۱۴ مهر ۱۳۹۰، ۱۱:۴۸

اسمیت در گفتگو با مهر:

سقراط قائل به تأثیر احساسات بر انتخابهای فردی است

سقراط قائل به تأثیر احساسات بر انتخابهای فردی است

استاد فلسفه کالج لوئیس و اسمیت امریکا با اشاره به اینکه دیدگاه رایج این است که از نظر سقراط احساسات و هیجانات تأثیری بر انتخابهای افراد ندارند گفت: به رغم این دیدگاه سقراط را باید در زمره اندیشمندان انگیزشی به شمار آورد که قائل به تأثیر احساسات بر کنشها و رفتارهاست.

به گزارش خبرنگار مهر، کتاب "روانشناسی اخلاقی سقراط" اثر توماس بریک هوس و نیکلاس اسمیت از سوی انتشارات دانشگاه کمبریج منتشر شده است.

دکتر نیکلاس اسمیت استاد فلسفه کالج لوئیس و اسمیت امریکا در مورد این کتاب و فرضیه خود در آن به خبرنگار مهر گفت: این کتاب به طور کلی به مطالعه روانشناسی اخلاقی سقراط می‌پردازد.

وی افزود: آنچه در این کتاب مورد نقد قرار گرفته قرائتهای رایج درباره انگیزه‌های خردگرایی و انتخاب یک بدیل از دیدگاه سقراط است. به عبارت دیگر در مورد خردگرایی از نگاه سقراط و انتخاب یک بدیل از دیدگاه وی قرائتهای تثبیت شده و جاافتاده ای وجود دارند که مورد نقد هستند.

وی تصریح کرد: بر اساس این قرائتها آنچه سقراط در مورد انتخاب یک بدیل و کنش مورد توجه دارد شیوه و روشی است که بر اساس آن ما فکر می‌کنیم بهترینها را برای ما به دنبال داشته است.

برنده جایزه انجمن فیلسوفان امریکا در امر تدریس تأکید کرد: بر این اساس محرکه‌های احساس و هیجانی مطابق دیدگاه سقراط تأثیری بر انتخابها و کنشهای ما ندارند.

این استاد فلسفه یادآور شد: اما باید توجه داشت که این تقریر از آرای سقراط درباره انگیزه کنشها و رفتارها و انتخاب بدیلها اشتباه است. به رغم این دیدگاه هیجانات و مؤلفه‌های احساسی نقش و تأثیر مهمی در انتخابها و کنشهای انسانی دارند.

وی تأکید کرد: بر این اساس گاهی هیجانات و احساسات عاطفی ما را به سویی رهنمون می‌شوند که بر اساس شواهد و مدارک ما خوب و معقول هستند و این در حالی است که این انتخابها خوب و معقول نیستند.

مؤلف "راهنمای سقراط" یادآور شد: اما به رغم این موضوع تنها شیوه و روشی که ما بر اساس آن دست به انتخابی می‌زنیم همین هیجانات و احساسات عاطفی هستند.

اسمیت در پایان تصریح کرد: بر این اساس عقلانیت احساسی یا انتخاب بر اساس احساسات از فلسفه سقراط حذف نمی‌شود و او را باید در زمره فیلسوفانی دانست که  خردگرایی احساسی و انتخاب یک بدیل بر اساس احساسات را مورد پذیرش قرار می‌دهند.

کد خبر 1424603

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha