۹ آبان ۱۳۹۰، ۱۰:۵۱

گزارش تصویری - تشریحی/

خطر تخریب نادرترین ذخیره گاه جنگلی جهان در گلستان/ سرونوش در خطر

خطر تخریب نادرترین ذخیره گاه جنگلی جهان در گلستان/ سرونوش در خطر

محمدآباد - خبرگزاری مهر: برداشت و تخریب کوه در دهنه گردشگری محمد آباد واقع در شرق گلستان در نزدیکی ذخیره گاه سرونوش زنگ خطری برای این ذخیرگاه نادر جهان در گلستان محسوب می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، هر چند به گفته متولیان منابع طبیعی، برداشت کوه از منطقه ای به نام " پاکتل نرسو " در نزدیکی ذخیرگاه سرونوش تهدیدی برای این گونه منحصربفرد به شمار نمی آید ولی دوستداران محیط زیست و منابع طبیعی از این بابت ابراز نگرانی کرده اند.

در حال حاضر برداشت کوه صخره ای در منطقه ای در محمدآباد کتول در دست انجام است که به گفته متولیان امر تخریب این کوه برای تامین مصالح مورد نیاز سد کتول وال انجام می شود.

در عین حال برخی از منابع مردمی نیز بر این باروند که مصالح کوهی و رودخانه منطقه نرسو به اسم سد کبووال از منطقه برداشت می شود ولی به صورت آزاد بفروش می رسد.

دوستداران محیط زیست و منابع طبیعی بر این باورند برداشتها و تخریب کوه در مجاورت یک ذخیرگاه نادر جنگلی می تواند در آینده تاثیر مخربی از نظر زیست محیطی به بار آورد.

این اظهارات در حالیست که مسئولان منابع طبیعی گلستان به شدت تاثیر منفی برداشت کوه صخره ای در دهنه محمد آباد را بر تنها ذخیرگاه سرونوش در استان رد می کنند.

سرونوش چیست

و اما ذخیرگاه سرونوش که این همه دوستداران منابع طبیعی سنگ آن را به سینه می زنند چیست؟ سرونوش، درختی بومی آسیا، همیشه سبز، دارای پوستی به رنگ قهوه ای متمایل به قرمز است که ذخیرگاه جنگلی آن در گلستان واقع شده است. 

این گونه نادر و منحصربفرد از نظر تقسیم بندی گیاهی جزو گونه های آسیب پذیر است که متاسفانه در 10 سال گذشته 20 درصد کاهش جمعیت داشته است.

سرونوش گونه ای نورپسند، نسبتا مقاوم به سرما و خشکی با زادآوری بذری است که ذخیره گاه آن در جنوب شهر فاضل آباد واقع است.

برابر ماده 42 و 48 قانون قطع این گونه ارزشمند جرم محسوب می‌شود و متخلفان تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت.

اکنون 195 هکتار از ذخیره‌گاه تحت پوشش گونه محافظت شده سرونوش است و بلندمازو، داغداغان، لور، آزاد، کرکو، ممرز، پلت، انجیلی، اوری، خرمندی و انجیر نیز در این منطقه بصورت پراکنده یافت می شود.

به گفته برخی اهالی منطقه محمدآباد، درمسیرخیابان اصلی دهنه محمدآبادکتول در" پاکتل نرسو" یکدستگاه کاترپیلار در جلو چشم مردم درحال تخریب کوهی است که درختان آن نشان ازجنگلی بودن  دارند.

یکی از اهالی منطقه بیان داشت: اطراف کوه گونه های نادرگیاهی سرونوش موجود است و برداشتهای از این منطقه تاثیر مخربی بر این ذخیرگاه خواهد داشت.

در عین حال مقسم رئیس منابع طبیعی علی آبادکتول که معتقد است برداشت از این کوه برای تامین مصالح سد کبود وال صورت می گیرد، گفت: سدکبودوال با گرفتن مجوزاقدام به این کارمی کند.

این گفته مدیر منابع طبیعی منطقه درحالیست که برخی منابع مردمی بر این باورند که برخی افراد اقدام به فروش این مصالح می کنند و نیاز است مسئولان در این زمینه تدبیر بخرج دهند.

علاوه بر تاثیرات زیست محیطی، دهنه محمدآباد کتول که در30 کیلومتری جنوب شرقی گرگان واقع شده، ازمناطق بکر طبیعی و گردشگری است.

مدیرکل منابع طبیعی گلستان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، بیان داشت: برداشت از این کوه با مجوز در دست اجراست و برای اجرای طرح ملی سد کبودوال انجام می شود.

حمید سلامتی افزود: منطقه ای که کوه در آن در حال برداشت است خارج از منطقه ذخیرگاهی سرونوش است و ربطی به این ذخیره گاه ندارد.

وی اظهار داشت: برداشت مصالح از یک کوه صخره ای در دست اجراست و گونه های درختی در آن موجود نیست.

وی عنوان کرد: به هر حال پروژه سد کبودوال یک طرح ملی است که تاثیر بسزایی در توسعه منطقه دارد و باید برای اجرای طرحهای ملی همکاری با دستگاه های ذیربط صورت گیرد.

سلامتی عنوان کرد: وقتی طرح ملی به این عظمت همانند سد کبودوال در دست احداث است، نیاز به مصالح دارد و نمی توان مصالح آن را خارج از استان تامین کرد.

مدیرکل منابع طبیعی گلستان افزود: این اداره کل با حفظ عرصه های طبیعی در زمینه طرح های بزرگ و توسعه ای با دیگر نهادها همکاری دارد و نمی شود در منابع طبیعی را به روی این طرح ها بست.

به گزارش مهر، سد کبودوال از نوع خاکی همگن ، با ارتفاع 33 متر از پی، عرض تاج 10 متر وطول تاج 1372 متر، با حجم مخزن 17.1 میلیون متر مکعب و حجم تنظیمی سالیانه50  میلیون متر مکعب آب است که دارای یک سد انحرافی و حدود 2.5 کیلومتر کانال انتقال آب و330 متر تونل جهت انتقال سیلاب رودخانه زرینگل است.

با  بهره برداری از سد کبودوال در شهرستان علی آباد بیش از 10 هزار هکتار از اراضی کشاورزی منطقه تحت آبیاری، بهبود و توسعه می یابد.

هدف اصلی احداث سد کبودوال جمع آوری و تنظیم مازاد جریان رودخانه های زرینگل و کبودوال برای تامین آب بهنگام اراضی کشاورزی پایین دست این سد و توسعه قسمتی از اراضی با ایجاد شبکه آبیاری و زهکشی به وسعت حدود 12 هزار هکتاراست. 
 
علاوه بر توسعه و بهبود اراضی کشاورزی تحت پوشش و تامین آب شرب و صنعت، کنترل و ذخیره سیلاب، تنظیم و رهاسازی حق آبه های پایاب و توسعه صنعت توریسم و گردشگری از دیگر اهداف احداث سد کبودوال است.
 
با ذخیره سیلابها و آب مازاد توسط این سد در فصول غیر زراعی، مدیریت مصرف در فصول زراعی بهبود و برنامه ریزی منابع آب برای بخش های یاد شده امکان پذیر می شود. 
کد خبر 1447907

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha