۲۹ شهریور ۱۳۹۰، ۱۰:۳۵

گزارش خبری - تحلیلی/

کاهش صادرات فارس و آمارهای متناقض/ فریاد بخش خصوصی از زیرساختها

کاهش صادرات فارس و آمارهای متناقض/ فریاد بخش خصوصی از زیرساختها

شیراز - خبرگزاری مهر: صادرات در استان فارس طی پنج ماهه امسال کاهش یافته اما آمارهایی که از این کاهش خبر می دهند آنچنان متناقض است که به نظر نمی رسد برنامه ریزی برای صادرات استان با بهره جستن از این آمار کار منطقی باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، یکی از تاکیدات مسئولان کشوردر اولین جشنواره صنعتی استان فارس توسعه صادرات استان و در اختیار گرفتن بازارهای کشورهای حاشیه خلیج فارس توسط بازرگانان این استان بود که در این خصوص استان فارس به عنوان معین روابط تجاری با کشورهای آفریقا و حاشیه خلیج فارس مطرح شد.

اینکه فارس باید بازارهای کشورهای حاشیه خلیج فارس را در اختیار بگیرد با توجه به پتانسیلهای موجود در استان فارس کاری سخت و دشوار نیست ولی این روند باید زیرساختهایی نیز داشته باشد.

با توجه به نبود زیرساختهای مهم صادراتی، بازرگانان فارس نه تنها نتوانستند بازارهای کشورهای حاشیه خلیج فارس را در دست بگیرند بلکه بازارهای هدف صادرات فارس نیز در اختیار دیگر کشورها در آمده و این روند به گونه ای بوده که امروز با گذشت شش ماه از سال جاری همگان کاهش آمار صادراتی استان فارس را تائید می کنند.

اما یکی از راه هایی که می تواند در مقابل برخی از چالشها، برنامه ریزی درست داشت وجود آمارهای صحیح و یکدست است که در این میان شاهد هستیم آمارهای متعدد از جانب نهادهای مختلف در خصوص کاهش آمار صادرات فارس ارائه می شود.

در این میان اختلاف آمار بخش خصوصی استان و بخش دولتی فارس کاملا روشن است.

رئیس اتاق: کاهش 20 درصدی صادرات استان فارس

رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن شیراز در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص کاهش آمار صادرات استان فارس طی چند ماه گذشته از سال جاری، گفت: در حالیکه شاهد کاهش 20 درصدی صادرات استان فارس هستیم، باید به فکر ایجاد بازارهای جدید برای کالا های فارس باشیم.

فریدون فرقانی تصریح کرد: زیرساختهای صادراتی استان فارس مهیا نیست و در این میان بیشترین ضرر را صادر کنندگان استان متحمل می شوند.

وی با بیان اینکه جوایز صادراتی سال 88 به طور کامل پرداخت نشده است، یادآور شد: صادرکنندگان فارس حدود چهار میلیارد تومان بابت جوایز صادراتی سال 88 از دولت طلب دارند، جوایز صادراتی سال 89 نیز پرداخت نشده و برای سال جاری نیز دستور العملی صادر نشده است.

رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن شیراز با اشاره به اینکه هیچگونه حمایتی از صادرکنندگان نشده است، افزود: بازارهای قبلی صادرات استان فارس را به دلیل نرخ پایین اجناس مشابه دیگر کشورها از دست داده ایم، حمایتهای لازم نیز که از صادر کنندگان استان نمی شود و هزینه های بالایی را نیز باید بابت صادرات متحمل شویم که با این وضعیت نباید توقع افزایش آمار صادرات را داشت.

فرقانی قیمت تمام شده کالا را یکی از دلایل اصلی از دست دادن بازارهای هدف صادرات فارس دانست و گفت: قیمت کالا یکی از مهمترین دلایلی است که می تواند بازارهای هدف صادرات کالا را مشخص کرد در حالیکه با توجه به بالا بودن هزینه تمام شده کالاهای تولید استان صادر کنندگان نمی توانند با دیگر کشورها صادر کننده رقابت کنند.

وی تصریح کرد: هزینه تمام شده کالا در سال جاری افزایش داشته که در این میان چنانچه توقع صادرات کالا با قیمت پایین را داشته باشیم باید در انتظار متضرر شدن بیش از حد صادرکنندگان فارس باشیم.

رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن شیراز عدم وجود زیرساختهای حمل و نقل مناسب در استان را یکی از دلایل افزایش قیمت تمام شده کالا در فارس دانست و گفت: با وجود تمامی تلاشهای صورت گرفته همچنان فارس در بحث حمل و نقل کالای صادراتی با مشکلاتی مواجه است و تا زمانیکه نتوانیم امکانات ویژه حمل و نقل صادراتی را مهیا کنیم، نمی توانیم نرخ تمام شده کالا را در فارس کاهش دهیم.

فرقانی تاکید کرد: با نبود زیرساختهای مناسب، کاهش آمار صادرات استان فارس هر روز ادامه خواهد داشت.

عضو اتاق: افزایش صادرات نداریم

اما یکی از اعضای هیئت رئیسه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن شیراز و صادر کننده فرش استان فارس نیز در این راستا گفت: بخش دولتی استان هیچگونه کمکی در خصوص افزایش صادرات نداشته است.

محمد علی دیده روشن ادامه داد: کمترین کمکی که دولت می تواند در خصوص افزایش صادرات داشته باشد پرداخت به موقع جوایز صادراتی است که از سال 88 تاکنون این جوایز پرداخت نشده است.

وی تصریح کرد: دولت هیچگونه کمکی برای حضور در نمایشگاه های خارجی به صادر کنندگان فارس نمی کند و از طرفی توقع نیز نباید داشته باشیم که با توجه به نرخ بالای هزینه های صادرات کالاهای فارس توسعه و افزایش صادرات داشته باشیم.

این صادر کننده فرش استان فارس یادآور شد: اگر امروز برخی از افراد از افزایش آمار صادرات در بخش فرش خبر می دهند به این امر توجه ندارند که پایه نرخ صادرات تغییر کرده نه اینکه صادرات افزایش داشته و در این میان در بخش فرش متناسب با نرخ جدید، متراژ فرش صادراتی کاهش داشته است.

عضو اتاق بازرگانی و صنایع و معادن شیراز با تاکید بر اینکه خروج فرش برای حضور در نمایشگاه نباید به عنوان صادرات اعلام شود، گفت: با نزدیک شدن به زمان برگزاری نمایشگاه های مختلف فرش در سطح دنیا، بازرگانان فارسی نیز کالاهای خود را برای حضور در این نمایشگاه ها از کشور خارج می کنند ولی در این میان باید توجه داشت که 80 درصد از فرشهایی که از استان خارج می شود به دلیل فروش نرفتن باز می گردد که با این حساب نباید در آمار صادرات فرش به آنها اشاره ای شود.

دیده روشن افزود: بازارهای هدف را از دست داده ایم زیرا برخی از کشورها با استفاده از هنر ایرانی، فرش هایی را تولید می کنند که با قیمت کمتر به راحتی توانسته اند بازارهای هدف فرش فارس را در دست بگیرند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه فروشندگان و تولید کنندگان فرش در بازار وکیل بیکار نشسته اند، گفت: فرش صادراتی استان فارس مرغوب و با کیفیت است در حالیکه برخی از فرشهایی که امروز صادر می شود کیفیت بالایی ندارند و نمی توانند در مقابل تولیدات دیگر کشورها بازاری داشته باشند و با این وضعیت می توان در بازار وکیل شیراز شاهد بیکاری فرش فروشان و صادر کنندگان فرش درجه یک فارس باشیم.

معاون سازمان بازرگانی فارس: صادرات یک درصد کاهش داشته است

اما معاون توسعه تجارت خارجی سازمان بازرگانی استان فارس کاهش آمار صادرات را تنها یک درصد اعلام کرد و به خبرنگار مهر گفت: با توجه به اینکه آمارهای ما از سوی گمرک استان فارس ارائه می شود طی پنج ماه گذشته از سال جاری صادرات استان فارس تنها یک درصد کاهش داشته است.

علی عوض پور ادامه داد: در مدت مشابه سال گذشته صادرات استان فارس حدود 51 میلیون و 500 هزار دلار بوده در حالیکه طی پنج ماه گذشته سال جاری این رقم به 51 میلیون و 100 هزار دلار رسیده است.

وی تصریح کرد: این کاهش یک درصدی را در تمامی کالاها از جمله محصولات کشاورزی، فرش و.... شاهد هستیم.

معاون توسعه تجارت خارجی سازمان بازرگانی استان فارس یادآور شد: در بحث فرش نیز طی دو ماه اول سال جاری یک درصد کاهش داشته ایم اما به دلیل نزیدک شدن به فصل برگزاری نمایشگاه های خارجی فرش، صادرات فرش استان فارس سه درصد افزایش داشته است.

عوض پور در خصوص دلایل کاهش آمار صادرات استان فارس گفت: مهمترین دلایل این اتفاق بالا بودن و افزایش هزینه های تولید است که به طور عادی می تواند بازارهای صادراتی را از فارس بگیرد.

وی تاکید کرد: قیمتهای کالاهای صادراتی استان قابل رقابت با دیگر کشورها نیست.

رئیس صندوق توسعه صادرات: هزینه حمل و نقل بلای جان صادرات فارس

رئیس صندوق توسعه صادرات استان فارس نیز در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: نبود زیرساخت حمل و نقل به راحتی توانسته بخش صادرات فارس را با مشکلات فراوان مواجه کند و هزینه حمل و نقل بلای جان صادر کنندگان شده است.

سهراب شرفی ادامه داد: استان فارس از مرزها فاصله فراوان دارد و اگر قرار باشد به کشورهای آسیای میانه صادرات انجام شود هزینه ارسال کالای استان فارس تا لب مرز برابر با هزینه ای است که از مرز تا کشور مقصد باید پرداخت شود.

وی تصریح کرد: بخش میوه و تره بار، فرش و.... در این میان آسیبهای فراوان دیده اند و چنانچه به فکر راه چاره ای مناسب نباشیم به طور یقین آسیبها و عدم توفیق در صادرات به دیگر کالاها نیز خواهد رسید.

رئیس صندوق توسعه صادرات استان فارس یادآور شد: کاهش صادرات استان فارس واضح است و چنانچه به فکر راه چاره نباشیم و بحث حمل و نقل را ساماندهی نکنیم این روند ادامه خواهد داشت.

با ایبن تفاسیر باید در نظر داشت که بررسی وضعیت صادرات نیازمند برخورداری از آمار یکدست و مشترک با تمامی بخشهاست و زمانیکه این آمار تفاوتهای زیادی داشته باشد به طور طبیعی برنامه ریزی برای صادرات نیز دچار خلل می شود.

به هر حال چه آمار یک درصد کاهش و چه آمارهای دیگر همگی در وجود کاهش میزان صادرات تاکید دارند، این در حالیست که استان فارس به گفته کارشناسان و دست اندرکاران این حوزه در حال از دست دادن بازارهای هدف خود نیز هست که باید در این خصوص راه چاره ای اندیشیده شود.

عدم وجود زیرساختهای مطلوب و کامل صادرات، بخش خصوصی را دچار مشکلات کرده و فریاد صادرکنندگان را از بی توجهی به رسیدگی به این بخش درآورده است و در این خصوص مسئولان استان با برگزاری کارگروه های مختلف و اجرای تمهیدات فوری باید برای رفع مشکلات صادرکنندگان استان قدم بردارند.

....................

گزارش: هادی فتحی

کد خبر 1412043

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha