۲۱ شهریور ۱۳۹۰، ۹:۳۷

گزارش خبری/

کاهش سهم خوزستان از بازار عراق

کاهش سهم خوزستان از بازار عراق

اهواز - خبرگزاری مهر: با وجود تلاشهای فراوانی از سوی مسئولان استان خوزستان برای در اختیار گرفتن حداکثری بازار مصرف کشور عراق آمارهای اخیر نشان می دهد که حجم صادرات از طریق استان خوزستان به کشور عراق با کاهش نگران کننده مواجه شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، بعد از سقوط نظام بعث در کشور عراق و خرابیهای ناشی از جنگ در این کشور، فرصتی طلایی در اختیار کشور ایران قرار گرفت تا با نقش آفرینی در بازارهای تجاری این کشور به تحقق منافع اقتصادی خود و احیای غولهای خفته بندری ایران یعنی آبادان و خرمشهر دست بیابد.

در این خصوص فعالیتهای فراوانی صورت گرفت که می توان به احیا و توسعه بازارچه های مرزی ایران و عراق در استان خوزستان یعنی شلمچه و چذابه اشاره کرد که باعث ایجاد رونقی در منطقه شدند و همچنین در این خصوص تاکنون چندین هیئت اقتصادی و سیاسی از استانهای همجوار خوزستان یعنی استانهای میسان و بصره به استان سفر و چندین تفاهمنامه و قرارداد منعقد کردند.

با این شرایط اما از همان ابتدا کارشناسان اقتصادی کشور به خصوص در استان خوزستان نسبت به باختن قافیه در بازار تشنه عراق به تجار ترک و چینی هشدار داده بودند که متاسفانه چنین واقعه ای در حال شکل گیری است به گونه ای که در پنج ماهه اخیر نه تنها صادرات از استان خوزستان به عراق افزایش نیافته که با کاهش نیز مواجه شده و این موضوع می تواند یک زنگ خطر باشد.

در همین خصوص معاون برنامه ریزی استاندار خوزستان در جلسه کارگروه صادرات غیرنفتی استان خوزستان با ارائه گزارشی از میزان صادرات پنج ماهه امسال گفت: در این مدت که از سال گذشته مبلغ دو میلیارد و 384 میلیون دلار کالای غیرنفتی از خوزستان به خارج صادر شده که این میزان صادرات از نظر ارزش پولی 10 درصد و از نظر حجم 12 درصد افزایش یافته است.

اسماعیل عامری گلستان با اشاره به اینکه این افزایش ناشی از برنامه ریزی و جلسات متعدد برای افزایش حجم صادرات غیر نفتی استان خوزستان است، تصریح کرد: با این وجود در کنار این افزایش صادرات، یک موضوع نگران کننده را نیز گوشزد می کنم که می تواند در بخش صادرات فرصتهای طلایی فراوانی در بازار عراق از ما بگیرد و این موضوع به هیچ وجه خوشایند نیست.

وی ادامه داد: در این خصوص موضوع نگران این است که در این مدت میزان صادرات استان خوزستان به کشور عراق که یک بازار تشنه و پرظرفیت به شمار می رود کاهش یافته به گونه ای که در پنج ماهه نخست امسال رقم صادرات به کشورعراق با رقم 213 میلیون دلار است که از نظر وزنی 10 درصد و از نظر ارزشی پنج درصد کاهش نشان می دهد.
 
عامری گلستان در همین خصوص تشکیل گروهی متشکل از اداره استاندارد، سازمان بازرگانی، ‌اتاق تعاون خرمشهر، گمرک و استانداری را به منظور بررسی موضوع کاهش صادرات به عراق را پیشنهاد داد و افزود: بعضی علت این امر را کیفیت پائین کالا و برخی مسائل مربوط به SGS و ارزیابی کیفیت و سلامت کالا می دانند که باید در این هفته بررسی و تا هفته آینده راهکارهای رفع موانع اتخاذ شود.
 
استاندار خوزستان نیز با بیان اینکه کاهش صادرات به کشور عراق موضوعی نگران کننده است که باید به صورت جدی بررسی شود تا بازار ایده آلی مثل عراق را از دست ندهیم، گفت: با توجه به نزدیکی استان خوزستان به استانهای بصره و میسان عراق و برقراری روابط گسترده با این استانها نباید شاهد از دست رفتن بازارعراق باشیم.

سید جعفر حجازی ضمن اشاره به اینکه در این مدت از سال، صادرات غیرنفتی خوزستان رشد داشته که این موضوع خوشحال کننده به شمار می رود، در خصوص کاهش صادرات به کشورعراق در پنج ماه نخست سال گفت: البته در این خصوص برخی توجیهات وجود دارد که برای نمونه می توان به ماه رمضان و کاهش تقریب فعالیتهای تجاری ناشی از گرما، تعطیلات فراوان به خصوص در شبهای احیا و توجه بیشتر مردم خوزستان و عراق به این مراسم مذهبی را می توان از دلایل کاهش صادرات به کشور عراق عنوان کرد.

وی با بیان اینکه زیرساختها برای توسعه صادرات غیرنفتی استان خوزستان در حال بهبود اما هنوز به مرز ایده آل نرسیده است، تصریح کرد: زیرساختها در صادرات نقش تعیین کننده ای دارد و باید فضای پایانه ها و مرزها از نظر آب و برق، ساختمان اداری، با راه اندازی اقامتگاه و خدمات رسانی مطلوب فراهم شود تا دستیابی به هشت میلیارد دلار صادرات غیرنفتی در سال جاری محقق شود.

رئیس کارگروه صادرات غیرنفتی خوزستان با اعلام اینکه اولین نشست با کشور عراق در 20 روز آینده برگزار می شود، عنوان کرد: به تدریج ارتباطات با کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز بیشتر می شود تا امکان توسعه صادرات به این کشورها فراهم شود، اگر جدیت مدیران و مسئولان امر افزایش یافته و مشکلات داخل رفع شود با تقویت ارتباطات با کشورهای همسایه رسیدن به هدفگذاری امسال در صادرات غیر نفتی انجام شدنی است.

در کنار این موضوع اما می توان به افزایش کنترلهای کشور عراق روی محصولات وارد شده به این کشور با استفاده از تکنولوژی کشورهای اروپایی اشاره کرد و ظاهرا سخت گیریهای کشور عراق باعث شده کالاهای ایران موفق به وارد شدن به بازار نشده و برخی کالاهای ایرانی به کشور برگشت خورده اند.
کد خبر 1405341

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha