بهرام عظیمی کاریکاتوریست و انیماتور در گفتگو با خبرنگار تجسمی مهر درباره کمرنگ شدن حضور کاریکاتور در مطبوعات اظهار کرد: مهمترین دلیل امر، محدودیتهایی است که در این زمینه وجود دارد و دستاندرکاران مطبوعات ترجیح میدهند از کاریکاتور استفاده نکنند.
وی افزود: بعد از انقلاب، کاریکاتورهایی که حاشیه و جنجال به وجود آوردهاند تعدادشان کمتر از انگشتان یک دست است. با تمام این حرفها صاحبان نشریهها سراغ کاریکاتور نمی روند. از آنجا که کاریکاتور در نشریات چاپ نمیشود خواننده هم جای خالی آن را احساس نمیکند. در گذشته برخی از نشریات پرتیراژ که مدام از طرحهای کاریکاتور استفاده میکردند، وقتی یک روز کاریکاتور چاپ نمیکردند، خوانندگان زیادی با روزنامه تماس میگرفت و به این موضوع حساسیت نشان میدادند.
طراح شخصیت کارتونی "داش سیا" با بیان اینکه ظاهرا در نشریات دیگر نیازی به کاریکاتور دیده نمیشود، ابراز کرد: بیتوجهی به کاریکاتور سبب بیکاری بسیاری کاریکاتوریستها شده و دو لطمه برای جامعه کاریکاتوریستها ایجاد کرده است. یکی اینکه برخی از کاریکاتوریستها مجبور شدهاند به شغلهای دیگر روی بیاورند و دیگری، مهاجرت بخشی دیگری از این هنرمندان است.
عظیمی درباره اهمیت چاپ کاریکاتور در نشریات گفت: کاریکاتور باعث ارتقای سطح فکری و بینش مردم میشود. کاریکاتور ژورنالیستی هنری است که در حقیقت میتواند یک مطلب نیمصفحهای را در خود جای دهد و به شیوهای دلچسب، مفاهیم را به مخاطب منتقل کند. اما اکنون به خاطر شرایطی که به وجود آمده، ما به صورت حرفهای دیگر کاریکاتوری در مطبوعات نمیبینیم.
وی با اشاره به اینکه نبود انجمن کاریکاتور سبب شده است کسی به مشکلات این هنرمندان رسیدگی نکند، افزود: معمولا انجمنها پیگیر حقوق و حل مشکلات زیرمجموعهشان هستند اما از آنجا که این انجمن در جامعه کاریکاتوریستها وجود ندارد، به صورت انفرادی نمیتوان مشکلات را حل کرد. گره این مشکل فقط به دست صاحبان نشریات باز میشود. آنها هستند که نمیخواهند این اتفاق بیفتد. اکنون جو سیاسی بر نشریات غالب شده است و وقتی سادهترین کاریکاتورها کشیده میشود، برداشتهای زیادی از آن گرفته میشود که گاهی ممکن است برای صاحب رسانه و کاریکاتوریست دردسر ایجاد کند.
این کارتونیست در ادامه بیان کرد: چند سال قبل در دورهای، شرایطی به وجود آمد که کاریکاتور به راحتی در نشریات منتشر می شد اما برخی از کاریکاتوریستهای غیرحرفهای که سودای مطرحشدن داشتند آثاری کشیدند که منجر به ایجاد جنجال و حاشیه شد. به همین خاطر شاید بتوان گفت، یکی دیگر از دلایلی که نشریات از چاپ کاریکاتور دوری میکنند همین حاشیهها بوده است.
عظیمی همچنین گفت: به نظر من بهترین کاریکاتوریستهای ما آنهایی بود که به موضوعات اجتماعی میپرداختند. موضوعات اجتماعی یا حتی اقتصادی، به صورت مستقیم به سیاست نمیپردازد اما در دل خود، به مسائل سیاسی نیز توجه دارد. اما آنهایی که به صورت مستقیم سراغ مسائل سیاسی میروند باید عواقباش را نیز بپذیرند.
وی درباره این که آیا توجه کاریکاتوریستها به جشنواره ها سبب کمرنگ شدن کاریکاتور در صحنه نشریات شده است، اظهار کرد: من این موضوع را قبول ندارم چرا که تعداد کمی از کاریکاتوریستهای حرفهای مطبوعاتی، به جشنوارهها رو میآورند. اگر هم قرار باشد کاریکاتوریست حرفهای مطبوعات در جشنوارهها حاضر شوند، لطمهای به کارشان در مطبوعات نمیزند. از طرفی برخی از کاریکاتوریستهایی که در جشنوارهها به صورت مداوم حضور پیدا میکنند کاریکاتوریست مطبوعاتی نیستند چرا که کاریکاتوریست مطبوعاتی باید حرفهای باشد.
نظر شما