۲۶ مهر ۱۳۹۰، ۹:۰۱

یادداشت/

مسئولان تلویزیون نگاه جدی‌تر به مشکلات جانبازان داشته باشد

مسئولان تلویزیون نگاه جدی‌تر به مشکلات جانبازان داشته باشد

با وجود آنکه سال‌های بسیاری است که تلویزیون برای تهیه و پخش برنامه‌های تاثیرگذار با موضوع جانبازان قدم‌های اندکی برداشته، اما با تهیه و پخش برنامه "از آسمان" از شبکه دو گامی موثری در این باره برداشته است.

به گزارش خبرنگار مهر، "از آسمان" عنوان برنامه تلویزیونی است که با موضوع معرفی زندگی و کار جانبازان روزهای جمعه ساعت 19:30 از شبکه دو روی آنتن می‌رود. بدیهی است که جمعیت جوان کشورمان در کنار همه نیازها و خواسته‌هایش، سئوالات بسیاری درباره جنگ، آدم‌هایی که جان‌شان را در راه دفاع از میهن گذاشتند و ... در ذهن دارد که باید جایی و کسی باشد که به این سئوال‌ها پاسخ بدهد.

مسلماً تلویزیون به عنوان یک رسانه تاثیرگذار می‌تواند در این باره نقش موثرتری نسبت به دیگر رسانه‌ها داشته باشد و پاسخگوی سئوالات جوانان ایران باشد. البته رسانه‌ها وظایف متعددی دارند؛ از اطلاع رسانی گرفته تا سرگرمی. تلویزیون به عنوان گسترده‌ترین رسانه جمعی بیش از هر رسانه دیگری موظف است مخاطبش را سرگرم کند و به او اطلاعات بدهد. با این حساب می‌توان توقع داشت تلویزیون کشورمان فرصتی فراهم کند برای اطلاع‌رسانی به بزرگترین بخش جمعیتی کشورمان؛ یعنی جوانان.

بنابراین یکی از نیازهایی که این روزها حس می‌شود و می‌تواند پاسخگوی سئوالات جوانان درباره آدم‌های جنگ باشد، تهیه و پخش برنامه‌های تاثیرگذار با موضوع جانبازان است. مسلماً آنها درباره سال‌هایی که در جنگ حضور داشتند، حرف‌های ناگفته‌ای دارند. آنها نه تنها درباره جنگ، بلکه درباره ادامه زندگی‌شان بعد از جنگ با وجود مشکلات جسمی که پیدا کرده‌اند می توانند صحبت‌های آموزنده‌ای برای جوانان داشته باشند.

پخش چنین برنامه‌هایی نه تنها می‌تواند چشمان جوانان را نسبت به واقعیت‌های زندگی بیشتر باز کند، بلکه می‌تواند آنها را با آدم‌هایی آشنا کند که دیدگاه متفاوتی درباره زندگی دارند. متاسفانه کمبود تولید چنین برنامه‌هایی با موضوع جانبازان در تلویزیون احساس می‌شود، چرا که همیشه به شکل مقطعی برنامه‌ای درباره جانبازان پخش شده و بعد از مدتی رها شده است، بدون آنکه آن برنامه هدف مشخصی را دنبال کرده باشد.

تهیه و پخش چنین برنامه‌های مقطعی نه تنها تاثیری برای جوانان نخواهد داشت، بلکه فقط ساعت‌هایی از آنتن تلویزیون را پر می‌کند. بنابراین تهیه و پخش برنامه‌هایی همچون "از آسمان" بیشتر احساس می‌شود. البته برنامه‌هایی که از جانبازان پخش می‌شود تنها نباید سراغ جانبازان و خانواده‌هایی برود که توانستند به گونه‌ای با مشکلات جسمی‌شان مقابله کرده و با ادامه تحصیل به جایگاه اجتماعی خوبی رسیده‌اند. بلکه لازم است رسانه ملی به بیان موضوع‌های دیگری در حوزه جانبازان مانند مشکلات اجتماعی، بهداشتی و معیشتی آنان نیز بپردازد. 

برنامه هایی چون"از آسمان" که با رویکرد امید بخشی تهیه شده‌اند زمانی تأثیرگذار خواهند بود که مخاطب ایرانی در کنار آن، واقعیت زندگی بخش عظیمی از جامعه ایثارگر را نیز ببیند. چرا که تعداد جانبازان زیر 70 درصد بسیار بیشتر و مشکلات آنان به دلیل عدم اختصاص تسهیلات ویژه، پیچیده‌تر است؛ جانبازان شیمیایی و اعصاب و روان از جمله این گروه هستند که در ظاهر هیچ مشکلی ندارند، اما در واقع بسیاری از آنان از کار افتاده محسوب می‌شوند.

البته در این یادداشت منظور این نیست که نباید جانبازان 70 درصد و خانواده‌هایشان به تصویر کشیده شود، بلکه باید چنین برنامه‌هایی به سراغ جانبازان اعصاب و روان و خانواده‌هایشان نیز بروند که چگونه با مشکلات‌شان دست و پنجه نرم کرده و برای زندگی تلاش می‌کنند.

بسیاری از جانبازان و ایثارگران این سرزمین در اوج جوانی و در سنینی که هرکسی به دنبال کسب موقعیت اجتماعی و تحصیلی است، مشتاقانه برای دفاع از وطن رهسپار شدند و بهترین زمان عمر خویش را در جبهه‌ها سپری کردند و با پایان جنگ نیز به خانه‌ها و زندگی قبلی خود در حالی بازگشتند که مشکلات اقتصادی و معیشتی در پیش روی آنان بود.

آنان طی گذشت بیش از 20 سال از پایان جنگ با وجود ندیدن و نشنیدن صدای مظلومیت‌شان زندگی خود را پیش بردند و بر سر آرمانها و ارزشهای دینی و ملی خود پای فشردند و از بیم اینکه بیان مشکلات‌شان مورد سوء استفاده مغرضان قرار گیرد مهر سکوت بر لب زدند، اما این وظیفه رسانه‌ها به ویژه رسانه گسترده‌ای مثل تلویزیون است که با پرداختن به مشکلات آنان، هشداری به مسئولان بدهند و در کنار آن تصورات غلطی که برخی نسبت به ارائه امکانات و تسهیلات به جانبازان و خانواده ایثارگران در ذهن دارند را تصحیح کنند.

البته شاید در میان برنامه سازان و مدیران رسانه ملی افرادی باشند که علاقمند به ورود به این بحث باشند، اما از ترس اینکه متهم به سیاه‌نمایی نشوند به این مسائل ورود پیدا نمی‌کنند، اما باید گفت که قطعاً افراد مخلص و دلسوزی در میان برنامه‌سازان ما وجود دارند که بتوانند به دور از سیاه‌نمایی به انعکاس مشکلات جانبازان بپردازند. در واقع برنامه‌سازان چنین برنامه‌هایی می‌توانند از زاویه‌ای به این مسائل نگاه کنند که فقط حرف‌های کلیشه‌ای نزند و برنامه رویکرد امیدبخشی داشته باشد، ضمن اینکه واقعیت‌ها هم به بیننده جوان انعکاس داده شود.

امید است مسئولان تلویزیون به موضوع جانبازان نگاه متفاوتی داشته و شاهد برنامه‌های تاثیرگذار در شبکه‌های مختلف سیما باشیم.

-------------------

فاطمه عودباشی

کد خبر 1434551

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha