به گزارش خبرنگار مهر، پرویز امینی دبیر سابق اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان مستقل در در دوازدهمین نشست سالیانه این اتحادیه در خصوص نقش جریان های دانشجویی در ایجاد گفتمان گفت:جریان دانشجویی از پایگاه های اجتماعی فعالی است که با استفاده از ابزار نقد و نقادی و به دلیل برخورداری از ظرفیت های اجتماعی در فضای عمومی ظهور و بروز دارد و توانایی تولید گفتمان را نیز دارا است.
وی در خصوص ویژگیهای نقد واقع بینانه گفت: اولین ویژگی در سنت نقادی، جامع نگری و پرهیز از یک سو نگری است. نقد باید تلاش کند تصویری واقعی را برای ما ترسیم کند. اگر نقاط مثبت و منفی، فرصت ها و تهدیدها، ضعف و قوت ها در آن دیده نشود آن نقد به ما آن تصویر واقعی را نخواهد داد.
امینی تاکید کرد: از آفت های یک سونگری این است که فردی که تمام شرایط را مثبت می بیند به شرایط موجود راضی می شود و حرکتی را صورت نمی دهد. از آن طرف وقتی فردی تمام شرایط را منفی دید این نگاه موجب توقف و رکود خواهد شد.
دبیر سابق اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان مستقل افزود: نتیجه هر دو دیدگاه یکی است و آن این است که هر دو به رکود و توقف منجر می شود. از دیگر نتایج یک سونگری این است که هر دو آنها با اصلاح طلبی و تحول خواهی مخالفند. فردی که نگاهش مثبت بود دیگر مشکلی نمی بیند که بخواهد برای آن تصمیم گیری کند. از مصادیق این دو دیدگاه در فضای سیاسی کشور می توان به این دو جریان اشاره کرد: جریانی وابسته به احمدی نژاد که فضای کشور را مثبت تلقی کرده و به گونه ای تصویر می کند که همه چیز خوب و مثبت است. جریان دوم جریان هاشمی است که فضای کشور را منفی می داند. این دو طیف در نقد و سنت نقادی دچار چالش و مشکل هستند.
وی در ادامه به نکته دوم در موضوع نقد واقع بینانه اشاره کرده و افزود: دومین ویژگی به اندازه دیدن مسائل است. باید واقعیات را چه مثبت چه منفی آنگونه که هستند دید و بدان پرداخت. بنابراین اگر به این نکته توجه نشود، حساسیت های اجتماعی و عمومی وجه کاریکاتوری پیدا می کنند.
نویسنده کتاب جامعه شناسی 22 خرداد غلبه نگاه برآیندی بر نگاه موردی را از دیگر نکات نقد واقع بینانه دانست و افزود: نگاه موردی این است که در دید شما به یک عرصه یک مورد به کل تعمیم داده شود. باید به شرایط نگاه برآیندی داشت. نباید یک مسئله اساس ما برای تحلیل دیگر مسائل باشد. در حوزه های فرهنگی، سیاسی یا اقتصادی شاهد این هستیم که یک موضوع ساده کلی می شود و تمام موضوعات دیگر را تحت الشعاع خود قرار می دهد.
وی رعایت انصاف را از دیگر نکات دانست و گفت: آنچه که در حوزه نقد واقع بینانه سبب مخدوش شدن انصاف می شود غلبه انگیزه های سیاسی و گروهی و جناحی است که به ما جهت می دهد و ما را از منصف بودن در امر نقادی دور می کند.
وی ادامه داد: اگر ما به لحاظ فرهنگی از کسی خوشمان نیاید تمام عملکرد او را با نگاه بد ارزیابی می کنیم چیزی که مقام معظم رهبری به نگاه قبیله ای سیاسی تعبیر کردند. یعنی اگر فرد در جرگه ما حضور داشت و از طیف ما بود ما به او خوشبین هستیم. اثر اجتماعی که این مورد دارد این است که چون جریان های سیاسی با هم مشکل دارند و در رقابتند برای بالا رفتن خودشان محیطی غیر متعادل پدید می آورند که آثار سوء آن متوجه فضای عمومی کشور است.
دبیر سابق اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان مستقل در ادامه در پاسخ به سوالی درخصوص جبهه پایداری و سرنوشت آنها در انتخابات مجلس گفت: مجموعه جبهه پایداری دارای ویژگی های ممتازی هستند که آنها را از دیگر جریانات سیاسی کشور متمایز می کند.
وی ادامه داد: یکی از ویژگی های جبهه پایداری این است که اعضای آن جزو سالمترین و انقلابی ترین مجموعه های سیاسی در کشور هستند. اما باید گفت که اکثر این افراد فاقد تجربه و توانایی های سیاسی هستند. محیط سیاسی به خاطر پیچیدگی هایی که دارد باید افرادی در آن عرصه حضور داشته باشند که به این مسائل به خوبی واقف باشند ولی من چنین توانایی را در اکثر این دوستان نمی بینم.
امینی در پایان از دانشجویان خواست که شان خود را به عنوان یک تشکل دانشجویی حفظ کرده و به گروهی وابسته نباشند.
وی خاطرنشان کرد: هر جریان سیاسی بخاطر انگیزه هایی که در جهت کسب قدرت دارد در بعضی از مواقع دچار مصلحت سنجی یا محافظه کاری می شود اما دانشجویان باید روحیه نقادی خود را حفظ کنند و به هیچ حزب و جناحی وابستگی نداشته باشند.
دبیر سابق اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان مستقل تصریح کرد: هر جریان سیاسی بخاطر انگیزه هایی که در جهت کسب قدرت دارد در بعضی از مواقع دچار مصلحت سنجی یا محافظه کاری می شود اما دانشجویان باید روحیه نقادی خود را حفظ کنند و به هیچ حزب و جناحی وابستگی نداشته باشند.
کد خبر 1402757
نظر شما