ايران و مشروطه سلطنتي :
در چنين روزي در سال 1906 ايران يك كشور مشروطه سلطنتي شد . پس از امضاي قانون اساسي توسط مظفر الدين شاه ، كشور ايران كه تا آن روز از داشتن قانون اساسي محروم بود داراي قانون اساسي شد و نظام آن از سلطنتي به نظام سياسي مشروطه سلطنتي تغيير يافت . حكومت مشروطه سلطنتي حكومتي است كه در آن پادشاه يك مقام نمادين است. مقام پادشاه در اين گونه موارد به پادشاه بعدي ارث مي رسد. در حكومت هاي مشروطه سلطنتي ، قانون اساسي قدرت را ميان نهاد مختلف سياسي و قواي مختلف تقسيم مي كند . انگيس ، نروژ ، سوئد، هلند ، دانمارك و بلژيك نمونه كشورهايي اند كه حكومت آنها در حال حاضر نيز مشروطه سلطنتي است . در ايران فقط نام حكومت مشروطه بود اما پهلوي پدر و پسر حكومت را تيول خود دانسته نه تنها ديكتاتوري سياهي همراه با سركوب و اختناق در ايران بر قرار كرده بودند كه تا خرخره وابسته به بيگانگان شده و تمام منافع كشور را در اختيار انگليس و آمريكا وديگر قدرت ها قرار داده بودند. مجلسين سنا و به اصطلاح مجلس شوراي ملي دست نشاندگان شاه بودند و غيراز قيام وقعود كاري از آنان ساخته نبود. دولت نيز مجري اوامر ملوكانه بود.
مجروح شدن شيخ فضل الله نوري :
در چنين روزي در سال 1287 ه ش شيخ فضل الله نوري روحاني جليل القدري كه رهيافت ديني خود را مخالفت با مشروطه صرف وبرخاسته از منويات غربي ؛ بيان مي داشت و خواستار مشروطه مشروعه بود ، از سوي مخالفان مورد حمله قرار گرفت و به شدت مجروح شد .
شيخ فضل الله نوري در سال 1259 ه ق در نور مازندران ديده به جهان گشود . پس از طي مراحل ابتدايي تحصيل ، براي تكميل دروس خود در اوايل جواني به نجف اشرف رفت و در سال 1292 ه ق با مهاجرت به سامرا در زمره شاگردان درجه اول ميرزاي شيرازي، قهرمان مبارزه با استعمار انگليس در آمد . وي در سال 1300 ه ق جهت تبليغ معارف ديني عازم ايران شد و درتهران اقامت گزيد . شيخ شهيد در دوران مشروطه فعاليت هاي بسياري در تثبيت اين نهضت كرد و در واقع از جمله رهبران اين نهضت بود . او مشروطه را به عنوان نهضتي كه در آن قوانين شرع لحاظ شده با شد مطرح مي كرد و همين امر موجب شد تا ميان بسياري از روشنفكران آن زمان كه تنها به حكومت قانون، آن هم ازنوع غربي معتقد بودند و شيخ كه مشروطه مشروعه را مي پسنديد افتراق شديد حاد ث شود . شيخ از نخستين عالماني بود كه به نقشه استعمار در جهت اسلام زدايي پي برد و سعي كرد تا اجازه ندهد ملي گرايي يا غربزدگي جاي اسلام گرايي بنشيند و به نام آزادي بي بند و باري غربي در جامعه اسلامي حاكم شود . در جريان مشروطه در واقع علماي ايران و نجف همگي يك هدف را دنبال مي كردند و آن بر قراري عدالت و قانون در چارچوب قوانين اسلام بود ، اما بر خي از آنان همچون شيخ فضل الله نوري دريافتند كه دستهاي مرموز و نامرئي اي در راه ريشه كن كردن اسلام و كنار زدن عالمان اسلامي به كار افتاده است. شيخ فضل الله كه در هجرت علما به قم نقش سازنده اي داشت، تا تسليم شدن شاه از تحصن دست بر نداشت و د ر راه اعتلاي مشروطيت گام بر داشت و زماني كه مشاهده كرد در مجلس انحراف وجود دارد به مخالفت برخاست .
پس از فتح تهران توسط مشروطه خواهان ودرتنگنا قرار دادن حكومت استبدادي محمد علي شاه ، منزل شيخ فضل الله نوري را كه از رهبران اصلي مشروطيت بود نيز محاصره كردند . سرانجام اين مرجع تقليد بزرگوار در هشتم مرداد ماه سال 1288شمسي به وسيله هفتاد نفراز مجاهدين نهضت مشروطه ، دستگير و به نظميه برده شد . حكم اعدام وي پس از سه روز صادر شد . پس از آن كه اين عالم رباني ومجاهد مشروطه مشروعه خواه را به دار استيلاي غربزد گي آويختند ، خانواده وي جنازه او را مخفيانه به منزل منتقل كردند . پيكر مطهر او هم اكنون در صحن مطهر حضرت معصومه س در قم مدفون است .
بسياري از بزرگان روش و شيوه دفاع او از اسلام را ستوده اند . از آن جمله حضرت امام خميني (ره ) در سخنراني هاي بسياري از شيخ فضل الله به عنوان سمبل مبارزه با استكبار ياد كرده است .
از شيخ شهيد دو اثر باقي مانده است كه عناوين آنها عبارتند از : الصحف المهدويه و تذكره الغافل و ارشاد الجاهل .
تظاهرات گسترده مردم مشهد :
در چنين روزي در سال 1357 هجري شمسي مردم غيور مشهد با راه اندازي تظاهرات گسترده عليه رژيم پهلوي ، خواستار نابودي اين رژيم شدند . بااوج گيري اين تظاهرات عمال رژيم به سوي مردم حمله ور شدند و تني چند از آنان را مجروح و شهيد كردند . همچنين نظاميان رژيم پهلوي با حمله به منزل حضرت آيت الله شيرازي ، عدهاي را در منزل ايشان به شهادت رساندند.
تولد صاحب بن عباد :
درچنين روزي در سال326هجري قمري صاحب بن عباد وزيرمعروف آل بويه درخانداني ايراني درطالقان بدنيا آمد.
ابوالقاسم اسماعيلبنحسن بن عباد طالقاني ، مشهور به صاحب بنعباد ، وزير دانشور و صاحب نام آلبويه و از چهرههاي درخشان ايران است . او را به بزرگي "صاحب" مي خواندند چراكه شخصيت بلند ايشان ، مايه آبروي مقام وزارت آل بويه شد . كتابخانه عظيم صاحب در تاريخ شهرت بسيار دارد و در آن بيش از دويست هزار جلد كتاب نگهداري مي شد . .آرامگاه صاحب در شهر اصفهان، حرم و ضريح و گنبد دارد و زيارتگاه دوستداران علم و دانش است. او در ترويج تشيع، خاصه درميان مردم اصفهان، كوشش بسيار كرد . صاحب بنعباد، علاوه بر تصدي مهمترين مقام سياسي در دستگاه فخرالدوله ديلمي، در فضل و ادب نيز دستي بلند داشت . ديوان اشعار، كتاب المحيط، اسماء الله تعالي وصفاته و الذكره في اصول الخمسه از جمله آثار اوست .
ورود ايران به جامعه ملل :
در چنين روزي در سال 1300 ه ش ( 1921 ميلادي ) مجلس شوراي ملي عضويت ايران در جامعه ملل را تصويب كرد. جامعه ملل قبل از سازمان ملل متحد در بين جنگ هاي اول و دوم جهاني فعاليت خود را آغاز كرد ولي موفقيت چنداني در جلب كشور ها به سوي حفظ صلح نداشت .
آغاز به كار بنياد فرهنگ ايران :
در چنين روزي در سال 1343 ه ش بنياد فرهنگ ايران شروع بكار كرد. اين نهاد كه از سوي مقامات عالي رژيم پهلوي مستقيما اداره مي شد ، وظيفه پالودن زبان فارسي از ساير زبانها را به عهده داشت . اما اين نهاد بيشتر ين هم خود را براي خروج واژگان زبان عربي از زبان فارسي به كاربست .
فروش اسلحه به ايران اشتباه است !:
در چنين روزي در سال 1986 ميلادي ريگان رئيس جمهور آمريكا ، قضيه ايران ــ كنترا را يك افتضاح سياسي براي ايالات متحده دانست. در دهه 1980 ميلادي آمريكا تعهد كرد در مقابل كمك جمهوري اسلامي به آزادي تعدادي از شهروندان آمريكايي، كه توسط گروه هاي لبناني به گروگان گرفته شده بودند، مجوز انتقال تسليحات آمريكايي به ايران را صادر كند . بعدها در جريان تحقيق كنگره آمريكا درباره اين مساله گفته شد كه عوايد حاصله از فروش اين تسليحات براي تقويت تسليحاتي "كنترا"، مخالفان دولت چپگراي وقت نيكاراگوئه، اختصاص مي يابد. دولت رونالد ريگان، رييس جمهوري وقت آمريكا، اين دو عمليات را از كنگره مخفي كرده بود لذا همين امر تبديل به يك بحران سياسي در ايالات متحده موسوم به رسوايي ايران - كنترا شد .
روز تنوع زيستي :
همه ساله چنين روزي به نام روز تنوع زيستي در كشور هاي مختلف گرامي داشته مي شود . تنوع زيستي يكي از زيباترين جلوه هاي آفرينش خداوندي است . در واقع اين مقوله را به صراحت مي توان در بحث هاي خداشناسانه به كار گرفت .
امضاي قرار داد ايرلند :
درچنين روزي در سال 1937 ميلادي قرارداد ايرلند امضاء شد . بر اساس اين قرارداد ايرلند جنوبي مستقل شد . با راه افتادن جنگ جهاني دوم اجراي اين قرار داد براي مدتي به تأخير افتاد .
استقلال سورينام :
درچنين روزي در سال 1954 ميلادي سورينام به استقلال رسيد.
سورينام كشوري است در نيمكره شمالي - غربي ، در شمال قاره آمريكاي جنوبي و در كنار اقيانوس اطلس . كشورهاي گويان و برزيل از همسايگان آن هستند . نژاد هاي هندي ، سفيد آفريقايي ، جاوه اي ، سياهپوست ، اروپايي و زرد پوست از جمله نژاد هاي موجود در اين كشورند . اكثريت مردم اين كشور مسيحي پروتستان بوده و نيم ديگر جمعيت آن مسلمان و هندو هستند . زبان رسمي اين كشور هلندي است . روز ملي سورينام 25 فوريه است . اين كشور در سال 1975 به عضويت سازمان ملل متحد در آمد . سورينام تاقرن شازدهم ميلادي در تصرف انگلستان بود پس از آن حاكميت هلند بر اين كشورمحرز شد .
آتش زدن شهر با فالو :
در چنين روزي در سال 1813 ميلادي نيروهاي انگليسي در اثناي جنگ با ايالات متحده آمريكا شهر بافالودر ايالت نيويورك را به آتش كشيدند .
مكبث به روي صحنه رفت :
در چنين روزي در سال 1888 ميلادي براي نخستين بار نمايش مكبث شكسپپر در تئاتر ليسوم به روي صحنه رفت .
آخرين نبرد آمريكا و هند :
در چنين روزي در سال 1890 ميلادي آخرين نبرد بزرگ ميان نيروهاي هندي و آمريكايي روي داد . درا ين نبرد بيش از چهارصد مرد و زن و كودك در كني كريك كشته شدند .
يات سن نخستين رييس جمهور چين :
در چنين روزي در سال 1911 ميلادي يات سن نخستين رييس جمهور جمهوري خلق چين بعد از انقلاب كمونيستي در اين كشور شد .
بمب هاي آتش زا بر فراز لندن :
در چنين روزي در سال 1940 ميلادي و در ميانه جنگ جهاني دوم ، آلمان از بمب هاي آتش زا براي بمباران شهر لندن بهره جست .
پايان وصيت نامه لنين :
در چنين روزي در سال 1922 ميلادي لنين رهبر انقلاب اكتبر روسيه و بنيادگذار اتحاد جماهير شوروي وصيتنامه
خود را كه بعد ها به عنوان تز لنينيسم مشهور است ، به پايان رساند . انقلاب معروف به اكتبر روسيه درسال 1917با كمك سازمان انقلابي لنين و حزب او يعني بلشويكها به پيروزي رسيد و توانست با سرنگوني حكومت كرنسكي به صورت اسمي ديكتاتوري پرولتاريا را حاكم كند . البته لنين نتوانست و نخواست پس از پيروزي حزبش وعده هايش را عملي سازد لذ ا مدت كوتاهي پس از انقلاب سركوب مخالفان آغاز شد .
تخريب هواپيماهاي لبناني :
در چنين روزي در سال 1968 نيروهاي مخصوص رژيم صهيونيستي با حمله به كشور لبنان ، سيزده هواپيماي لبناني را از بين بردند .
كشتار سرخپوستان :
در چنين روزي در سال 1890 نظاميان آمريكايي نفرات حاضر در يك اردوگاه سرخپوستان ايالت داكوتاي جنوبي را قتل عام كردند . در اين حمله بيش از سيصد سرخپوست كشته شدند .
واتسلاو هاول رييس جمهور شد :
در چنين روزي در سال 1989 ميلادي واتسلاو هاول رييس جمهور چكسلواكي شد . وي نخستين نمايشنامه نويس و از نخستين اديباني است كه به اين مقام سياسي دست يافته است .
ممنوعيت فعاليت حزب كمونيست :
در چنين روزي در سال 1920 ميلادي دولت يوگسلاوي فعاليت حزب كمونيست را در اين كشور غيرقانوني اعلام كرد . اين حزب بعد ها در اين كشور به فعاليت پرداخت و از سال 1945 تا دو هزار ميلادي بريوگسلاوي حكومت كرد.
ملي شدن صنايع در مجارستان :
در چنين روزي در سال 1949 ميلادي دولت مجارستان كارخانه هاي اين كشور را ملي كرد .
ساوانا در اختيار انگليسي ها :
در چنين روزي در سال 1778 ميلادي نيروهاي انگليس ساوانا در ايالت جورجياي آمريكا را به محاصره خويش در آوردند .
راديو اختراع شد :
در چنين روزي در سال 1891 ميلادي توماس اديسون "دستگاه انتقال علامات الكتريكي " را كه امروزه نام راديو به آن داده ايم ، اختراع كرد .
از سرگيري روابط هلند و ونزوئلا :
در چنين روزي در سال 1920 ميلادي هلند و ونزوئلا پس از سالها تيرگي روابط ، روابط سياسي و ديپلماتيك خود را از سرگرفتند .
يرما به روي صحنه رفت :
در چنين روزي در سال 1934 ميلادي نمايش يرماي فدريكو گارسيا لوركا در مادريد براي نخستيين بار به روي صحنه رفت .
اين نمايشنامه يكي از مهمترين آثار لوركا به شمار مي رود .
نيروگاه هسته اي در چين :
در چنين روزي در سال 1997 ميلادي روسيه در قرار دادي با چين ، تعهد كرد كه نيروگاه هسته اي سه بيليون دلاري را در چين بسازد .
نظر شما