۱۹ شهریور ۱۳۹۰، ۱۲:۴۵

فرازنده:

بیداری در تمام دنیای اسلام در حال روی دادن است

بیداری در تمام دنیای اسلام در حال روی دادن است

سفیر جمهوری اسلامی ایران در اندونزی در خصوص موج بیداری اسلامی و تحولات اخیر در شمال افریقا وکشورهای عربی خاورمیانه گفت: این بیداری تنها محدود به منطقه ذکر شده نیست بلکه در تمامی دنیای اسلام در حال روی دادن است.

به گزارش خبرگزاری مهر، محمود فرازنده سفیر جمهوری اسلامی ایران در مصاحبه با مجله دیپلماسی چاپ وزارت امور خارجه اندونزی در خصوص موج بیداری اسلامی و تحولات  اخیر در شمال افریقا وکشورهای عربی خاورمیانه گفت: این بیداری تنها محدود به منطقه ذکر شده نیست بلکه در تمامی دنیای اسلام در حال روی دادن است.

وی افزود: این یک شرایط حساس برای دنیای اسلام است که به شکل طغیان بر علیه دولتهای دست نشانده غربی متبلور شده است. باید از رویکرد جامعی بمنظور فهم صحیح این پدیده استفاده کرد.

سفیر ایران تصریح کرد: در حال حاضر ما با دو نظر نسبت به این تحولات مواجه هستیم یکی نظر افراد مستقل و دیگری نظر مغرضانه که که توسط قدرتهای سلطه گر مطرح می شود. قدرتهای سلطه گر اصرار دارند که مسائل اقتصادی و مشکلات اجتماعی شامل بیکاری موجب ناآرامی ها در خاورمیانه و شمال آفریقا شده است. برای بحث در این خصوص ما به یک رویکرد روشن  که بتوان از نظر تئوری آنرا ثابت کرد نیاز داریم.

فرازنده با طرح این سئوال که آیا این تحولات علت هستند یا معلول؟ گفت: در تعریف علت و معلول فاکتورهای ریشه ای وجود دارد که باید مد نظر قرار گیرند . در خصوص این تحولات ، مشکلات اجتماعی و اقتصادی به همراه فساد علل محسوب می شوند امام خود اینها ریشه در علت دیگری دارد که به اعتقاد ما هویت است. بعضی اعتقاد دارند که هویت اسلامی مردم منطقه در معرض تهدید قرار گرفته و موجب بیداری اسلامی در تمامی این کشورها شده است  که بعضی ها آنرا بهار عربی یا بیداری عربی خوانده اند. اعراب را طیف وسیعی از فرهنگ ها و نژادهای مختلف در برگرفته است و ثابت شد که تنها اسلام است که می تواند این فاکتورهای مختلف را در کنار هم قرار داده و آنها را متحد نماید.

وی با بیان اینکه هویت دلیل اصلی این ناآرامی هاست که موجب بیداری ملی شده است گفت: بعد از حادثه 11 سپتامبر ما شاهد یک جنگ اعلام نشده بر علیه اسلام بودیم هرچند آنرا مبارزه با تروریسم خواندند. ما هیچگاه موضوعی تحت عنوان افراط گرایی و بنیاد گرایی در اسلام نداشته ایم. بنیادگرایی یعنی رجوع مستقیم به متن و کتاب . در اسلام منبع اصلی قرآن و سنت است و اندیشمندان مسلمان همواره در طول تاریخ قرآن را بر اساس مقتضیات زمان تفسیر نموده اند.

فرازنده عنوان کرد: ما افراط گرا نداریم زیرا اسلام دین تعادل و میانه روی است لذا تاکتیک اصلی دشمنان تحمیل و وارد کردن خشونت ، تخطی و افراط گرایی درداخل اسلام است. مسلمانان جهان به روشنی این پیام را دریافته کرده اند که عقاید آنها در معرض حمله قرار گرفته است و با تعریف جدیدی یعنی مسلمان خوب و مسلمان بد روبرو شده اند. این خط کشی ها و تعاریف اولین بار در سخنرانی رییس جمهور امریکا ظاهر شد که " شما یا با ما هستید و یا تروریست ها" .

سفیر ایران خاطرنشان کرد: ناآرامی ها در شما آفریقا و خاورمیانه موجب تغییر تاکتیک کشورهای غربی شد. آنها میدانستند که استراتژی حمله به افغانستان و عراق و اشغال نظامی با شکست مواجه شده است. آنها به اشکال مختلف در حال از دست دادن دولتهای دست نشانده خود در منطقه هستند.

وی گفت: زین العابدین و مبارک نمونه های روشنی از این دست هستند و افراد دیگری نیز در نوبت قرار دارند و به همین جا ختم نخواهد شد. شکست استراتژی گذشته آنها موجب تغییر تاکتیک شده است. با شروع بیداری اسلامی و به هم ریختن اوضاع در خاورمیانه ،  اسامه بن لادن را پیدا نموده و کشتند و جنازه او را نیز در دریا انداختند و بعد از آن نیز مذاکرات با طالبان شروع شد.

فرازنده اظهار داشت: تغییر تاکتیکی دیگر نزدیک شدن به مردم خاورمیانه بود. هیلاری کلینتون به میدان تحریر رفت و درخواست کرد تا با مردم ملاقات کند. درگذشته آنها از رژیمی که بر علیه مردم بود حمایت می کردند اما با سقوط آن ، با معترضین رژیم دست میدهند. دیگر تغییر تاکتیکی آنها شعار پایان دادن به جنگ ( اشغال نظامی )  در افغانستان و عراق بود در حالیکه سعی می کنند تا پایگاه های های نظامی خود را در آن کشورها حفظ نمایند.

وی یادآور شد: در ارتباط با انقلاب دو ایده اساسی  وجود دارد یکی سرکوب کردن انقلاب و دیگری  هدایت کردن آن و البته هدایت کردن یک اسب سرکش آسان تر از متوقف نمودن آن است. در خصوص مصر، انقلاب را نمی توانستند متوقف نمایند لذا سعی می کنند تا از طریق تغییر تاکیتک نفوذ خود را در آنجا حفظ نمایند. در لیبی استراتژی متفاوتی را به اجرا گذاردند زیرا معمر قذافی دیگر در راستای منافع کشورهای غربی حرکت نمی کرد و خرابی بیشتر لیبی می تواند پروژه ها و مشاغل بیشتری را برای کشورهای درگیر در حمله به لیبی برای سالهای متمادی فراهم نماید.

سفیر ایران افزود: در خصوص دموکراسی من اعتقاد دارم که دموکراسی تنها یک چهارچوب و قاب است. دموکراسی شبیه یک قطار است که ما از آنچه که حمل می کند و همچنین مقصدش اطلاعی نداریم . دموکراسی بدون پسوند و پیشوند بی معنی است. پس خواستگاه اسلام، مسیحیت یا لیبرال دموکراسی یا کلیشه های مقدس ساخته و پرداخته دست بشر به دموکراسی معنا و مفهوم می بخشند. برای ما ، دموکراسی از خداوند نشات می گیرد . تصمیمات بشر نهایی  نیست و انسان تنها بر اساس برداشت خود تصمیم میگیرد و پارامترهای بنیادین  توسط خداوند مشخص میگردد. بنابراین ما دارای دموکراسی دینی قانونمند هستیم  که نباید با تئوکراسی خلط گردد.

وی گفت: مفهوم اساسی دموکراسی یا برقراری دموکراسی یعنی تعیین سرنوشت مردم توسط خودشان. اما مفهوم تعیین سرنوشت برای گروه های مسلمان چیست؟ در حال حاضر مردم خاورمیانه بدنبال این هستند که خودشان آنچه که هستند و یا می خواهند را تعریف کنند. این تعریف دوباره از خود، بیش از هرزمان دیگر موجب نزدیک تر شدن ملتهای منطقه به یکدیگر خواهد شد. برقراری صحیح دموکراسی در خاورمیانه که بر اساس فرهنگ مردم، ارزشهای مذهبی و ایدئولوژیکی  باشد بهترین فرصت را برای اتحاد مردم خاورمیانه فراهم می سازد. این نوع برقراری دموکراسی هم در راستای منافع  مردم است و هم جهانیان.

سفیر ایران در اندونزی با بیان اینکه در پدیده بیداری اسلامی ، اندونزی کشور بسیار مهمی محسوب می شود گفت: اندونزی بیشترین جمعیت مسلمان دنیا را در خود جای داده است. ما میتوانیم بجای مخدوش کردن چهره گروه های اسلامی به جرم افراط گرایی ، به  یکدیگر در درک بیشترمفاهیم پایه ای اسلام کمک نمائیم . کتاب و سنت  بسیار خوب هستند اما همگان نمی توانند به معانی دقیق آن دست یابند ودر این کار نیازمند به متخصص هستیم. ما در خصوص کتابی صحبت می کنیم که حدود 1400 سال پیش نگاشته شده است و در طول این مدت جهان با تغییرات بسیار زیادی از جمله ارزشهای بشری ، علوم و ...همراه بوده است.

وی گفت:به همین دلیل قرآن کتاب بنیادگرایی نیست و شما نمی توانید مستقیما بدان متوسل شوید . شما همواره به اجتهاد و تفسیر نیازمند هستید و این موضوعی  بسیار مهم است که باید بخوبی مد نظر قرار گرفته و درک شود.

کد خبر 1403576

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha