در قسمت پیشین به ساختار بزرگترین ومحبوبترین جریان سیاسی حاضر در صحنه بحرین یعنی جمعیت وفاق ملی اسلامی که در جریان انتفاضه 14 فوریه به محور مبارزات تبدیل شده پرداختیم، گرچه برخی از تحلیلگران بقیه جریان های سیاسی را در تقابل با دولت آل خلیفه با عنوان جریانهای اقماری یا حداقل پیرو محوراصلی (الوفاق) می دانند اما برای آشنایی بیشتربه اختصار به ساختار دیگر جریان های حاضر در این فرایند می پردازیم :
1 - جمعیت عمل دمکراتیک (وعد): جمعیت عمل ملی (چپ گرا) در واقع امتداد جبهه خلق بحرین یکی از جریان های چپ گرای این کشور محسوب می شود. هم اکنون وعد خود را یکی از قطب های رهبری انتفاضه 14 مارس می داند، این جمعیت در بیانیه ای که به مناسبت سالگرد تاسیس خود در 10 سپتامبر 2011 منتشر کرد تاکید نمود که پادشاه بحرین وسازمان های امنیتی اش باید بپذیرند آنچه که هم اکنون در صحنه بحرین شاهد آن هستیم ، تلاش هایی کاملا قانونمند برای تغییر مسالمت آمیز وضعیت سیاسی است از اینرو هرگز نمی توانند برای این بحران راه حل نظامی یا امنیتی بیابند.
هرم تشکیلاتی این جمعیت از مجمع عمومی ، کمیته مرکزی ، کمیته نظارت مرکزی ، دفتر سیاسی ودفاتر وکمیته های عمومی شکل گرفته است.
2- جمعیت تریبون دمکراتیک ترقی خواه : این جمعیت در 13 جولای 2001 اعلام موجودیت و حدود دو ماه بعد از آن از سوی دولت به رسمیت شناخته شد ، تعداد اعضای آن حدود 507 عضو است که 95 زن نیز بین آنها به چشم می خورند.
دفاع از منافع مشروع طبقات پایین جامعه وکارگر، افزایش تسامح و تقویت روحیه عدالت محوری در میان جامعه ، تلاش برای سوق دادن کشور به سوی سلطنت مشروطه وحمایت از حقوق مشروع زنان جزو مهمترین برنامه ها واهداف این جمعیت می باشد.
دربعد تاریخی این جمعیت امتداد جبهه آزادیبخش ملی بحرین محسوب می شود که درسال 1954 درقالب اندیشه های مارکسیستی ـ لیننی تاسیس شده بود.
هرم تشکیلاتی این جمعیت از کنگره عمومی (هر چهارسال یکبار به طور منظم تشکیل جلسه می دهد ) ، کمیته مرکزی (35 عضو دارد) ، دبیر کل ومعاونش و دفتر سیاسی شکل گرفته است.این جمعیت در انتخابات سال 2006 با لیستی متشکل از 9 نامزد شرکت کرد که موفق شدند مجموعا 6 هزار و621 رای برای لیست خود کسب کنند. ین جمعیت گرچه به شکلی کمرنگ اما به هر شکل جزو گروه های مخالف دولت آل خلیفه محسوب شوده و در فعالیت های انتفاضه 14 نوامبر مشارکت دارد.
3- جمعیت عمل اسلامی: این جمعیت که چندی پیش دبیر کل آن توسط دادگاه بحرین به اعدام محکوم شد جزو مهمترین جمعیت های سیاسی مخالف دولت آل خلیفه به شمار می رود. جمعیت عمل اسلامی که مختصرا (امل) خوانده می شود امتداد جبهه اسلامی آزادیبخش بحرین است.
این جمعیت در 2002 اعلام موجودیت کرد اما چهار سال بعد موفق به ثبت رسمی در وزارت دادگستری گردید. هرم تشکیلاتی این جمعیت متشکل از :
دبیرخانه ( متشکل از11 عضو بدون رئیس که دبیر کل آن را رهبری می کند)، کمیته های فرعی: سیاسی، رسانه ای، اقتصادی ، منطقه ای ، توسعه وحقوقی تشکیل شده است ، مجمع عمومی آن هر یک سال یک بار با حضور 300 تا 400 عضو از 900 عضو رسمی آن تشکیل می گردد.
هم اکنون بیش از 150 زن در ساختار آن به طور فعال حضور دارند ودر انتخابات سال 2006 هم از خانم "زهرا مرادی" یکی از نامزدهای زن بحرینی حمایت کردند، خانم مرادی در این انتخابات 700 رای را به دست آورد.
جمعیت عمل اسلامی در سال 2005 به دلیل برگزاری برنامه بزرگداشت اعضای جبهه اسلامی آزادیبخش بحرین که متهم به انجام کودتای نظامی سال 1981 علیه دولت آل خلیفه بودند، به دستور دولت منحل شد. همچنین در سال 2002 انتخابات را تحریم اما به شکل غیر رسمی در انتخابات سال 2006 حضور پیدا کرد.
لیست هواداران عمل اسلامی در سال 2006 متشکل از 7 عضو بود که هیچ یک از آنها موفق به راهیابی به مجلس نشدند.
4- جمعیت تجمع قومی (ناسیونالیست) دمکراتیک : این جمعیت را در بحرین به عنوان حزب بعث بحرین می شناسند که فعالیت خود را از سال 1972 در بحرین آغاز کرده است. جمعیت فوق جزو تحریم کنندگان انتخابات 2002 بود و از بنیانگذاران کنفرانس تعدیل قانون اساسی بود، همچنین یکی از اعضای ائتلاف چهارگانه وشش گانه هم می باشد.
اعضای ثبت شده رسمی آن 134 عضو است ودر سال 2006 با یک لیست سه نفره در انتخابات شرکت کرد که هیچ یک از نامزدهایش موفق راهیابی به مجلس نشدند.
5- وسط عربی اسلامی دمکراتی: این جمعیت متشکل از ائتلاف جریان ناصری ها و برخی از اسلام گرایان می باشد، این جمعیت در سال 2002 در انتخابات شرکت کرد اما موفق به کسب هیچ کرسی در پارلمان نشد اما با این وجود در انتخابات سال 2006 هم حضور یافت.
با وجود آنکه این جمعیت از اقدامات دولت در تقویت جایگاه زنان در جامعه حمایت می کند اما با این حال اعلام می کند که این حضور باید طبق شریعت اسلامی صورت بپذیرد، هم اکنون تعداد زیادی از زنان در شورای اداری جمعیت فعال هستند اما در هیچ یک از انتخابات جمعیت از نامزدهای زن اعلام حمایت نکرده است.
تا کنون تمامی جریان های مهم حاضر درفرایند انتفاضه 14 فوریه مورد بررسی قرار گرفته اند ، در قسمت به مهمترین جریان های طرفدار آل خلیفه می پردازیم.
نظر شما