۹ آبان ۱۳۹۰، ۸:۲۴

گزارش تحلیلی/

نمایشگاهی برای خالی نماندن عریضه در تبریز/ وقتی تبلیغ بر تنویر می چربد

نمایشگاهی برای خالی نماندن عریضه در تبریز/ وقتی تبلیغ بر تنویر می چربد

تبریز – خبرگزاری مهر: بخشی از خدمات دستگاههای اداری آذربایجان شرقی به منظور آنچه تنویر و اقناع افکار عمومی نامیده شده در قالب نمایشگاه دستاوردهای دولت در استان در معرض دید شهروندان قرار گرفته اما به اعتقاد کارشناسان در این نمایشگاه خبری از دستاوردهای چشمگیر نیست.

به گزارش خبرنگار مهر، منتقدان بر این اعتقادند که دستگاه های اداری شرکت کننده در نمایشگاه دستاوردهای دولت در حالی خدمات روزانه خود را به صورت بیلبورد، بنر و پلاکاردهای عریض و طویل به نمایش عموم گذاشته اند که چنین حضوری در نمایشگاه یک امر تکراری، خسته کننده و ملال آور است.

آنان با بیان اینکه هدف از برپایی نمایشگاه دستاوردهای دولت زمینه سازی برای دمیدن روح امید، نشاط و بالندگی در جامعه است، نصب بنرهایی با محتوای کلیشه ای و یا آویزان کردن جداول تکراری از طرح های مختلف و پروژه های عمرانی که مطالعه عمیق آن ها برای بازدیدکنندگان غیرممکن است، نمی تواند اهداف پیش بینی شده مسئولان را محقق کند.

منتقدان همچنین می گویند، مردم فهیم آذربایجان شرقی به خوبی درک کرده اند که وظایف ذاتی دستگاه هایی که با ده ها کارمند اداره می شوند و باید این خدمات را ارائه دهند، نبایستی در این رویداد بزرگ نمایش داده شود.

آنان بر این باورند که متولیان برگزاری نمایشگاه باید ضمن بسترسازی برای معرفی ملموس دستاوردهای دولت، زمینه تبیین آثار و برکات وصف ناشدنی پروژه های عظیم و تحول ساز آذربایجان شرقی را به صورت علمی و با بهره گیری از تکنیک های استاندارد نمایشگاهی فراهم کنند.

با همه این تفاسیر سئوال اصلی این است که آیا راهکار ارائه توانمندی ها و یا دستاوردهای دولت صرفاً برگزاری نمایشگاه های متمرکز است و یا ابزارهای دیگری هم وجود دارد؛ ضمن اینکه رعایت یا عدم رعایت مولفه هایی مانند زمان و مکان مناسب، به چه میزان می تواند متولیان نمایشگاه را در رسیدن به اهداف پیش بینی شده کمک کند؟

برگزاری نمایشگاه، تنها ابزار ارائه توانمندی ها نیست

یک استاد علوم ارتباطات و مدرس دوره های مدیریت نمایشگاه در پاسخ می گوید: برگزاری نمایشگاه متمرکز تنها گزینه مسئولان برای ارائه دستاوردها و توانمندی های دولت نیست و ابزارهای مختلفی برای این منظور وجود دارد.

اکبر نعمت اللهی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: عملکرد سازمان ها و دستگاه های اداری را می توان با اشکال گوناگون شناساند اما باید اذعان کرد که برگزاری نمایشگاه یکی از بهترین شیوه های تبیین دستاوردها و عملکردهاست زیرا نمایشگاه، علاوه بر دارا بودن جذابیت های بصری برای مخاطبان نیز قابل لمس بوده و تاثیرگذاری بیشتری دارد.

وی گفت: در عین حال می توان از ابزارهای دیگری متناسب با نوع، سلیقه، سواد، سن و جنس مخاطب برای ارائه دستاوردها و یا عملکردها بهره برد تا بتوان اهداف پیش بینی شده را به بهترین نحو ممکن انتقال داد.

این مدرس دانشگاه با بیان اینکه برگزاری نمایشگاه برای ارائه دستاوردها دیگر نخ نما شده است، اظهار داشت: با این اوصاف در حالی از نمایشگاه برای ارائه عملکرد یا توانمندی ها بهره گرفته می شود که متولیان امر، دانش و اطلاعات مربوط به برگزاری و مدیریت نمایشگاه را ندارند.

وی افزود: توزیع کتاب، نصب نمودار گرافیکی، توزیع پوستر و کاتالوگ و یا نصب تصاویر مختلف، به امری کلیشه ای تبدیل شده و کارایی مناسبی ندارد.

نعمت اللهی با بیان اینکه متولیان برگزاری نمایشگاه باید به علوم نوین مدیریت نمایشگاه مسلط باشند، تصریح کرد: اگر متولی نمایشگاه فاقد دانش برگزاری و مدیریت نمایشگاه باشد، تمام تلاش ها به خطا رفته و تاثیرگذاری خود را از دست خواهند داد.

این پژوهشگر حوزه ارتباطات با تاکید بر استفاده بهینه از تکنیک های برگزاری شایسته نمایشگاه افزود: نمایشگاه ابزار خوبی برای ارائه دستاورد و شناساندن فعالیت های و خدمات صورت گرفته است اما باید از تکنیک ها به خوبی بهره گرفته شود.

وی با تبیین ضرورت سنجش تاثیرگذاری نمایشگاه بر عموم مخاطبان، اضافه کرد: متاسفانه در کشورمان آمار و ارقام مختلف و یا بیلان کاری دستگاه های گوناگون ارائه می شود اما توجهی به سنجش بازخورد حضور در نمایشگاه و یا تاثیرگذاری اقدامات صورت گرفته در نمایشگاه نمی شود.

نعمت اللهی، مهم ترین دلیل غفلت از گرفتن بازخورد علمی از برگزاری نمایشگاه ها را مربوط به واقف نبودن مدیریت نمایشگاه و غرفه داران به وظیفه محوله شان دانست و افزود: در دنیای امروز، برگزاری یک نمایشگاه کلید و جرقه برای گسترش ارتباطات با مخاطبان و تداوم این ارتباط ها تا سالیان بعد است.

وی اظهار داشت: متاسفانه این روال در ایران تعقیب نمی شود زیرا اتمام یک نمایشگاه در کشورمان به منزله اتمام همه چیز است گویی که نمایشگاه، پیک نیک یا محلی برای سرگرمی است!

این متخصص علوم ارتباطات با اشاره به اهمیت انتخاب درست زمان و مکان مناسب برای برگزاری یک نمایشگاه، رعایت آن را عامل تعیین کننده در تحقق اهداف پیش بینی شده ارزیابی کرد و افزود: شرایط نامساعد جوی حاکم بر تبریز قطعاً برای بازدیدکنندگان سختی هایی ایجاد می کند که رغبت آن ها برای حضور در نمایشگاه ها را می کاهد ضمن اینکه انتخاب مکانی که دسترسی بازدیدکنندگان به آن راحت باشد از دیگر مسایلی است که باید مورد توجه متولیان امر قرار می گرفت.

نعمت اللهی اظهار داشت: بی توجهی به تقویم زمانی و نیز عدم انتخاب مکان مناسب برای برگزاری نمایشگاه دستاوردهای دولت در آذربایجان شرقی نشان می دهد که مدیریت نمایشگاه درصدد توجیه خود بوده است!

کاکرد "اطلاع رسانی" و "ارتباطی" نمایشگاه به حاشیه رفته است

صاحبنظران حوزه مدیریت نمایشگاهی همچنین می گویند که در دنیای پیشرفته امروز، برگزاری نمایشگاه ها با هدف "تبلیغ"، به روشی منسوخ تبدیل شده و در عوض آنچه اهمیت خاصی پیدا کرده برجسته شدن کارکرد های "اطلاع رسانی" و "برقراری ارتباط" است اما نکته قابل تامل، بی توجهی متولیان نمایشگاهی در کشورمان به این امر است که باعث شده کارکرد "اطلاع رسانی" و "ارتباطی" نمایشگاه به حاشیه برود.

یک متخصص دیگر علوم ارتباطات و مدرس دوره های مدیریت نمایشگاه در این زمینه اظهار داشت: برگزاری نمایشگاه، گزینه خوبی برای تبلیغ است اما در نمایشگاه های کشورهای پیشرفته تحقق کارکردهای اطلاع رسانی و برقراری ارتباط مورد توجه متولیان امر قرار می گیرد.

احمد یحیایی ایله ای در گفتگو با خبرنگار مهر با انتقاد از تداوم این رویه منسوخ شده در برگزاری نمایشگاه ها در کشورمان، افزود: نصب بنرهای بزرگ، ذکر متناوب اعداد و ارقام مبهم و توزیع گسترده بروشور و کاتالوگ، بیانگر آن است که هنوز در کشورمان کارکرد تبلیغ جای خود را به کارکرد اطلاع رسانی و یا برقراری ارتباط نداده است.

وی با بیان اینکه در چنین نمایشگاه هایی، وجه "اطلاع رسانی" بسیار ضعیف است، دلیل آن را گماردن افراد غیرمتخصص به عنوان متصدی غرفه ها بیان کرد و اظهار داشت: بزرگ ترین معضل صنعت نمایشگاهی در ایران به ویژه در شهرستان ها آن است که غرفه داران دولتی از بین کسانی انتخاب می شود که بیکارترین فرد در سازمان متبوع خود بوده و هیچ اطلاعاتی نسبت به سوال های احتمالی مراجعه کنندگان و استراتژی آن در حوزه های مختلف ندارد.

این مدرس دانشگاه تصریح کرد: در چنین نمایشگاه هایی هیچ اتفاقی رخ نمی دهد و حتی حرکتی در راستای تحقق مذاکرات تخصصی که از نمایشگاه به عنوان مرکز این مذاکرات یاد می گردد، دیده نمی شود.

یحیایی ایله ای افزود: با وجود اینکه می توان تبلیغات را به عنوان یکی از کارکردهای برگزاری نمایشگاه پذیرفت اما در غالب نمایشگاه های برگزار شده در کشورمان رویه ای غیرحرفه ای و غیرعلمی در بحث تبلیغات دنبال می شود که هرگز نمی تواند اهداف پیش بینی شده را محقق کند.

این متخصص ارتباطات همچنین رعایت زمان و مکان مناسب برای برگزاری نمایشگاه را یکی از مولفه های مهم در مدیریت شایسته نمایشگاه ارزیابی کرد و افزود:انتخاب تقویم زمانی و نیز مکان برگزاری نمایشگاه باید با مضمون نمایشگاه موضوعیت داشته باشد.

وی گفت: شاید با توجه به حجم ترافیک و نبود فضای کافی، انتخاب محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تبریز برای برگزاری نمایشگاه دستاوردهای دولت یک گزینه اجتناب ناپذیر بوده است اما با تدبیر مناسب می شد فصل خوبی برای برگزاری نمایشگاه انتخاب کرد تا برودت شدید هوا مراجعه کنندگان را اذیت نمی کرد.

یحیایی ایله ای گفت: فصل نمایشگاهی آذربایجان معمولاً تابستان است و انطباق زمان برگزاری این نمایشگاه با فصل نمایشگاهی منطقه می تواند در سالهای آتی مورد توجه مسئولان امر باشد ضمن اینکه برگزاری این نمایشگاه در حاشیه نمایشگاه هایی مانند نمایشگاه کتاب می تواند گزینه پیشنهادی دیگری قلمداد شود.

***

صرفنظر از تمام نارسایی ها و کاستی ها که مورد توجه کارشناسان قرار گرفته است، برگزاری نمایشگاه دستاوردها و توانمندی های دولت در آذربایجان شرقی را باید به فال نیک گرفت و همچنان امیدوار بود که می توان با خدمات شایسته، یاد و خاطره دولتمردان نیکنام و اسطوره های خدمت و اخلاص، شهیدان رجایی و باهنر را برای همیشه در اذهان مردم زنده نگه داشت.

برای تحقق این مهم لازم است دولتمردان به یاد داشته باشند که هدف از برگزاری چنین نمایشگاه هایی سوق دادن توجه مردم از متن دردها و رنج ها به حاشیه امن و یا رها شدن از تکالیف محوله نیست بلکه برگزاری نمایشگاه باید جرقه ای برای آغاز دور جدیدی از فعالیت ها و خدمات باشد.

با این اوصاف منطق حکم می کند که خدمات و توانمندی ها، با بهره گیری از تکنیک های علمی و مناسب اطلاع رسانی شود و در این راستا نمی توان تنها به محصور نمودن کارمندان و مردم در غرفه هایی محقر و در میان بنرها، نمودارها، پلاکاردها و جداول ناموزون بسنده کرد چراکه اگر بنرها به زبان بیایند و دردهای نهفته سالیان متمادی خویش را رو نمایند، بدون شک از شدت شرمساری در برابر شور و شعور مردم آذربایجان، روی خود را خواهند پوشاند!

کد خبر 1447942

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha