به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی در مراسم بزرگداشت «روز کارشناس رسمی دادگستری» در مجتمع شهید بهشتی گفت: به هر میزان نظر کارشناسی و کارشناسان در پروندهها از استحکام و اتقان برخوردار باشد، رأی قاضی نیز مبتنی بر استحکام و اتقان میشود.
معاون اول قوه قضائیه، به شرایط کار کارشناسی اشاره کرد و اظهار داشت: هر فردی که در هر حوزهای کارشناس است میبایست به تمام زوایای کار خود آشنا باشد و کارشناس بدون تخصص دارای اسمی بیمحتوا است.
وی گفت: هر چه علم و دانش کارشناس تخصصیتر باشد ارزش کار او بیشتر خواهد شد و برای حایز شدن سمت کارشناسی، داشتن شرایطی که در قانون آمده و بیانگر داشتن حداقلها است لازم و تجربه و کسب دانش از ضروریات کار کارشناسی است.
معاون اول قوه قضائیه، مورد وثوق بودن، اطمینان بخشی و مورد اعتماد بودن را شرط دوم در کار کارشناسی دانست و گفت: شاید بتوان از شرط دانش حداکثری تا حدودی به سطح میانی مدارج علمی عدول و یا تنزل کرد ولی جای تنازل برای هیچ صاحب اندیشی در بحث مورد وثوق بودن و اطمینان بخشی کارشناس نیست.
وی با اشاره به واژه «رسمی» که در قانون برای کارشناس دادگستری آمده است اظهار داشت: کارشناس رسمی دادگستری تابلوی اعتماد آفرین نظام و مجموعه کارشناسی کشور را دارد و مجموعه میخواهد که فرد مورد اعتماد و اعتماد آفرین باشد.
معاون اول قوه قضائیه، بر شناخت موضوع در پروندهها تأکید کرد و گفت: کارشناس نقش مهمی در این حیطه برعهده دارد و شناخت موضوع از اهمیت خاصی در رأی قاضی برخوردار و احکام مبتنی بر نظر کارشناسی است و برای تأمین و تعمیم عدالت لازم میباشد.
حجت الاسلام رئیسی، عادل و نفوذ ناپذیر بودن را در کار کارشناسی ضرورت دانست و گفت: نظر کارشناسی که با اعمال نفوذ و غیر کارشناسی باشد از درجه اعتبار ساقط و براحتی از سوی صاحبان اندیشه و کارشناسی قابل تشخیص است.
معاون اول قوه قضائیه با اشاره به، دیدگاه و نظر حضرت امام خمینی (ره) که فرمودند «عالم محضر خداست» اظهار داشت: باید به یاد داشته باشیم که همه کارهای ما بر اساس این نظر در محضر خداست و این مسئولیت خطیری برای کارشناسان رسمی دادگستری است.
حجت الاسلام رئیسی بر شناخت همه ابعاد وجودی امام خمینی (ره) تأکید کرد و گفت: باید تلاش کرد دیدگاههای شخصی، فلسفی و حکومتی امام (ره) را شناخت و برای جامعه، اندیشه ایشان را تعریف و تبیین کرد.
وی با اشاره به اختلافاتی که بین نظرات کارشناسی ارایه شده وجود دارد اظهار داشت: همه نظریههای مستند و مستدل در مؤلفههای یک کارشناس باید لحاظ شود و لازم است تلاش کرد اختلاف فاحش در نظریات کارشناسی کم شود.
معاون اول قوه قضائیه اختلاف سلیقه را امری عادی در کارشناسی دانست و گفت: اینکه در قانون لحاظ شده که چندین نفر پرونده را بررسی کنند، ملاک عدد و تعداد نفرات نیست بلکه بالا رفتن اعتماد به نظر کارشناسی است.
وی بر رد مصلحت اندیشی در کار کارشناسی تأکید کرد و افزود: مصلحت اندیشی با کار کارشناسی متفاوت است و ممکن است کسی سوءنیتی هم نداشته باشد، اما با مصلحت اندیشی کار خود را در ابعاد مختلف دچار اشکال کند.
وی بر به کارگیری همه کارشناسان و در همه سطوح تأکید کرد و گفت: نباید به گونهای باشد که احساس شود، عده معدودی در میدان حضور دارند و این مناسب یک مجموعه نیست و لازم است از همه تجربیات و اندوختهها استفاده شود.
معاون اول قوه قضائیه، احترام به بزرگان حرفه کارشناسی را لازم دانست و بر این نکته تأکید کرد که باید در این زمینه به همه میدان داده شود.
حجت الاسلام رئیسی کارشناسان را بازوان محاکم دانست و گفت: آرا و نظریات کارشناسی منشأ تحول، ابطال باطل و زنده کردن حق است و گاهی یک نظر کارشناس، منشأ بحثهای تکمیلی در دانشگاهها و مراکز علمی میشود.
حجت الاسلام رئیسی، جزمیت علمی، عزم عملی و دوراندیشی و برنامهریزی را برای کار کارشناسی ضرورت دانست و گفت: اگر از جزمیت برخوردار نباشیم و مقدمات ناصحیح باشد، نتیجه کار نیز ناصحیح است.
وی افزود: چنانچه در این کار از عزم عملی برخوردار نباشیم، شناخت درست از غلط میسر نخواهد بود و لازم است با برنامهریزی و دوراندیشی و ساز و کارهای قانونی راه اعتلا را در پیش گرفت.
معاون اول قوه قضائیه با اشاره به اینکه چهرههای خوبی در مجموعه کارشناسی دادگستری رسمی وجود دارند که جزء سرمایههای ارزشمند محسوب میشوند گفت: عدالت قضایی در گرو کار کارشناسی است و امید می رود مجموعه کانون کارشناسان در این زمینه گام بردارد.
نظر شما