۱۱ آبان ۱۳۹۰، ۹:۳۳

گزارش جلسه/

آلودگیهای زیست محیطی سنگبری های لرستان/ وضعیت راضی کننده نیست

آلودگیهای زیست محیطی سنگبری های لرستان/ وضعیت راضی کننده نیست

خرم آباد - خبرگزاری مهر: فعالیت سنگبری ها در استان لرستان باتوجه به ضایعات بالای سنگ و تولید لجن پودر سنگ موجب ایجاد مشکلات زیست محیطی در اطراف شهرهای این استان شده است به طوریکه روند کنونی دفع پسماند سنگبری اصلا راضی کننده نیست.

به گزارش خبرنگار مهر، فعالیت سنگبریها در حاشیه شهرهای استان لرستان دارای آلودگیهایی در ابعاد مختلف است که از جمله آنها می توان به گرد و غبار حاصل از فعالیت این سنگبری ها، پسماندها و ضایعات آنها اشاره کرد.

این در حالیست که گرد و غباری که در هنگام برش و یا تراشیدن سنگ به وجود می آید می تواند مضر باشد چرا که این غبارها حاوی سیلیس هستند. این ذرات می تواند به قسمتهای عمقی ریه برسد و باعث بیماری به نام سیلیکوزیس شود. البته باید توجه داشت آلودگی هوا بیشتر در سنگتراشی هایی ملموس است که بدون آب فعالیت می کنند.

پسماندهای سنگبری ها و مخاطرات زیست محیطی

دوغاب حاصل از تولید سنگ شامل مخلوط آب و ذرات بسیار ریز سنگ (پودر سنگ) از دیگر پسماندهای سنگبری ها است. این دوغاب به صورت شیره ای رقیق است که به راحتی جریان می یابد و در کلیه قسمت های خط تولید وجود دارد و سپس به حوضچه های ترسیب منتقل می شود.

آب در حوضچه آخر توسط پمپ مجدد به خط تولید برگردانده می شود و پس از ته نشینی ذرات معلق که پودر سنگ نامیده می شوند، به صورت گل رسوب کرده و این رسوبات پس از خشک شدن جمع آوری و دور ریخته می شوند.

زایدات کارخانه سنگ از دیگر پسماندهای حاصل از فعالیت سنگبریها است. این زایدات در مراحل مختلف تولید ایجاد می شود که بخشی از آن قابلیت استفاده و بازیافت در کارخانه های سنگ کوبی را دارند که باید به این امر از سوی متولیان توجه شود.

ضرورت ساماندهی و مدیریت پسماندهای سنگبری ها

مدیرکل محیط زیست استان لرستان صبح سه شنبه در جلسه ساماندهی ضایعات سنگبریهای لرستان اظهار داشت: یکی از مشکلات و معضلات کنونی زیست محیطی استان رها کردن لجن های سنگبری ها در کنار جاده ها، رودخانه ها و زمین های کشاورزی است.

محمد حسین بازگیر ادامه داد: این موضوع در استان لرستان به خصوص در شهرستان های خرم آباد، الیگودرز، بروجرد و دورود مشاهده می شود.

مدیر کل حفاظت از محیط زیست استان لرستان با تبیین اثرات و پیامدهای زیست محیطی ناشی از مدیریت پسماندهای صنعتی سنگبریهای لرستان بر ساماندهی و مدیریت این پسماندها در یک برنامه زمان بندی کوتاه مدت تاکید کرد.

بازگیر اظهار داشت: بر اساس بند ب ماده 192 قانون برنامه پنجم توسعه اقتصادی کشور و قانون مدیریت پسماندها، واحدهای تولیدی و صنعتی موظف به ارائه برنامه عملیاتی مدیریت اجرایی پسماندهای صنعتی و ویژه هستند.

وضعیت دفع پسماند سنگبریهای لرستان راضی کننده نیست

معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست استان لرستان نیز در این جلسه با اشاره به سیاستهای تنبیهی و تشویقی سازمان حفاظت محیط زیست بیان داشت: متاسفانه در حال حاضر نحوه مدیریت پسماندهای سنگبریها در استان به ویژه در خرم آباد راضی کننده نیست.

مصطفی مصطفی وند با اشاره به راههای کاهش ضایعات سنگبری ها در استان لرستان عنوان کرد: استفاده از فیلتر پرس یکی از راههای کاهش ضایعات سنگبریها در استان است.

آلودگی آب و خاک ناشی از فعالیت سنگبری ها

مسئول مرکز پایش صنایع اداره کل محیط زیست استان لرستان نیز در این جلسه با اشاره به مخاطرات زیست محیطی ناشی از عدم مدیریت اصولی پسماندهای سنگبری ها گفت: آلودگی هوا، آلودگی آبهای زیر زمینی و سطحی، آلودگی خاک، تخریب پوشش گیاهی و آلودگی مناظر از جمله مخاطرات مهم دراین زمینه است.

الهام برنا با اشاره به راهکارهای مهم در زمینه مدیریت پسماندهای سنگبری های استان لرستان یادآور شد: کمینه سازی ضایعات با استفاده از دستگاههای مجهز، تفکیک سنگهای ضایعاتی از لجن، استفاده از فیلتر پرس، استفاده از سنگهای ضایعاتی در سنگ کوبی ها و تولید موزاییک و بازیافت ضایعات از جمله راهکارهای مدیریت پسماند سنگبریها در لرستان است.

وی با تاکید بر ضرورت تکمیل فرم خوداظهاری عملیاتی مدیریت پسماندهای صنعتی واحدهای تولیدی و صنعتی استان لرستان افزود: این فرم که توسط مشاور به تایید سازمان محیط زیست رسیده باید به مسئول کانون سنگ استان برای اجرای قانون مدیریت پسماندهای در 450 سنگبری لرستان ابلاغ شود.

اعلام آمادگی انجمن سنگ لرستان برای ساماندهی پسماند سنگبری ها

دبیر کانون سنگ ایران و رئیس انجمن سنگ استان لرستان نیز در این جلسه با اعلام آمادگی این کانون برای ساماندهی مشکلات زیست محیطی سنگبری های استان لرستان بیان داشت: در حال حاضر در پنج واحد سنگبری استان لرستان فیلتر پرس نصب شده است.

خداداد غیاثوند با اشاره به فعالیت 450 واحد سنگبری در استان، ابراز امیدواری کرد که وضعیت پسماندهای این واحدهای صنعتی به مرور ساماندهی شود.

امید رحمتی مدیرعامل اتحادیه سنگبران دورود نیز با اشاره به اقدامات صورت گرفته در راستای ساماندهی پسماندهای سنگبری استان لرستان یادآور شد: به طور حتم یکی از کارهای مهم و اساسی در دستور کار این اتحادیه نظارت دقیق بر کار پیمانکار دفع پسماندهای سنگبری های استان لرستان خواهد بود.

صفر زارع رئیس انجمن سنگبران شهرستان بروجرد نیز از تملک زمین در سنوات گذشته برای دفن لجن سنگبریهای بروجرد خبر داد و تصریح کرد: با واحدهای خاطی و متخلف در این زمینه به طور حتم برخورد خواهد شد.

فعالیت 450 واحد سنگبری در لرستان

بنابر این گزارش در حال حاضر 450 واحد سنگبری در استان لرستان با ظرفیت اشتغال مستقیم 5 هزار نفر در حال فعالیت هستند. این استان استان لرستان با توجه به منابع غنی سنگ به خصوص سنگهای تزئینی و نما در منطقه، در زمینه سرمایه‌گذاری در راستای فرآوری انواع سنگهای تزئینی، ساختمانی و مواد کانی غیرفلزی استانی مستعد است.

بیشتر معادن استان لرستان به سنگهای نما و تزئینی اختصاص دارد به طوریکه با داشتن حدود یک چهارم ذخایر سنگهای تزئینی کشور حائز رتبه اول در این زمینه است.

تولیدات سنگ لرستان 22 درصد تولیدات کشور و سه درصد تولید جهانی است. از انواع معادن این استان می توان به سنگ گچ، سنگ آهک، سنگ چینی، فروسیلیس، فلدسپات، تالک، نمک و سنگ لاشه پالون اشاره کرد.

هم اکنون لرستان بعد از اصفهان به لحاظ میزان استخراج سنگ در رتبه دوم قرار دارد و سالانه حدود سه میلیون تن انواع سنگ تزئینی و ساختمانی از معادن این استان استخراج می شود که بخشی از آن در استان، بخشی در بازارهای داخلی و حدود 200 هزار تن آن در بازارهای کشورهای حوزه خلیج فارس، اروپا و کشورهای آسیای جنوب شرق مصرف می شود.

به هر روی امید می رود با توجه به جایگاه مهم و حیاتی صنعت سنگ در لرستان زمینه ساماندهی پسماندهای سنگبری های استان به منظور به حداقل رساندن آسیب های زیست محیطی ناشی از فعالیتهای این واحدها فراهم شود.

کد خبر 1450088

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha