۶ دی ۱۳۸۳، ۱۸:۴۳

تحقيقات بدون توجه به اولويت هاي پژوهشي سبب خروج نتايج آن از چرخه نياز جامعه مي شود

خبرگزاري "مهر" - گروه دانشگاهي: انطباق پايان نامه هاي دانشگاهي و تحصيلي با نيازهاي جامعه سبب كاربردي شدن طرح هاي پژوهشي در كشور مي شود و كاربردي بودن تحقيقات تعامل توسعه علمي و اقتصادي كشور را سبب خواهد شد. گروه دانشگاهي خبرگزاري "مهر" در گفت و گو با تني چند از اساتيد دانشگاهي به بررسي ميزان انطباق پايان نامه هاي دانشگاهي و پروژه هاي پژوهشي با نيازهاي جامعه و در جهت اولويت بندي هاي پژوهشي پرداخته است. اين گزارش از نظرتان مي گذرد:

رئيس مركز رشد دانشگاه علوم پزشكي
// اولويت هاي پژوهشي كشور مشخص نيستند 
// آموزش هاي دانشگاهي بدون هدف ارائه مي شوند

رئيس مركز رشد دانشگاه علوم پزشكي تهران گفت: اولويت هاي پژوهشي كشور مشخص نيستند و به همين دليل بسياري از طرح هاي رجوع شده به مركز رشد پذيرش نمي شوند.

به گزارش خبرنگار دانشگاهي "مهر"، دكتر عقابيان افزود: تجربه اي كه در مدت تاسيس مركز رشد دانشگاه علوم پزشكي داشته ايم نشان مي دهد كه هدف اصلي اين مراكز تجاري سازي يافته هاي پژوهشي و ايده هاي نوآوران است. اما با مشكل مهمي روبرو هستيم. بسياري طرح ها ارائه مي شوند كه تا حدودي جامعه در آن زمينه ها به اشباع رسيده است و مجبوريم اين طرح ها را رد كنيم و از پذيرش آنها ممانعت به عمل آوريم كه در اين صورت فرد ايده دهنده دچار سرخوردگي مي شود.

متاسفانه اولويت هاي صنعتي و پژوهشي در كشور نداريم تا خط دهنده باشيم و پژوهشگران و محققان بر اساس نيازهاي موجود، ايده هاي سازنده ارائه كنند و دست به نوآوري بزنند، بنابراين نيازهاي مملكت بايد به شكلي مشخص شوند

وي تصريح كرد: متاسفانه اولويت هاي صنعتي و پژوهشي در كشور نداريم تا خط دهنده باشيم و پژوهشگران و محققان بر اساس نيازهاي موجود، ايده هاي سازنده ارائه كنند و دست به نوآوري بزنند، بنابراين نيازهاي مملكت بايد به شكلي مشخص شوند.

دكتر عقابيان به مشكل آموزش در كشور اشاره كرد و خاطر نشان ساخت: ما فقط در كشور آموزش مي دهيم و بر اساس آموزش هايي كه ارائه مي دهيم نيرو تربيت مي كنيم ولي نمي دانيم اين آموزش هايي كه ارائه مي كنيم در كجا كاربرد دارد. متاسفانه در تحقيقات و پژوهش ها نيز نگاه دچار چنين مشكلي هستيم.

نائب رئيس كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس :
// نود و پنج درصد پايان نامه هاي دانشگاهي در كتابخانه ها بايگاني مي شوند 
// پايان نامه ها بايد در چرخه نياز كشور قرار گيرند

نائب رئيس كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس گفت: نود و پنج درصد پايان نامه هاي دانشگاهي در كتابخانه ها بايگاني مي شوند.

رساله هاي دكترا و كارشناسي ارشد در راستاي نيازهاي كشور انجام نمي شوند و بيش از 95 درصد آنها در كتابخانه ها بايگاني مي شوند

دكتر ابراهيم كارخانه اي نماينده مردم همدان در مجلس شوراي اسلامي در گفت و گو با خبرنگار دانشگاهي "مهر"ضمن بيان اين مطلب افزود: يكي از مهمترين نكاتي كه سبب توسعه علمي كشور مي شود، تحقيق و پژوهش در راستاي نيازهاي جامعه و اولويت هاي موجود در جامعه است. اگر تحقيقات در دانشگاه هاي كشور مطابق با نيازهاي جامعه شكل گيرند و تعريف شوند، نتايج اين تحقيقات مي تواند به صورت عملي در جامعه اجرا شود. بنابراين اين نوع تحقيقات منجر به حل مشكل يا رفع معضلي در جامعه مي شوند. ضمن اينكه اگر به علم و دانش در كشور نگاهي كاربردي داشته باشيم و از نگاه صرف تئوريك و آكادميك به پژوهش و مباحث علمي بكاهيم به طور حتم نتايج اين تغيير ديد به سود كشور خواهد بود.

نائب رئيس كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي در ادامه يادآور شد: اولين گام براي تحقق اين امر، توجه دانشگاه هاي كشور به تحقيق و پژوهش در راستاي اولويت هاي پژوهشي كشور و نيازهاي جامعه است.

وي تصريح كرد: متاسفانه رساله هاي دكترا و كارشناسي ارشد در راستاي نيازهاي كشور انجام نمي شوند و بيش از 95 درصد آنها در كتابخانه ها بايگاني مي شوند. اگر برنامه اي اتخاذ شود كه پايان نامه ها بتوانند در چرخه نياز كشور قرار گيرند و متناسب با نياز كشور تعريف و اجرا شوند پژوهش و تحقيق عملا باعث توسعه علمي در كشور مي شود.

عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد واحد تحقيقات:
// اكثر تحقيقات به دليل نبود منبع درخواست كننده به عمل منتج نمي شوند
// اساتيد دانشگاه ها بر اساس تجربه هاي خود و دانشجويان بر اساس سلايق شخصي به تحقيق مي پردازند

عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد واحد تحقيقات گفت: به علت عدم وجود خط مشي مشخص در زمينه اولويت هاي پژوهشي، اعضاي هيئت علمي دانشگاه ها بر اساس تجربه هاي خود و دانشجويان دانشگاه ها بر اساس سلايق خويش به تحقيق مي پردازند.

دكتر پريچهره يغمايي در گفت و گو با خبرنگار دانشگاهي "مهر"، ضمن بيان اين مطلب افزود: به علت عدم برنامه ريزي صحيح در تحقيقات و عدم وجود خط مشي مشخص در زمينه اولويت هاي پژوهشي، اساتيد و اعضاي هيئت علمي دانشگاه ها بر اساس تجربه هاي خود و دانشجويان دانشگاه ها بر اساس سلايق خويش به تحقيق مي پردازند. در نتيجه به علت عدم وجود منبع درخواست كننده اوليه اغلب اين تحقيقات به عمل منتج نمي شود.

به علت عدم برنامه ريزي صحيح در تحقيقات و عدم وجود خط مشي مشخص در زمينه اولويت هاي پژوهشي، اساتيد و اعضاي هيئت علمي دانشگاه ها بر اساس تجربه هاي خود و دانشجويان دانشگاه ها بر اساس سلايق خويش به تحقيق مي پردازند. در نتيجه به علت عدم وجود منبع درخواست كننده اوليه اغلب اين تحقيقات به عمل منتج نمي شود

وي كه استاد زيست شناسي دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم و تحقيقات مي باشد، تصريح كرد: به عنوان مثال در رشته تخصصي كه در دانشگاه به تدريس در اين زمينه مشغول هستم، كمك هاي دولت و بخش خصوصي مي تواند به تحقيق در زمينه حل مشكلات زيست محيطيپ، فيزيولوژي انساني، رابطه بيماريها با مواد جديدي كه در تغذيه و تنفس جمعيت هاي جديد خصوصا جوامع شهري موثرند و ساير موارد مرتبط به زندگي موجودات زنده نقش موثر داشته باشد.

استاد زيست دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم و تحقيقات در ادامه خاطر نشان ساخت: وجود سيستم اقتصادي بخش خصوصي در كشورهاي صنعتي و رقابت فشرده بين شركت هاي توليدي بزرگ زمينه جذب نيروهاي مبتكر و پرداختن به تحقيق در جهت توليد محصول مرغوب تر، ارزان تر و جديدتر را در كشورهاي توسعه يافته و صنعتي به وجود آورده است. به نحوي كه در برخي از شركت هاي بزرگ بيش از نيمي از افراد در بخش تحقيقات به فعاليت مشغولند و بيش از 10 درصد از بودجه شركت هاي و صنايع به تحقيقات و پژوهش اختصاص مي يابد. در چنين شرايطي در كشورهاي توسعه يافته و صنعتي، اساتيد و اعضاي هيئت علمي دانشگاه ها گام به گام صنايع حركت مي كنند كه اين همگام بودن سبب تعامل بسيار خوب دانشگاه ها و صنايع در كشورهاي توسعه يافته شده است و اين تعامل خود سبب مشخص شدن اولويت هاي پژوهشي و تحقيقات در اين جهت مي شود.

عضو هيئت علمي دانشگاه تبريز:
// بازيافت پژوهش در كشور كمتر از بودجه و نيروي انساني است كه سرمايه گذاري مي شود
// براي پژوهش هيچ برنامه اي نداريم
// بسياري از پژوهش هاي دانشگاهي بدون توجه به نياز جامعه انجام مي شوند

عضو هيئت دانشگاه تبريز گفت: بازيافت پژوهش در كشور ما كمتر از بودجه و نيروي انساني است كه سرمايه گذاري مي شود.

دكتر سرورالدين عضو هيئت علمي دانشگاه تبريز در گفت و گو با خبرنگار دانشگاهي "مهر"، گفت: متاسفانه اولويت بندي كه در كشور مورد نظر است وجود ندارد و اين يكي از نارسايي هاي اساسي در ترويج پژوهش در كشور است.

وي تصري كرد: ممكن است بودجه هاي پژوهشي در ايران در حدود 10 درصد كشورهاي پيشرفته باشد و پژوهشگران ما تعدادشان در حد يك پنجم يا يك دهم كشورهاي ديگر باشد، اما پژوهش در كشور ما يك صدم آن كشورها است. اين به اين معني است كه بودجه و نيروي انساني كه ما صرف مي كنيم بازيافت ندارد. يعني بازيافت پژوهش در كشور ما كمتر از بودجه و نيروي انساني است كه سرمايه گذاري شده است.

استاد دانشگاه تبريز در ادامه خاطر نشان داد: انتظار اين است كه نتايج پژوهش هاي ما ده درصد كشورهاي پيشرفته باشد نه اينكه زير يك درصد و يك درصد پژوهش هاي آن كشورها. اين نشان مي دهد كه مديريت كلان، واحد و متولي واحد براي پژوهش در كشور ما وجود ندارد. حتي در وزارت علوم، تحقيقا و فناوري و دانشگاه ها هر كسي هر پژوهشي كه بخواهد انجام مي دهد و در خيلي از موارد اين تحقيقات و پژوهش ها هيچ ربطي به اولويت بندي پژوهش در كشور ندارد.

در برخي دانشگاه ها انتشار مقاله براي دانشجويان دكترا شرط دريافت مدرك است. ما بايد اولويت هاي پژوهشي را ليست بندي كنيم و آن را به دانشگاه ها بدهيم و دانشگاه ها را ملزم كنيم حداقل 50 درصد پژوهش هاي خود را حول محورهاي تعيين شده در ليست انجام دهند

دكتر سرورالدين يادآور شد : بايد موضوع اولويت بندي پژوهش در كشور جدي گرفته شود تا حداقل سرمايه هاي دولت و نيروهاي پژوهشي با برنامه ريزي صحيح پژوهشي به نتيجه هاي مثبت منتج شوند. در حال حاضر ما براي پژوهش هيچ برنامه اي نداريم. البته درست است كه سازمان و نهادها نوعا ليستي از نيازهاي خود را به دانشگاه ها ارسال مي كنند اما اگر بخواهيم در رابطه با نيازهاي كشور كار و تحقيق كنيم نتايج حاصله از پژوهش در حدي نيست كه دنيا طالب آن باشد و در مجلات بين المللي علمي هرگز قابل انتشار نخواهد بود چون اين تحقيقات را كشورهاي توسعه يافته مدت ها قبل انجام داده اند. پس نبايد انتظار داشته باشيم كسي كه پژوهش كاربردي مي كند، نتايج پژوهش آن محقق در مجلات بين المللي چاپ شود.

عضو هيئت علمي دانشگاه تبريز افزود: از طرف ديگري در برخي دانشگاه ها انتشار مقاله براي دانشجويان دكترا شرط دريافت مدرك است. ما بايد اولويت هاي پژوهشي را ليست بندي كنيم و آن را به دانشگاه ها بدهيم و دانشگاه ها را ملزم كنيم حداقل 50 درصد پژوهش هاي خود را حول محورهاي تعيين شده در ليست انجام دهند.

وي در پايان خاطرنشان ساخت : اگر مجلات داخلي معتبري داشته باشيم كه نتايج كارها و تحقيقات انجام شده را به چاپ برسانند تا امتيازي كه استاد يا دانشجو نياز دارد از اين طريق تامين شود، بسياري از دانشجويان و پژوهشگران به سمت تحقيقات كاربردي و اولويت دار گرايش پيدا مي كنند.

کد خبر 142600

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha