعت شگفت انگیزی برخوردار خواهند بود، به بیانی دیگر سرعت آنها 10 تا صدها برابر بالاتر از سرعت ارتباطات در سریعترین کابلهای اینترنتی رایج خواهد بود.
تنها نکته منفی در به کار گرفتن این ماده، کارایی پایین آن است. مشکل اینجا است که گرافن مقدار کمی نور جذب می کند و بقیه نور بدون مشارکت در ایجاد انرژی برق به هدر می رود. از این رو تیم نووسلوف با همکاری محققان دانشگاه های کمبریج و منچستر دریافتند می توانند با ترکیب نانوساختارهای فلزی مشهور به "نانوساختارهای پلاسمونیک" با گرافن این مشکل را حل کنند.
با استفاده از این نانوساختار فلزی میزان جذب نور گرافن بدون قربانی شدن میزان سرعت این ماده، 20 برابر افزایش پیدا کرد و به گفته دانشمندان می توان این کارایی را بیش از این نیز افزایش داد.
دانشمندان می گویند انتظار این بهبود در کارایی گرافن را با استفاده از نانوساختارهای فلزی داشته اند اما شگفتی خوشایند دیگری که محققان در این کشف با آن مواجه شدند این است که این بهبود در کارایی می تواند بسیار بیشتر از این باشد. به اعتقاد محققان گرافن همراه طبیعی پلاسمونیکها است.
بر اساس گزارش نیچر، این ابداع می تواند کاربرد گرافن را در صنایع نوری و توسعه ابزارهایی که می توانند نور را هدایت یا کنترل کنند افزایش خواهد داد.
نظر شما